Απο την Αννα Πατσούρου παιδίατρο-σύμβουλο μητρικού θηλασμού

Τα παιδικά χρόνια είναι χρόνια διασκέδασης και εκπαίδευσης για τις ανάγκες της ενήλικης ζωής. Χρόνια που ριζώνουν μέσα στα παιδιά οι αξίες της ζωής.

Η τηλεόραση, η μεγάλη πρωταγωνίστρια της οικογενειακής φωλιάς στα περισσότερα νοικοκυριά, εκτός από πόλος έλξης του ενδιαφέροντος των μελών τους, είναι και μια εξαιρετική babysitter. Σχεδόν κάθε παιδάκι, μετά τους 18-24 μήνες της ζωής του, ησυχάζει όταν βλέπει τηλεόραση και οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν ή να κάνουν δουλειές που τα παιδιά δεν τους επιτρέπουν να κάνουν, απορροφώντας όλο το χρόνο τους.

Πρέπει όμως να έχετε υπόψη τα εξής:

v     Η τηλεόραση περιορίζει το χρόνο που έχουν τα παιδιά για να ασκηθούν σε δεξιότητες, που θα τα κάνουν ενήλικες ικανούς να αντιμετωπίσουν θετικά την πραγματικότητα.

v     Τα μαθαίνει πως υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) αξίες, ίσως διαφορετικές από αυτές των γονιών τους.

v     Τα τρομοκρατεί με τις σκηνές βίας.

v     Κάνει τα μάτια τους να εστιάζουν για πολλή ώρα σε συγκεκριμένη απόσταση. Μια τέτοια λειτουργία είναι αφύσικη για το ανθρώπινο μάτι και ενδεχομένως επιφέρει παθολογικά προβλήματα.

v     Τα κάνει να ζητούν ακριβά παιχνίδια και τρόφιμα που καταστρέφουν τα δόντια και την υγεία τους (και ενδεχομένως την τσέπη των γονιών).

v     Μειώνει την επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Σειρές και ταινίες όπως για παράδειγμα: Μπομπ ο μάστορας, Γουίνι-Χαρούμενα Χριστούγεννα, Νόντυ, συνήθως δε φοβίζουν τα παιδιά. Προσέξτε ιδιαίτερα όμως, πολλές εκπομπές και ταινίες για παιδιά που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο φόβο. Ένα μικρό παιδί μπορεί να φοβηθεί από τη μεταμόρφωση της κακιάς μητριάς σε μάγισσα, από το μπόγια, απ’ τις μέλισσες, απ’ το κυνήγι των ζώων, ή να κλαίει για μέρες γιατί η Χιονάτη έφυγε και άφησε τους νάνους μόνους τους.

Ως γονιός πρέπει να πάρετε την ευθύνη του αν θα βλέπουν τα παιδιά σας τηλεόραση και να επιλέξετε ποια προγράμματα θα βλέπουν. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μη βλέπουν τηλεόραση, είναι να μην υπάρχει τηλεόραση στο σπίτι.