Ενας διαφορετικός τρόπος τοκετού ειναι εφικτός

Τι ειναι το «Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω»

Είναι ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε απο γονείς, με σκοπό να υποστηρίζει και να ενημερώνει τις γυναίκες για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ώστε να ζήσουν μια πιο φυσική εμπειρία γέννας.

Σε ποιούς απευθύνεται ο σύλλογος;

Σε γονείς, απλούς ανθρώπους αλλά και επαγγελματίες υγείας που ενδιαφέρονται να αλλάξουν οι ισχύουσες πρακτικές στη χώρα μας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες, περισσότερες απο τις μισές Ελληνίδες γεννούν με καισαρική τομή, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν πως μια εμπειρία τοκετού ήρεμη, χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς στρες ειναι το καλύτερο ξεκίνημα για τη ζωή του βρέφους. Η γέννα στην Ελλάδα θεωρείται μια ιατρική πράξη, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται το ένστικτο της μητρότητας και να υποβαθμίζεται ο ρόλος της γυναίκας στη διαδικασία του τοκετού της.

Ποιοί ειναι οι στόχοι του συλλόγου;

  • Η ενδυνάμωση των γυναικών, μέσω της πληροφόρησης, έτσι ώστε να διακδικήσουν τα δικαιώματά τους κατά τον τοκετό.
  • Η κοινωνική και πολιτική πίεση, έτσι ώστε να γίνουν αλλαγές στο σύστημα τοκετών που εφαρμόζεται σε κλινικές και νοσοκομεία.
  • Η συλλογή πληροφοριών με άρθρα και έρευνες για τη διαδικασία του τοκετού, με σκοπό την αποκάλυψη κακών πρακτικών, καταχρήσεων και αμέλειας.
  • Η αλλαγή των πεποιθήσεων και η προαγωγή της ιδέας ότι ένα διαφορετικό σύστημα τοκετού ειναι εφικτό στην Ελλάδα.

Πως επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτοί;

  • Το «Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω» δημιουργεί στο διαδίκτυο μια εναλλακτική τράπεζα πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία του τοκετού από διάφορες πηγές, οπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Ανοίγει δημόσιο διάλογο γύρω απο τα ζητήματα της γέννας και διοργανώνει ομιλίες με σχετικά θέματα από επιστήμονες υγείας που υποστηρίζουν και προάγουν το φυσικό τοκετό.

Το «Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω» (Birth choices) είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά.