Οπως λέμε μαγειρίτσα….. Μας φέρανε τις προάλλες οι φίλοι μας που καλιεργούν μανιτάρια κάτι μανιτάρια πλευρώτους τ ε ρ α σ τ ι α!! Τα φάγαμε στη σχάρα, τα φάγαμε στο φούρνο στη λαδόκολα και πάλι μας περίσσευαν. Θυμήθηκα που κάπου είχα διαβάσει πως μπορεί λέει να γίνει μαγειρίτσα-τύπου με μανιτάρια.  Ε λοιπόν  γίνεται και μάλιστα να γλύφεις και τα δάχτυλά σου  (οχι επειδή είμαι καλή μαγείρισσα, μην παρεξηγηθούμε… 🙄 ).

Η συνταγή ειναι απλή και γίνεται πολύ γρήγορα.

Χρειάζονται: Φρέσκα κρεμμυδάκια, άνιθος, λίγο μαρούλι, μανιτάρια οποιοδήποτε είδος ή και συνδιασμός από διάφορα είδη (πορτομπέλο π.χ ΟΧΙ ΟΜΩΣ  ΚΟΝΣΕΡΒΑ), λίγο ρυζάκι, 2 αυγά  και 2 λεμόνακια  για το αυγολεμονάκι μας οπως θα έλεγε και η Βέφα…!

Ψιλοκόβετε όλα τα υλικά, πρώτα σωτάρετε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια με λαδάκι, προσθέτετε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζετε για 20 λεπτάκια μέχρι να γίνει το ρύζι δηλαδή, προσθέτετε αλατάκι-πιπεράκι κατά βούληση και τέλος κάνετε το  αυγολέμονο. Δοκιμάστε το ειναι τέλειο.

Συνταγή θα βρείτε και στην ιστοσελίδα του  Ηλια  Μαμαλάκη

μαγειρίτσα

Και για να μην ξεχνιόμαστε…..

Τα μανιτάρια περιέχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας, χωρίς όμως τα επιβλαβή συστατικά του (τοξίνες, λίπη και χοληστερόλη), γι’ αυτό και θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους αλλά και για εκείνους που κάνουν δίαιτα, αφού έχουν και ελάχιστες θερμίδες. Σε 150 γραμμάρια αντιστοιχούν μόνο 32 θερμίδες! Επίσης πρόκειται για τη μοναδική τροφή φυτικής προέλευσης με τόσο μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12, η οποία ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα μανιτάρια ξεχωρίζουν επίσης για τις σημαντικές τους ποσότητες σε φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και φώσφορο. Παράλληλα, η περιεκτικότητά τους σε χαλκό είναι ιδιαίτερα υψηλή, το ίδιο και σε σελήνιο, γι’ αυτό θεωρείται πως έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Περιέχουν επίσης κοβάλτιο, μαγνήσιο, διοξείδιο του πυριτίου, ασβέστιο, νάτριο και χλώριο.

(Οι πληροφορίες για τις ιδιοτητες του μανιταριού προέρχονται απο το βιβλίο του Κώστα Μπαζαίου «Οι τροφές που χαρίζουν υγεία» και από  εδώ )

Advertisements