ποδαράκια

Ο Δρ.Καρανίκας Ηλίας, Παιδο-ορθοπεδικός, Διευθυντής Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφίας απαντάει σε ερωτήματα γονέων.

7. Πότε πρέπει να βάλουμε παπούτσια σε ένα βρέφος;

Ασφαλώς μετά την ηλικία της βάδισης. Τα παπούτσια τα χρειαζόμαστε κατά τη βάδιση. Η ηλικία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 11-14 μηνών.

8. Μέχρι ποια ηλικία περιμένουμε να βαδίσει ένα παιδί;

Μέχρι τον 16ο-18ο μήνα. Αν δεν έχει βαδίσει μέχρι αυτήν την ηλικία, τότε θα πρέπει το παιδί να εξετασθεί από ορθοπεδικό & παιδονευρολόγο.

9. Πρέπει τα παπουτσάκια να είναι ορθοπεδικά-ανατομικά;

Όχι. Τα ανατομικά παπούτσια θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά, όταν το υπόστρωμα της ανύψωσης της ποδικής καμάρας είναι σκληρό, αφού αυτό προκαλεί ερεθισμό και υπερκεράτωση (κάλο) στο πέλμα, λόγω υπερβολικής και συνεχούς πίεσης σε αυτό.

10. Τι πρέπει να προσέχουμε στα παιδικά παπούτσια;

Να έχουν σκληρό κράτημα πίσω στην πτέρνα, σκληρή σόλα (σολόδερμα ή λάστιχο και όχι κρεπ), να μην είναι ανατομικά και να είναι άνετα (όχι πολύ μεγαλύτερα, ούτε στενά).

11. Τα παιδικά παπούτσια πρέπει απαραιτήτως να είναι μποτάκια;

Από ιατρικής πλευράς όχι. Οι ποδοκνημικές των παιδιών δεν πάσχουν για να χρειάζονται υποστήριξη και επιπλέον το ύψος που έχουν τα μποτάκια δεν προσθέτουν τίποτα στην στήριξη. Αν για λόγους αισθητικής ή εποχής τα προτιμούν οι γονείς, δεν απαγορεύονται.

12. Τελικά ποια παιδιά πρέπει να φορούν ορθοπεδικά παπούτσια;

Μόνο εκείνα που πραγματικά έχουν πρόβλημα από τον άκρο πόδα, διαγνωσμένο από παιδο-ορθοπεδικό, παραγγέλλονται δε με συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές, ανάλογα με την πάθηση.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Πάντως υπάρχει αυτή η σύγχιση που νομίζουμε οι γονείς οτι πρέπει τα παιδάκια να φορούν ανατομικά ή ορθοπεδικά παπούτσια ενώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα ποδαράκια τους. 🙄

Advertisements