Έρευνα έδειξε πως οι γονείς, που ακολουθούν έναν αγχώδη τρόπο ζωής, μπορούν να κάνουν τα παιδιά τους αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους ευάλωτους στις ασθένειες.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, που δημοσιεύτηκε στο New Scientist, έδειξε πως τα ποσοστά νοσηρότητας ήταν πολύ πιο αυξημένα στα παιδιά, των οποίων οι γονείς ήταν αγχώδεις ή καταθλιπτικοί.

Βρέθηκε, επίσης, πως υπάρχει σχέση μεταξύ άγχους και της δραστηριότητας του παιδικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένας Βρετανός επιστήμονας δήλωσε πως τα παιδιά έχουν πολύ ανθεκτικό οργανισμό, ενώ δεν παρέλειψε να καθησυχάσει τους γονείς  σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας.

Είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και να κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε μολύνσεις και άλλες ασθένειες.

Παρ’ όλ’ αυτά, η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιατρική εφημερίδα «Εγκέφαλος, Συμπεριφορά και Ανοσοποιητικό Σύστημα», είναι η πρώτη που αποδεικνύει πως το πρόβλημα μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Μαίρη Κασέρτα, παρακολούθησαν τους γονείς 169 παιδιών για περίοδο 3 χρόνων, ενώ οι γονείς κατέγραφαν το πότε αρρώστησαν τα παιδιά τους και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε 6μηνη ψυχιατρική παρακολούθηση.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενειών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος στα παιδιά των οποίων οι γονείς εμφάνισαν υψηλά ποσοστά «συναισθηματικού άγχους.»

Επιπλέον, μετρήθηκαν τα ανοσοκύτταρα στο αίμα των παιδιών και βρέθηκε πως όσα παιδιά είχαν αγχώδεις γονείς είχαν σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά.

Εκτόνωση άγχους

Ο Δρ. Ντέιβιντ Τζέσοπ, ερευνητής σε θέματα άγχους και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε πως χρειάζονται περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες προκειμένου να μετρηθούν τόσο η άμεση επίπτωση του άγχους όσο και το πώς τα παιδιά ανακάμπτουν σε περιόδους όπου οι γονείς έχουν λιγότερο άγχος.

Υποστήριξε πως θα ήταν λάθος για την έρευνα να επιδεινώσει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση των γονέων που υποφέρουν από άγχος.

«Το σημαντικό ερώτημα είναι, εάν το άγχος αυτό εκτονωθεί, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα ή θα παραμείνει έτσι για όλη τους τη ζωή; Πιστεύω πως τα παιδιά έχουν πολύ ανθεκτικό οργανισμό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αρκετά δυνατό για να ανταπεξέλθει. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία εξαιρετική μελέτη, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν τόσο πολύ.»

BBC news

Advertisements