1. Απαγορεύεται η διαφήμιση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος στο κοινό.
  2. Απαγορεύεται η προσφορά δωρεάν δειγμάτων τυποποιημένου τεχνητού γάλακτος σε νοσοκομεία ή άλλες υγειονομικές μονάδες. Συμπεριλαμβάνονται στην απαγόρευση οι εκπτώσεις ή οι δωρεάν προμήθειες.
  3. Απαγορεύεται η προσφορά δωρεάν δειγμάτων τυποποιημένου τεχνητού γάλακτος στις μητέρες.
  4. Απαγορεύεται στους εκπροσώπους των εταιριών να ενημερώνουν τις μητέρες για τα προιόντα τους ή να συμβουλεύουν για τη διατροφή των βρεφών.
  5. Απαγορεύεται στις εταιρίες η προσφορά δώρων ή δειγμάτων σε γιατρούς, μαίες, νοσηλευτικό προσωπικό, σύμβουλους θηλασμού κλπ.
  6. Απαγορεύεται η χρήση λέξεων ή εικόνων που εξιδανικεύουν το τάισμα με τυποποιημένο τεχνητό γάλα. Επίσης απαγορεύονται οι φωτογραφίες βρεφών στις συσκευασίες τυποποιημένου τεχνητού γάλακτος.
  7. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη διατροφή των βρεφών πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικές και τεκμηριωμένες έρευνες.
  8. Όλες οι πληροφορίες για τη διατροφή των βρεφών με τυποποιημένο (τεχνητό) γάλα, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών επάνω στις συσκευασίες, πρέπει να εξηγούν τα οφέλη του θηλασμού καθώς επίσης και το κόστος και τους κινδύνους που ενέχει η διατροφή  ενός βρέφους με τυποποιημένο τεχνητό γάλα.
  9. Ακατάλληλα είδη όπως το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα δεν πρέπει να προωθούνται στα μωρά.

10. Οι βιομηχανίες και οι διανομείς τους οφείλουν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του κώδικα ακόμα κι αν οι χώρες δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει νόμους ή άλλα νομικά μέσα σχετικά με την προώθηση τυποποιημένου τεχνητού γάλακτος.

11. Πηγές: La Leche League International. Παγκόσμιος οργανισμός υγείας. WHO www.who.org World Alliance for BreastfeedingAction, WABA www.waba.org Διεθνής Ένωση Συμβούλων Θηλασμού www.ilca.org Unicef

Ας γελάσω γαργαριστά! Τίποτα απο αυτά δεν εφαρμόζεται…Εμένα  τουλάχιστον και συνταγή μου έγραψαν και στα δυό μου παιδιά και πακέτο για το σπίτι μου δώσανε…

Advertisements