Στο σαλόνι, στην κουζίνα, στην κρεβατοκάμαρα μέχρι και στο μπάνιο. Οσο και να τα συμμαζεύουμε εκεί μπροστά μας πάλι. Για την ακρίβεια, ένα μαζεύω, τρία ξεφυτρώνουν πίσω μου…. Που και που βάζουμε μια τάξη ομως και πάλι προς τη δόξα τραβούμε. Εχω συμβιβαστεί πια με την ιδέα οτι τα υπόλοιπα 3?4? χρόνια της ζωής μου θα ειναι ετσι.Ανακατεμένα μαχαιροπήρουνα με αυτοκινητάκια, τάπερ με φαγάνες, εσώρουχα με το πολυεργαλείο του Μπομπ του μάστορα…..Κάτι καλύτερο δεν μπορώ να κάνω 🙂

________________________________________________________

Από το βιβλίο «Μικρά προβλήματα, μεγάλα βάσανα για γονείς παιδιών εως 7 ετών» της Κριστίν Μπρυνέ και Ανν-Σεσίλ Σαρφατί

Ενα δωμάτιο υπερβολικά τακτοποιημένο δεν ειναι κάτι που πρέπει να εύχεστε

Είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί σας να παίζει στο δωμάτιό του με όλα του τα παιχνίδια, να τα εξερευνά με τον τρόπο του. Δεν πρέπει να επεμβαίνεται σχετικά με την χρήση των παιχνιδιών του, ακόμα και όταν αυτή ενοχλεί τον κομφορμισμό σας. Θέλει να πετάει τα αυτοκινητάκια του πάνω απο το γκαράζ αντί να τα αφήνει να τσουλήσουν απο το διάδρομο; Εκείνο αποφασίζει. Το ίδιο ισχύει αν το κοριτσάκι θέλει να βάλει την κούκλα του μέσα στο φούρνο της πλαστικής κουζίνας του.  Η αν γεννηθεί η διάθεση στα παιδιά να ξεστρώσουν τα κρεβάτια τους για να φτιάξουν μια καλύβα. Αφήνοντας το παιδί να ξερευνήσει ελεύθερα τα παιχνίδια του και το δωμάτιό του, του επιτρέπουμε να επινοήσει καινούρια παιχνίδια, να σκαρώνει ιστορίες, με άλλα λόγια, να αναπτύσσει την δημιουργικότητά του.

Αντίθετα, αν αυτό σας ενοχλεί, είστε ελεύθεροι να απαιτήσετε να μην αφήνει τα παιχνίδια του σε όλα τα δωμάτια. Το διαμέρισμά σας δεν αποτελεί υποχρεωτικά παιδότοπο. Αν θέλει να μείνει δίπλα σας, στην κουζίνα, όση ώρα εσείς ετοιμάζεται το φαγητό, αφήστε το να φέρει την πλαστελίνη του ή τους μαρκαδόρους του….Μπορείτε, αν σας ενοχλεί να βλέπετε ποδοπατημένα κάποια ακριβά παιχνίδια, να οργανώσετε τους τρόπους χρήσης τους. Ετσι για παράδειγμα, οι στολές μπορούν να τοποθετούνται σε ξεχωριστή κούτα. Ομως μην επιβάλλετε παρόμοιους κανόνες για όλα τα παιχνίδια του δωματίου. Το παιδί σας έχει ανάγκη να παίζει ελεύθερα.

Πως να τακτοποιεί το δωμάτιό του;

-Μην επιβάλλεται μανιακή τάξη: Ολα τα παιχνίδια να βρίσκονται στις κούτες τους το βράδυ, πριν κοιμηθεί το παιδί. Αυτό «σπάει» το φανταστικό του κόσμο. Το παιδί σας έχει ανάγκη, οταν αποκοιμιέται, ν αέχει κοντά του ένα μέρος των δημιουργημάτων του της μέρας. Αν επιθυμείτε να βάλετε κάποια τάξη  να του προτείνετε: «Τι θέλεις  να κρατήσεις δίπλα σου απόψε;» και να αφήνετε ορισμένες κατασκευές οπως ακριβώς έχουν.

-Εξηγήστε του τα πλεονεκτήματα που έχει το να μάθει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του: «Μπορείς να τα ξαναβρίσκεις και να μην ψάχνεις κάτι με τις ώρες..» Ομως πείτε του: « Είναι χρήσιμο να βάζεις τάξη, για να  μπορούμε να καθαρίζουμε, πρέπει να σέβεσαι εκείνον που καθαρίζει»

-Ζητήστε του απο πολύ νωρίς να συμμετέχει σ’αυτό, ώστε να μπορείτε να σέβεστε τις προτιμήσεις του. Μην του επιβάλετε το δικό σας, γρήγορο και αποτελεσματικό, τρόπο τακτοποίησης. Ισως το παιδί σας να θέλει να βάλει τάξη μα διαφορετικό τρόπο. Χωρίς να πρέπει υποχρεωτικά το πειρατικό καράβι να είναι πάνω σ’ενα συγκεκριμένο ράφι..

-Τακτοποιήστε μαζί του τα βασικά, όσο χρειάζεται ώστε να μπορείτε να περπατάτε στο δωμάτιό του χωρίς να πατάτε τα παιχνίδια.

-Κάπου κάπου (μια φορά το μήνα ή κάθε δύο μήνες για παράδειγμα), ξεδιαλέξτε μαζί με το παιδί σας τα παιχνίδια του, ωστε να ξαναβρίσκετε κάποια χαμένα και να πετάτε τα σπασμένα. Μην το κάνετε στα κρυφά, όταν το παιδί σας απουσιάζει. Θα γεννήσετε μέσα του έχθρα και δυσπιστία. Θα βρει άδικη την πράξη σας. Οταν πρόκειτα να πετάξετε ή να χαρίσετε κάτι, ζητήστε του τη γνωμη και σεβαστείτε τη.

-Ωστόσο, μην τρέφεται αυταπάτες : μέσα σε μια εβδομάδα, το δωμάτιο του παιδιού σας θα ειναι και πάλι άνω κάτω…Στο παιδί ομως το ξεδιάλεγμα αυτό θα έχει φανεί χρήσιμο…