Τι μας προσφέρει
Λιγότερη λακτόζη, λιγότερες ενοχλήσεις. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού. Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. (Αν όμως υπάρχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να στραφείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτήν.) Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο. Πολλοί υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους πάσχουν από άσθμα, σε αντίθεση με άλλα είδη γάλακτος. Κλινικές έρευνες σε αυτό τον τομέα -όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας- έδειξαν ότι η γαλακτοαλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα και ενοχοποιείται για αλλεργίες, στο κατσικίσιο εμφανίζεται με διαφορετική δομή, που δεν προκαλεί παρενέργειες.
Προστασία από την οστεοπόρωση και τη σιδηροπενία. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας έδειξε ότι μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Αυτό το πλεονέκτημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι που το κάνει αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και της οστεοπόρωσης συγκριτικά με το αγελαδινό.
Μικρότερη επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες. Ένας επιπλέον λόγος για να γνωρίσετε το κατσικίσιο γάλα είναι ότι οι κατσίκες ως πιο ανθεκτικοί και καλύτερα εγκλιματισμένοι στα ελληνικά δεδομένα οργανισμοί σε σχέση με τα βοοειδή, αν είναι ελευθέρας βοσκής, συνήθως δεν επιβαρύνονται με αντιβιοτικά που παρέχονται μέσω της τροφής για προληπτικούς λόγους ή με αυξητικές ορμόνες. Όσο οι έρευνες προχωρούν, θα αυξάνονται και οι γνώσεις μας γύρω από το κατσικίσιο γάλα και τις ιδιότητές του. Γεγονός πάντως είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες, καθώς περιέχει περίπου όσες και το αγελαδινό. Από εκεί και πέρα, είναι περισσότερο θέμα προσωπικής προτίμησης!
Στο μικροσκόπιο
Τρία λιπιδικά οξέα διαμορφώνουν τη γεύση του κατσικίσιου γάλακτος: το καπρικό, το καπρυλικό και το καπροϊκό οξύ. Το ολόλευκο χρώμα του το οφείλει στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών. Στην πραγματικότητα, η σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος εξαρτάται από τη «φυλή» της κατσίκας, αλλά και από την εποχή του χρόνου που έχει αρμεχτεί το γάλα. Το καλοκαίρι, το γάλα είναι περισσότερο και η περιεκτικότητά του σε λίπος και πρωτεΐνες χαμηλότερη, ενώ το χειμώνα το γάλα είναι λιγότερο και περιέχει περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες. Αυτό που πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν πρέπει ποτέ να το καταναλώνετε άβραστο (αμέσως μετά το άρμεγμα) και ότι πρέπει επίσης να είναι παστεριωμένο. Γι’ αυτό, να εμπιστεύεστε τα τυποποιημένα και ακόμη καλύτερα τα βιολογικά γάλατα.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες του διατροφολόγου Τάσου Αλεξανδρόπουλου, το κατσικίσιο γάλα είναι πιο φιλικό για τον ανθρώπινο οργανισμό:
• Η χημική δομή του ταιριάζει πολύ με το μητρικό γάλα και για αυτό μεταβολίζεται καλύτερα, ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλής λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη του γάλακτος.
• Η δομή του λίπους που περιέχει ενδείκνυται για αντιχοληστερινική δίαιτα και το καθιστά ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες.
• Βοηθάει στην εξουδετέρωση του γαστρικού έλκους.
Αντίθετα, το αγελαδινό περιέχει κορεσμένο λίπος, ενώ λένε ότι σε ποσοστό 80% οι ενήλικες δυσκολεύονται να το χωνέψουν σωστά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσπεψία, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα. Οι αλλεργίες που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οφείλονται στην περιεκτικότητα του συμβατικού προϊόντος σε αντιβιοτικά, τεχνητές ορμόνες, παρασιτοκτόνα και διοξίνες, που έχουν χορηγηθεί στα ζώα.
Παστερίωση και ομογενοποίηση
Το γάλα που κυκλοφορεί είναι παστεριωμένο και ομογενοποιημένο. Στόχος της παστερίωσης είναι να μειώσει το ποσοστό παθογόνων οργανισμών, κάτι που επιτυγχάνεται με τη θερμότητα. Το γάλα φτάνει σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του βρασμού. Η απλή παστερίωση το θερμαίνει ως τους 71,7οC για 15-20 λεπτά και μας δίνει γάλα με σύντομη ημερομηνία λήξης, ενώ η υψηλή παστερίωση το θερμαίνει στους 138οC μόνο για 1 δευτερόλεπτο. Αυτή η διαδικασία μάς δίνει το γάλα μακράς διαρκείας, γνωστό και ως UHT. Η ομογενοποίηση αφαιρεί το λίπος που δεν χρειάζεται και κατανέμει ομοιόμορφα αυτό που έχει μείνει. Με αυτήν την επεξεργασία το γάλα γίνεται πιο εύπεπτο, χωρίς να χάνει τα διατροφικά στοιχεία του.
Η ημερήσια δόση μας
Σύμφωνα με τη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής, πρέπει να καταναλώνουμε δύο μερίδες γάλακτος ή υποπροϊόντων του την ημέρα. Οι ενήλικες μπορούν να το αντικαταστήσουν με ξινόγαλο, κεφίρ, γιαούρτι και κατσικίσια τυριά. Ολα αυτά είναι προϊόντα ζύμωσης και περιέχουν ουσίες που διευκολύνουν την πέψη.
Εναλλακτικά
Για την πρόσληψη ασβεστίου και άλλων πολύτιμων ιχνοστοιχείων που βρίσκουμε στο γάλα, μπορούμε να στραφούμε και στο πολυποίκιλο φυτικό βασίλειο και να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ξηρούς καρπούς. Π.χ. τα καρύδια, που εάν τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ μαζί με νερό φτιάχνουμε το περίφημο «γάλα της γης».
Μη γαλακτοκομικές τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι το σουσάμι, τα ξερά σύκα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η σόγια, οι ξανθές σταφίδες, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα καρότα, το λάχανο, η παπάγια.
Διατροφική αξία του πλήρους γάλακτος ανά 100 γραμμ.
• 65 θερμίδες
• 3,5 γραμμ. πρωτεΐνες
• 4,9 γραμμ. υδατάνθρακες
• 33 μικρογραμμ. χοληστερίνη
• 3,5 γραμμ. λιπαρά
• βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, D
• βασικά μέταλλα: ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο
trelokomeio
Δεκ. 08, 2010 @ 14:48:51
φοβερό δυστυχώς δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι παρόμοιο και εδώ αλλά έτσι και αλλιώς εμείς μεταξύ μας μοιραζόμαστε σπόρους και φυτώρια αλλά δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να το επεκτείνω. μου έδωσες μια παρα πολύ καλή ιδέα, μια βιβλιοθήκη με σπόρους για τοπικά προιόντα και μή.!!! ευγε
αριάδνη
Δεκ. 08, 2010 @ 17:43:00
Tάσο το ξέρω το Πελιτι,είχα δει και μια φοβερή εκπομπή στην ΕΤ3 στα αληθινά σενάρια. Μπράβο τους,κάνουν πολύ καλή δουλειά,ας είναι καλά οι ανθρωποι!!
Τάσο είσαι αξιοθαυμαστος…τέτοιοι άνθρωποι σπανιζουν στις μέρες μας…. 🙂
tasos beroia
Δεκ. 10, 2010 @ 13:27:47
ανοιξα ενα blog .
αν θελετε για θεματα σαν τα παραπανω να συζηταμε εκει γιατι εδω μαλλον γινεται καταχρηση κ δεν νιωθω καλα. νομιζω η Αριαδνη το ξεκινησε για αλλο σκοπο
wwwtasosp.blogspot.com
tasos beroia
Δεκ. 10, 2010 @ 15:04:14
trelokomeio να σε ρωτησω…οταν λες εδω που εννοεις? στην ελλαδα αλλα κ εξω υπαρχουν οι λεγομενες τραπεζες σπορων
Άιναφετς
Δεκ. 10, 2010 @ 19:39:31
Καλησπέρα Τάσο!
Σε διαβάζω τελευταία και απολαμβάνω τις συμβουλές σου…ξέρεις είμαι μια «υποτιθέμενη» μάγισσα στα Παραμύθια του Παραμυθά…και προσπαθώ να βοηθάω με τις γνώσεις μου εκεί που μπορώ και όπως μπορώ!
Θα τα λέμε πια…με γεια το blog!
Καλό σου βραδάκι…και μπρρρρρρρρρρρρρρρ! κρύο! Πολύ μου αρέσει! 🙂
tasos beroia
Δεκ. 10, 2010 @ 21:11:49
χαιρομαι που υπαρχει μια μαγισσα εδω εστω κ »υποτιθεμενη» αφου μαλιστα ειναι απο τις καλες μαγισσες κ βοηθαει!!!
κ εμενα μ αρεσει το κρυο κ ειδικα στις ροδακινιες που πρεπει να συγκεντωσουν συνολικα (τις νυχτες Κυριως) περιπου 700 ωρες με θερμοκρασια κατω απο το μηδεν για να πεσουν σε ληθαργο κ να μην ξυπνησουν κ φουσκωσουν τα ματια πριν απο 20 φεβρουαριου. αλλιως με μερικες μερες που δεν θα κανει κρυο »ξεγελιουνται» κ ξεκινανε μετα ομως αν κανε ιπαγετο καταστρεφονται.
αλλα εχουμε κ το σελι εδω κοντα τα 3-5 πηγαδια στη ναουσα κ το ελατοχωρι κ λιγο πιο περα το καιμακτσαλαν οποτε παρακαλαμε να χιονισει μπας κ λειτουργησει καμια πιστα. εμεις οι αγροτες ειμαστε καλοπερασακηδες ,το καλοκαιρι τρεχουμε μερα νυχτα αλλα τον χειμωνα (αν τα εχουμε ολα τακτοποιημενα) καλοπερναμε. αλλα εγω κολυμπι δεν ξερω γιατι ποτε δεν πηγα στην θαλασσα..μονο φετος πρωτ ηφορα πηγα δυο φορες κ μπηκα λιγο μεχρι το λαιμο.
οταν χιονισει ομως μ αρεσει ..στο σελι πηγαινα κ πριν ακομη μαθω σκι απλα για την διαδρομη οταν ειχε χιονι.
το blogaki μου δεν ξερω αν το εκανα σωστα ,εχω την εντυπωση οτι κατι δεν παει καλα.
οσο για τις συμβουλες κ τις γνωσεις πιστευω ειναι σαν το χρημα ,πρεπει να κυκλοφορουν.
κ οπως ειπε καποιος ..πιο πολλα παιρνω οταν δινω παρα οταν μου δινουν.
tasos beroia
Δεκ. 10, 2010 @ 21:15:26
εγραψα λαθος ,tasop αντι tasosp κ ελεγε οτι δεν υπαρχει
Veroniki
Δεκ. 11, 2010 @ 00:12:44
Kαλα Τασο,δεν υπαρχεις!!!!!!!!!!!!!!!!Ποσες πληροφοριες εχεις για τα παντα!!!!Τελεια,νομιζω βρηκα τον ανθρωπο που θα μας καθοδηγει πλεον στα κηπουρικα μας.Τελεια!!!Το μπλογκ σου θελει συμμετοχες για να ζεσταθει λιγο μ’αυτο το κρυο….μπρρρρρρρρρρρρρ!!!!Αντε φιλες μου περαστε μια βολτα για τα καλορυζικα…Εχω και γω μια ροδακινια στον κηπο μας,μια,που τη φυτεψε ο αντρας μου οταν επιτελους καναμε την κορη,εναν μικρο φοινικα και δυο δεντρα σφενδαμο νομιζω.Ειναι αυτα τα κλασσικα που ριχνουν τα φυλλα τους τωρα,και το καλοκαιρι εχουν πλουσιο φυλλωμα και σκια.Επισης και μια πασχαλια.
Veroniki
Δεκ. 11, 2010 @ 22:30:17
Mια ελια(συγγνωμη) που φυτεψε ο αντρας μου για την κορη.
tasos beroia
Δεκ. 11, 2010 @ 00:44:06
οτι υπαρχω ειναι σιγουρο .. εχω κ Α.Φ.Μ. αν δεν με πιστευεις …!!!
ρωτα οτι θελεις αρκει να γνωριζω.
οσο για το κρυο πρεπει να κανει κ αλλο …καθε πρωι να εχει μειον ενα μειον δυο
Veroniki
Δεκ. 11, 2010 @ 22:34:27
Χαχαχαχαχα….καλα σε πιστευω!
αριάδνη
Δεκ. 11, 2010 @ 13:53:29
Τάσο ξαναδώσε το λινκ του μπλογκ σου…..δεν το βρισκω….αντε με γεια!
tasos beroia
Δεκ. 11, 2010 @ 14:01:16
http://wwwtasosp.blogspot.com
αυτο ειναι αλλα δεν ξερω να κανω τιποτα παραπανω πχ να βαζω φωτογραφιες .
ακομη κ στην βοηθεια που εψαξα μιλει με ορολογια πληροφορικης που δεν καταλαβαινω.
πηγα να βαλω μια φωτο μου κ μου ειπε δεν ειναι εγκυρη φωτο …εε τι να κανω, μια φωτο ειναι που εβγαλα με το τηλ μου, τι να την κανω να την περασω απο το συμβουλιο επικρατειας?για να γινει εγκυρη?
Veroniki
Δεκ. 11, 2010 @ 22:35:42
Ενταξει φαινεται η φωτο!Μια χαρα τα πηγες για αρχαριος!
αριάδνη
Δεκ. 12, 2010 @ 16:10:32
Eντάξει Τάσο το βρήκα! 🙂
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 17, 2010 @ 12:41:49
γεια σας πως ειμαστε επιβιωνουμε? 25 ποντους χιονι στον αμπελωνα λαρισας γυναικες τις παρεας θελω χαρη παραξενες συνταγες για αγριογουρονο Τασο τι νακανω με τα δενδρα με την παγωνια και τι να ραντισω καποιος μου ειπε για χαλκο εχω μια κερασια ,μια κοντουλα αχλαδια ,μια βερικοκια
Veroniki
Δεκ. 20, 2010 @ 00:25:23
Γεια σου πατριωτη απο τη Λαρισα!!!!!
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 21, 2010 @ 23:07:47
Γεια σου Veroniki Λαρισαια ,,,,,,,απο μεσα η απο λιγο απο εξω
Veroniki
Δεκ. 23, 2010 @ 00:22:41
Μεσα μεσα!!!!!Πολυ χαιρομαι που εχω εναν συντοπητη μου στο αγαπημενο μου blog!!!!
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 25, 2010 @ 08:21:22
Κι εγω χαιρομαι και αγαπω αυτο το blog.και γιαυτο ενοχος ειναι η Αριαδνη ΕΡΩΤΗΣΗ την καταδικαζουμε η την αθωονουμε?
αριάδνη
Δεκ. 17, 2010 @ 13:12:33
Kαλώς τον! 🙂
Εχετε τόσο πολύ χιόνι?μπρρρρρρρρρρρρ Εδώ (θεσσαλονίκη) έριξε χθες,σήμερα το λιώνει ευτυχώς γιατί έχουμε και δουλειές!
Τι εννοείς,ολόκληρο που του βάζουν κι εκείνο το πορτοκάλι στο στόμα του κακόμοιρου?:) Δεν ξέρω να σε διαφωτίσω με παραξενιες γιατί εμείς είμαστε της παραδοσιακής κουζίνας,το πιο παράξενο που έχω κανει σε χοιρινο είναι στη γάστρα με μουστάρδα και μέλι. Και κρασάτη τηγανιά εχω κάνει αγριογουρουνο αλλά αυτο δεν είναι παράξενο.
Για μπες http://www.greekmasa.gr και http://www.sintagespareas.gr όλο και κάτι θα βρεις 😉
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 17, 2010 @ 17:05:47
Αριαδνη σευχαριστουμε κιεγω και το θηριο μου πως θα σε στειλω λιγο αγριογουρονο σαλμι εισαι μακρυα
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 17, 2010 @ 17:07:19
Υ,Γ οπου θηριο η γυναικα μου
tasos
Δεκ. 17, 2010 @ 18:30:12
μια χαρα εισαι με το χιονι εδω εχει λιγο αλλα ειπε για βροχες οποτε παει κ αυτο .
πριν λιγο γυρισα απο το σελι …κ εκει το πολυ 30 ποντους αν εχει δηλαδη κλειστες ολες οι πιστες.
τα δεντρα ηθελαν χαλκο με την πτωση των φυλλων δηλαδη η ροδακινια κ η βερυκοκια αλλα κ να μην εκανες δεν ειναι κ τοσο σπουδαιο. η παγωνια καλο τα κανει δεν παθαινουν τιποτα
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 25, 2010 @ 07:53:34
ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
αριάδνη
Δεκ. 25, 2010 @ 11:39:20
Xρόνια πολλά με υγεία και χαρά καλοί μου άνθρωποι!!!!
Αθώος αθώος ο κατηγορούμενοοοοοοοοοοοος!!!!
🙂 🙂
tasos
Δεκ. 25, 2010 @ 21:17:30
χρονια πολλα αλλα κ καλα!!!!!
Veroniki
Δεκ. 26, 2010 @ 18:27:55
Χρονια πολλα και απο δω!!!!!Να’μαστε καλα και του χρονου,να ευχομαστε παλι απο το μπλογκ μας.Υγεια,ευτυχια και χαρα σε ολο τον κοσμο!!!!Με το καλο να ερθει το 2011!!!Να φερει μονο χαρουμενες ειδησεις και πολλα χαμογελα σε ολους!!!!
αριάδνη
Ιαν. 11, 2011 @ 16:55:21
Eπιτέλους πηραν μπρος και πάλι οι κατσικουλες!!!!! 🙂
Του χρόνου δεν θα την ξαναπατησω..απο σεπτεμβρη θα κάνω παρακαταθηκη στον καταψύκτη. 🙂
tasos
Ιαν. 28, 2011 @ 20:27:47
ειδα σημερα στο σουπερ μαρκετ κατσικισιο γαλα »ολυμπος » με 2,33 ευρω.
κ το αγοραζουν λιγο πανω απο το αγελαδινο κ κατω απο το προβειο δηλαδη πανω απο 0,35 κ κατω απο 0,90 .
κ σκεφτομαι γιατι το εχουν τοσο ακριβο ενω το αγοραζουν πολυ φτηνα.
trelokomeio
Ιαν. 28, 2011 @ 23:41:53
για πές μας και μάς ρε σι τάσο μας?????
αριάδνη
Ιαν. 29, 2011 @ 10:30:05
Εμείς αγοράζουμε το καστικίσιο biopan τα 750ml 1,89….. μέχρι και 2,20 το βρήκα στο φαρμακείο μανάβικο της γειτονιάς… ότι νά ναι……
Προϊόντα Ερίφι (από γίδινο γάλα) στο Εκλεκτόν! » Το Εκλεκτόν
Ιολ. 25, 2011 @ 10:45:25
Fairy Mamy's...for Baby Angels
Αυγ. 08, 2013 @ 00:56:30
Reblogged this on Fairy Mamy's…for Baby Angels.
Μαρια
Μαρ. 20, 2015 @ 20:04:19
Το πιο ωραιο που εχω πιει ειναι το κατσικισιο του μενικοιου 1,5λιτρο την ημερα πινω τελειο
Άιναφετς
Μαρ. 20, 2015 @ 20:19:12
Μετά από τόσα χρόνια που έχουμε χαθεί… τι κάνεις Αριάδνη μου;
Γράψε μου δυο λογάκια στο mail μου, θα χαρώ πολύ:
steftapta@yahoo.gr
ΑΦιλάκια πάντα με πολύ αγάπη! ❤
ΥΓ: Δεν έχω fb…
lena kara
Μαρ. 27, 2015 @ 14:19:56
Αριαααααααάδνη μας που είσαι;;;;; σε χάσαμε!!! μας λείπεις πολύ!!!!!!
lena kara
Μαρ. 27, 2015 @ 14:21:35
Μαγισσούλα μας καλησπέρα και σε σένα!
ΑΘΗΝΑ
Ιον. 10, 2015 @ 22:30:24
τοπαιδακι μου εχει χολιστερινη μπορει να πινει κατσικισιο γαλα αφοβα