Μέσα στις επόμενες ημέρες, μια εγκυος του στενού μου οικογενειακού περιβάλλοντος θα μπει στο μαιευτήριο για να γεννήσει με πρόκληση τοκετού. Σύμφωνα με τον γιατρό της αυτό πρέπει να γίνει γιατί συμπληρώνει λέει την «40η εβδομάδα». Με το καλό το κοριτσι να της πάνε όλα καλά και να έχει το μωράκι της.  Αυτό που δεν της εξήγησε ομως ο γιατρός, οχι μόνο σ’εκείνη αλλά και σε ολες τις γυναίκες που πηγαίνουν να γεννήσουν με πρόκληση ειναι οτι εκτός απο την πρόκληση της γέννας ενδέχεται να προκληθούν και διάφοροι κίνδυνοι. Αλλοι πιο σοβαροί, άλλοι λιγότερο, για την ίδια και για το παιδί. Αν η γυναίκα ειναι έτοιμη να γεννήσει ισως και να γεννήσει φυσιολογικά και όλα να πάνε καλά, αν ομως δεν είναι (το μωρό έτοιμο να γεννηθεί και θέλει ακόμα τον χρόνο του) τότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην καισαρική…..

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγεία λέει:

Φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Από την έναρξη έως το τέλος του δεν έχουμε εμφανής κινδύνους. Το παιδί γεννιέται με κεφαλική προβολή και μετά το τοκετό η μητέρα και το παιδί είναι σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή ένδειξη ώστε να παρέμβουμε στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού. (WHO – Care in Normal Birth: practical guide p.4)

Ειναι κρίμα να μην δίνεται η δυνατότητα στην γυναίκα να γνωρίζει τουλάχιστον την αλήθεια και απο κει και πέρα να αποφασίζει εκείνη τι πραγματικά θέλει να κάνει. Πολύ λίγοι επαγγελματίες υγείας μιλούν ξεκάθαρα γι αυτό το θέμα ομως….

Advertisements