Πυρετικοί σπασμοί και πως αντιμετωπίζονται

Της παιδιάτρου Αννας Πατσούρου

Πολλά παιδάκια ως 6 χρονών μπορεί να εμφανίζουν στη ζωή τους ένα ή περισσότερα επεισόδια πυρετικών σπασμών.

Οι πυρετικοί σπασμοί, παρόλη την τρομακτική τους φήμη, είναι σχεδόν πάντα μια πολύ αθώα κατάσταση που δεν επηρεάζει την μετέπειτα πορεία της υγείας του παιδιού:ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ. Απο άποψη επιπλοκών είναι σαν να μη συνέβησαν ποτέ. Εντούτοις όταν κάποιος είναι μάρτυρας του πρώτου ειδικά επεισοδίου πυρετικών σπασμών ενός παιδιού(δηλαδή απροετοίμαστος ψυχικά), τρομάζει και πανικοβάλλεται με όλο το νόημα που έχουν αυτές οι λέξεις.

Το παιδί, συνήθως στη φάση που ανεβάζει απότομα πυρετό, εμφανίζει τα εξής: γυρίζουν τα μάτια του προς τα πάνω και κάνει τονικοκλωνικούς σπασμούς(χτυπιέται) χωρίς να κλαίει εκείνες τις στιγμές(δεν έχει συνείδηση). Αυτό κρατάει από λίγα δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά της ώρας. Μόλις τελειώσει το επεισόδιο συνήθως κοιμάται βαθιά, ροχαλίζει, μπορεί να του φύγουν τσίσα ή κακά.

Πολλές μητέρες μπερδεύουν τους σπασμούς με το ρίγος που κάνουν κάποια παιδιά ενώ ανεβάζουν πυρετό. Αν πρόκειται για ρίγος-τρεμούλα το παιδί έχει συνείδηση, κλαίει κ.λ.π., ενώ στους σπασμούς φαίνειται «αναίσθητο», δεν επικοινωνεί.

Το επεισόδιο μπορεί να εκδηλωθεί πριν η μητέρα καταλάβει πως το παιδί είναι άρρωστο, γιατί όπως είπαμε οι σπασμοί εμφανίζονται συνήθως κατά την ταχεία άνοδο του πυρετού και όχι πάντα απ’τον υψηλό πυρετό. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε παιδί που έχει εμφανίσει πολλές φορές πυρετό στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να εμφανίσει σπασμούς. Λίγα παιδιά ενδέχεται να έχουν 2ο-3ο ή 4ο επεισόδιο πυρετικώνς σπασμών στη ζωή τους.

Εν ολίγοις δεν υπάρχει πρόληψη για τους πυρετικούς σπασμούς. Αν συμβεί επεισόδιο σπασμών απομακρύνουμε αντικείμεται που μπορεί να το τραυματίσουν αν τα χτυπήσει κατά λάθος κατά τη διάρκεια των σπασμών. Μόλις συνέλθει βάζουμε ένα αντιπυρετικό υποθετο στη σωστή δόση για το βάρος και την ηλικία του και τηλεφωνούμε στον παιδίατρο αμέσως για να μας δώσει περαιτέρω οδηγίες και να αποκλείσει την ελάχιστη πιθανότητα οι σπασμοί να οφείλονται σε σοβαρότερο λόγο.

Αν υπάρχει στην οικογένεια της μαμάς ή του μπαμπά ιστορικό πυρετικών σπασμών, υπάρχιε λιγο μεγαλύτερη πιθανότητα να τους εκδηλώσει το παιδί σας, οπότε να είστε κάπως πιο προετοιμασμένοι αλλά να μην ανησυχείτε καθόλου.