«Επιλέξτε φυσικό τοκετό » προτρέπουν τις γυναίκες, μέλη του συλλόγου «Εγκυμονώ- Γεννώ- Επιλέγω»

(8/5/2009 10:22:00)

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Το δικαίωμα στην επιλογή του τοκετού διεκδικούν γυναίκες στη Θεσσαλονίκη οι οποίες, μέσα από τον σύλλογο «Εγκυμονώ- Γεννώ- Επιλέγω», προωθούν το φυσικό τοκετό διαχωρίζοντάς τον από το φυσιολογικό. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν ποσοστό 10% των γυναικών γεννά με καισαρική, τη στιγμή που στη χώρα μας το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε πάνω από 50%», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη του συλλόγου, Σάρα Χάναμ, Δάφνη Αραμπατζόγλου και Πόπη Μουρτζίκου. «Τα στατιστικά για τις καισαρικές τομές είναι τραγικά στην Ελλάδα και οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν τον τοκετό ως μια πολύ άσχημη εμπειρία, σαν να ήταν ένα ατύχημα» αναφέρει η κ.Χάναμ.
«Από τη στιγμή που μένεις έγκυος, αρχίζει η διαδικασία αποδυνάμωσης της γυναίκας με ένα ολόκληρο κύκλωμα που στηρίζεται από κλινικές, γιατρούς και το ΕΣΥ, να προσπαθεί να πείσει την έγκυο ότι είναι άρρωστη και χρήζει νοσηλείας στον τοκετό», σημειώνει η κ.Αραμπατζόγλου, ενώ η κ.Μουρτζίκου η οποία εργάζεται ως ψυχοπροφυλάκτρια επί 23 χρόνια, εμμένει στη σημασία της ενημέρωσης για να καταρριφθούν όλοι οι φόβοι των γυναικών. «Πρέπει να σταματήσει η κινδυνολογία γύρω από τον τοκετό, τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη γέννα, η εκμετάλλευση στις κλινικές, όπου η λεχώνα αντιμετωπίζεται ως άρρωστη και πολλές φορές αποτρέπεται ακόμα και από το να θηλάσει, προκειμένου να προωθηθούν γάλατα συγκεκριμένων εταιριών», λέει χαρακτηριστικά.

Άποψη των γυναικών του συλλόγου είναι ότι θα πρέπει ο τοκετός να γίνεται στο σπίτι, με φυσικό τρόπο, με τη βοήθεια μαίας και γυναικολόγου και το νεογνό να μένει συνέχεια κοντά στη μητέρα του, ειδικά τα πρώτα δύο 24ωρα που είναι ουσιαστικά για την ομαλή ροή του θηλασμού. «Στην Αγγλία, απ΄ όπου κατάγομαι, η «εξουσία» κατά τη διάρκεια του τοκετού ανήκει στη μαία και ο γιατρός έπεται», λέει η κ. Χάναμ, επισημαίνοντας πως η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν «στηρίζει» τις γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν και παράλληλα εργάζονται.

Στόχος άλλωστε του συλλόγου ( http://www.birthchoices.gr) είναι η κοινωνική και πολιτική πίεση, ώστε να γίνουν αλλαγές στο σύστημα τοκετών που εφαρμόζεται σε κλινικές και νοσοκομεία και η προαγωγή της ιδέας ότι ένα διαφορετικό σύστημα τοκετού είναι εφικτό στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν, αύριο, σε αίθουσα της ΕΔΟΘ, στις 5.30 το απόγευμα, εκδήλωση με θέμα, «Η πραγματικότητα των τοκετών στις ελληνικές κλινικές», με σκοπό «να αφυπνισθεί ο κόσμος και να ξεφύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και στρέφεται γύρω από το οικονομικό όφελος».