Απο το περιοδικό Focus

Η στράτα εμποδίζει το παιδί να αναπτυχθεί κανονικά και να περπατήσει στην ώρα του.

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως οι γονείς που αγοράζουν στράτα στο παιδί babywalkerτους προκειμένου να μάθει αυτό να στέκεται όρθιο και να περπατά του κάνουν κακό αφού με αυτό τον τρόπο εμποδίζεται η κανονική ανάπτυξη του παιδιού. Η έρευνα διαπίστωσε πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν τη στράτα αργούν να μπουσουλήσουν, να σταθούν και να περπατήσουν σε σύγκριση με τα παιδιά που τους επιτρέπεται να αναπτύξουν αυτές τις ικανότητες χωρίς βοήθεια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι γονείς δεν πρέπει να αγοράζουν ανάλογα «παιχνίδια-βοηθήματα» για τα παιδιά τους.

Μόνο κακό κάνει!

Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και μελέτησε 190 υγιή παιδιά που πήγαιναν σε βρεφονηπιακό σταθμό. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι γονείς κατέγραψαν τις πιο σημαντικές στιγμές της ανάπτυξης των παιδιών τους: σε ποιά ακριβώς ηλικία κατάφεραν τα παιδιά τους να κυλιστούν, να καθήσουν μόνα τους χωρίς στήριξη, να μπουσουλήσουν και να περπατήσουν μόνα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούσε ένα παιδί τη στράτα τόσο περισσότερο αργοπορούσε η ανάπτυξή του. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως 24 ώρες χρήσης της στράτας μεταφράζονται ως εξής: το παιδί θα καθυστερήσει να σταθεί μόνο του κατά 3,7 ημέρες και θα καθυστερήσει να περπατήσει κατά 3,3 ημέρες

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές οι γονείς δεν πρέπει να βάζουν καθόλου τα παιδιά τους στη στράτα γιατί κάνει κακό στο σώμα και στην ανάπτυξη του παιδιού: καθώς το παιδί περπατά με τη στράτα, μαθαίνει να κινείται χωρίς να επωμίζεται το βάρος του σώματός του, κάτι που σημαίνει πως τα οστά και οι μυς του δεν δυναμώνουν κανονικά. Το νευρικό σύστημα στερείται της αισθητικής πληροφορίας που απαιτείται για να μάθει πώς να περπατά σωστά ενώ πολλά παιδιά τραυματίζονται καθώς χρησιμοποιούν τη στράτα. Ακόμη χειρότερο είναι πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν τη στράτα δεν αναπτύσσουν την οπτική τους ικανότητα και δεν εξερευνούν το περιβάλλον τους. Τα παιδιά της στράτας δεν τα πήγαν και τόσο καλά ούτε στα τεστ νοημοσύνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.