Συγγραφέας: Michel Odent
Μετάφραση: Μαργαρίτα Κουλεντιανού
Εκδόσεις: Θυμάρι (thymari.gr)
Σειρά: Αγωγή – Εγκυμοσύνη/Βρεφική ηλικία
h_genna
Μεγάλο μέγεθος, μαλακό εξώφυλλο
Περιλαμβάνει φωτογραφίες φυσικών τοκετών
Σελ. 176
Τιμή: 15 ευρώ

«Οι μητέρες και οι μαίες θα ευγνωμονούν τον Michel Odent αν συνεχίσει να διαμορφώνει την καινούρια αντίληψη για τη γέννα. Να ένας γιατρός, που εργάζεται σε νοσοκομείο και είναι μέλος του ιατρικού κατεστημένου, αλλά που τόλμησε να αφήσει τη γέννα να γίνεται όπως τη θέλουν οι γυναίκες, και απέδειξε ότι αυτό είναι ασφαλές, τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί» Sheila Kitzinger ανθρωπολόγος – κοινωνιολόγος

Η «Γέννα στο δρόμο της φύσης» θα εμπνεύσει κάθε γυναίκα στη διαμόρφωση μιας αντίληψης για το πώς μπορεί να γίνει η γέννα, και θα επηρεάσει βαθιά όλους τους επαγγελματίες που θέλουν να εργαστούν προς όφελος των γυναικών. Το βιβλίο είναι ένα μικρό θαύμα, και σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη γέννα – και τον τρόπο που γεννάμε». Suzanne Arms – συγγραφέας

Σ΄ ένα επαρχιακό κρατικό νοσοκομείο της Βόρειας Γαλλίας, ο Michel Odent άρχισε μια επανάσταση στη σύγχρονη μαιευτική, που εξαπλώνεται τώρα σ’ όλο τον κόσμο. Στο Πιτιβιέ, η γέννα δεν είναι παθητική, είναι ολότελα φυσιολογική, μια έκφραση της φυσικής ζωής του ζευγαριού. Οι γυναίκες είναι ελεύθερες να περπατάνε στη διάρκεια του τοκετού, και να γεννάνε όπως θέλουν – όρθιες, καθισμένες, ανακούρκουδα, ακόμα και ξαπλωμένες μέσα στο νερό. Η γέννα δεν παρενοχλείται ποτέ. Δεν υπάρχουν φάρμακα, αναλγητικά ή εμβρυουλκοί. Χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται μόνο σε απόλυτη ανάγκη. Η μητέρα και το νεογέννητο μένουν μαζί αμέσως μετά τη γέννα. Οι Μαίες και οι σύντροφοι των γυναικών συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία της τόσο απαραίτητης οικείας ατμόσφαιρας. Χάρη σ’ αυτή την προσέγγιση, το Πιτιβιέ έχει τα χαμηλότερα ποσοστά νεογνικής θνησιμότητας, καισαρικών, περινεοτομών και επιλόχειας κατάθλιψης.

Το 1982, η τηλεόραση του BBC παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ για τη γέννα στο Πιτιβιέ. Το φιλμ αυτό άνοιξε το δρόμο για τις ριζικές αλλαγές που άρχισαν να πραγματοποιούνται στα αγγλικά νοσοκομεία.

Σ’ αυτό το βιβλίο του – που έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες – ο Μ. Odent παρουσιάζει τις απόψεις του στο ευρύτερο κοινό, αναλύει τους λόγους για τις πρακτικές που ακολουθεί, και καταγγέλλει τις τεχνολογικές παρεμβάσεις του αμερικάνικου μοντέλου μαιευτικής, που, απ’ τη μια αυξάνουν τα ποσοστά των τεχνητών γεννήσεων (καισαρικές, εμβρυουλκοί, περινεοτομίες), και απ’ την άλλη, κάθε άλλο παρά συμβάλουν στην ψυχοσωματική υγεία του νεογέννητου και της μητέρας, με τη σωρεία των «βοηθητικών» φαρμάκων που χορηγούν.

Για τον Μ. Odent, η γέννα δεν είναι ιατρικό πρόβλημα – είναι φυσική πράξη, όπως το να τρως, να κοιμάσαι ή να κάνεις έρωτα.

Εκτός αν υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις, τίποτα δεν πρέπει να παρεμβάλλεται ανάμεσα στη μητέρα και στην έμφυτη ανταπόκρισή της στον τοκετό. Ο Μ. Odent προσφέρει ένα μοντέλο για την αναγέννηση της γέννας, σαν ένα φυσικό και υγιές κομμάτι της καθημερινής ζωής.

Ο Μ. Odent γεννήθηκε το 1930 στο σπίτι του με τη βοήθεια της γιαγιάς του. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, όπου υποστηρίζει επιστημονικά τον τοκετό στο σπίτι, και συνεχίζει τις έρευνες για τις συνέπειες που έχει η τεχνολογική γέννα και τα «βοηθητικά φάρμακα» στην υγεία του ατόμου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα εξής εισαγωγικά σημειώματα: του Δημοσθένη Δώδου, (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών) με τίτλο «Ο τοκετός, το περιβάλλον και οι παρεμβάσεις», της Ρεβέκκας Τραγέα (Επίκουρη Καθηγήτρια Μαιευτικής, ΤΕΙ Αθήνας) με τίτλο «Η γέννα: μια υπόθεση καθαρά προσωπική», του Γιάννη Μουζάλα (Χειρούργος – Γυναικολόγος, Μαιευτήρας) με τίτλο: «Από τη σκοπιά του γιατρού: Ο εξανθρωπισμός του τοκετού μέσω της επιστήμης».

Ακόμη περιλαμβάνονται: Επίλογος από τον Ν. Ματσανιώτη (Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών) με τίτλο “Γεννάσθαι και Τεθνάναι καλώς”, σελίδες από το προσωπικό ημερολόγιο ενός ελληνικού ζευγαριού που γέννησε με φυσικό τοκετό, και ο πρόλογος του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται διευθύνσεις και τηλέφωνα γυναικολόγων -μαιευτήρων και μαιευτηρίων που εφαρμόζουν στην Ελλάδα τη μέθοδο φυσικού τοκετού του Μ. Odent, όπως επίσης και τηλέφωνα για πληροφορίες σχετικά με την προγεννητική και τη μεταγεννητική αγωγή των γονέων.

Advertisements