Ετσι λέγεται το άρθρο της εφημερίδας «Εθνος» με ημερομηνία 18/6/2009.. Εχει και τα καλά της η οικονομική κρίση, αν και το ποσοστό που δίνει (7 στις 10 Ελληνίδες )μου φαίνεται κάπως εως πολύ  υπερβολικό, μακάρι ομως να ειναι αληθινό…. Αυτό ειναι που λένε «πενία τέχνας κατεργάζεται»…

Το άρθρο:

«Επιστροφή» στον θηλασμό
«Επιστροφή» στον θηλασμό
«Επιστροφή» στον θηλασμό
Επτά στις 10 Ελληνίδες θηλάζουν πλέον συστηματικά τα παιδιά τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους. Ευεργετικές προοπτικές για την υγεία της νέας γενιάς
18/6/2009

Σε αύξηση του βρεφικού θηλασμού οδηγεί η οικονομική κρίση. Επτά στις δέκα Ελληνίδες θηλάζουν τακτικά τα παιδιά τους, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το ποσοστό είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και δημιουργεί θετικές προοπτικές για την υγεία των ερχόμενων γενεών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής και Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή το 47ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως την Κυριακή στα Χανιά.

Επικαλούμενος τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης σε 937 μητέρες της Ηλείας, ο καθηγητής τόνισε ότι οι αλλοδαπές και οι αθίγγανες μητέρες που ζουν στη χώρα μας θήλαζαν πάντα τα παιδιά τους για πολλούς μήνες, κάτι που δεν έκαναν οι Ελληνίδες.

Μετά την οικονομική ύφεση ο θηλασμός των Ελληνίδων μητέρων αυξήθηκε, φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με τις αλλοδαπές (70%). Την ίδια ώρα, ελαττώθηκε η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος σε σκόνη.

Με βάση παλαιότερα στοιχεία, το ποσοστό των Ελληνίδων που θήλαζαν συστηματικά τα παιδιά τους επί έξι μήνες δεν ξεπερνούσε το 5%.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, το μητρικό γάλα «θωρακίζει» την άμυνα του νεογνού, ωφελώντας σημαντικά και την υγεία της μητέρας.

Μελέτες
Μελέτες δείχνουν ότι ο συστηματικός θηλασμός μειώνει στα παιδιά τον κίνδυνο λοιμώξεων και αλλεργιών, βελτιώνοντας σημαντικά την ψυχική και σωματική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά που θηλάζουν αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι, να εκδηλώσουν διαβήτη, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για σοβαρή επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών στα παιδιά και στους εφήβους στην Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύουν μελέτες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 2.758 παιδιά από 2 έως 12 ετών στην Καλαμάτα και σε 308 παιδιά από τη Μακεδονία ηλικίας από 4 έως 14 ετών.

Το ένα στα οκτώ παιδιά προσχολικής ηλικίας έχει στον οργανισμό του χαμηλές «αποθήκες» σιδήρου και το ένα στα είκοσι σιδηροπενική αναιμία. Τα ελλείμματα αυτά οφείλονται στο ότι τα παιδιά δεν τρώνε πλέον πρωινό και τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.

Αλλη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 799 εφήβους, έδειξε ότι ένας στους τρεις έχει υπέρταση, η οποία σχετίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος. Είναι, δηλαδή, υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Πολυκεντρική μελέτη που έγινε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο) από το 2006 έως το 2009, στην οποία συμμετείχαν 231 μητέρες, έδειξε αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στις τρίχες των μαλλιών εγκύων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψαριού. Μία στις τέσσερις είχε αύξηση υδραργύρου λόγω κατανάλωσης ψαριών. Η αύξηση αυτή ενδέχεται να έχει επίπτωση στη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού.

Δημήτρης Καραγιώργος

Advertisements