Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια;

  • Κατ’ αρχήν διότι είναι απαραίτητα για τη μάσηση της τροφής.
  • Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως η τερηδόνα, τραυματισμός, αποστήματα, επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και, μερικές φορές, πυρετό.
  • Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια και αποστήματα παρουσιάζουν συνήθως μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ανάπτυξή τους.
  • Τα χαλασμένα νεογιλά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα στο οποίο και τα μόνιμα δόντια όταν έρθουν χαλάνε αμέσως.
  • Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια είναι απαραίτητα για την ομιλία, ιδιαίτερα κατά την ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε.
  • Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.
  • Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους που θα χρειασθούν τα μόνιμα δόντια, καθοδηγώντας την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Γι’ αυτό, τα νεογιλά δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της επικείμενης αλλαγής, είναι σοβαρό λάθος.

Πώς Να Φροντίσω τα Δόντια του Μωρού μου;

Η φροντίδα του στόματος αρχίσει μαζί με τη ζωή του παιδιού σας. Ακόμα και πρίν εμφανιστούν τα πρώτα, προσωρινά του δόντια (νεογιλοί) πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την μελλοντική εμφάνιση και υγεία τους. Η tetracycline(τετρακυκλίδη), για παράδειγμα, ένα κοινό αντιβιοτικό, μπορεί να προκαλέσει χρώσεις στα δόντια. Οι μητέρες που θηλάζουν ή όσες βρίσκονται στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης τους, πρέπει να το αποφεύγουν.

Τα βρέφη βγάζουν τα προσωρινά δόντια (νεογιλοί) τους μετά τους πρώτους έξη μήνες της ζωής τους και στην ηλικία αυτή δεν έχουν ανάγκη από βούρτσισμα ή καθάρισμα με νήμα. Οι γονείς όμως πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα δόντια, σ’ αυτό το στάδιο, όπως είναι το σύνδρομο του μπιμπερό.

Τι είναι το Σύνδρομο του Μπιμπερό και Πώς Μπορώ να το Αντιμετωπίσω;

Το σύνδρομο του μπιμπερό προκαλείται από την έκθεση των δοντιών σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη, όπως το γάλα και οι χυμοί των φρούτων. Τα ζαχαρώδη υγρά μένουν πάνω στα δόντια για αρκετές ώρες, όταν το μωρό σας κοιμάται και δημιουργούν τερηδόνα που πλήττει καταρχήν τα επάνω και τα κάτω μπροστινά δόντια. Γι αυτό δεν πρέπει να αφήνετε το μωρό να κοιμάται με το γεμάτο με γάλα ή χυμό μπιμπερό στο στόμα του. Προτιμήστε νερό ή κάποιο αφέψιμα που θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας. Εάν το θηλάζετε μην το αφήνετε στη θηλή συνεχώς και μετά από κάθε θηλασμό σκουπίστε του τα δόντια με καθαρό υγρό πανί ή με γάζα.

Πώς θα Βοηθήσω τα Παιδιά μου να Φροντίζουν τα Δόντια τους και να Προλαμβάνουν την Τερηδόνα;

Εάν μάθετε τα παιδιά σας να φροντίζουν με τον κατάλληλο τρόπο το στόμα τους, τους προσφέρετε μια σημαντική περιουσία για όλη τους τη ζωή. Μπορείτε να αρχίσετε δίνοντας το καλό παράδειγμα: εάν εσείς φροντίζετε τα δόντια σας, τους στέλνετε το μήνυμα ότι η στοματική υγεία είναι κάτι πολύτιμο. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί τους ή αφήστε τα να διαλέξουν οδοντόβουρτσα για να μοιάζει η φροντίδα του στόματος με παιχνίδι.

Πηγή: e-smile