obstetrician
Ο τοκετός είναι μια εμπειρία συγκλονιστική, την οποία δικαιούστε να ζήσετε σε όλο της το μεγαλείο. Η σχέση σας με το γυναικολόγο είναι ιδιαίτερη. Δεν στηρίζεται μόνο στην εμπιστοσύνη στις ικανότητές του αλλά και στη δυνατότητα βαθύτερης επικοινωνίας. Το κανάλι του διαλόγου μαζί του πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια  της εγκυμοσύνης, όσο πολυάσχολος κι αν είναι. Αν η επικοινωνία που ήδη έχετε δεν ικανοποιεί αυτές τις προϋποθέσεις και δεν ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες, μη διστάσετε να τον αλλάξετε.

Ο γιατρός, λοιπόν, έχει υποχρέωση όχι μόνο να σας ενημερώσει για τη διαδικασία και να σας κατατοπίσει για τις δυνατότητες της επιστήμης και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στη χώρα μας, αλλά και να σεβαστεί ορισμένες επιθυμίες σας, εφόσον φυσικά δεν είναι παράλογες και δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έργο του. Αν έχει αντιρρήσεις σε αυτά που του ζητάτε, οφείλει να σας τις αιτιολογήσει και όχι να σας διακόψει απότομα με το κλασικό επιχείρημα:

«Μα κυρία μου, εσείς είστε ο γιατρός ή εγώ;».

Αν, λοιπόν, δεν έχετε ακόμα βρει τον κατάλληλο γυναικολόγο, η επιλογή του πρέπει να είναι εντελώς προσωπική σας υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να σας τον επιβάλει. Τα κριτήρια επιλογής του πρέπει να είναι τόσο η επιστημονική κατάρτιση, η εμπειρία και επαγγελματική του ακεραιότητα όσο και τα ανθρώπινα προτερήματα, τα οποία εσείς θεωρείτε σημαντικά. Τον καλό γιατρό δεν τον κάνουν ούτε οι δημόσιες σχέσεις ούτε τα απανωτά άρθρα του στα έντυπα -ειδικά ή μη- αλλά η αξιοσύνη και η επάρκειά του. Και η καλή φήμη ενός γιατρού θεμελιώνεται στα επιστημονικά του προσόντα.

Πώς θα μάθετε λοιπόν αν είναι καλός;

Από τη γνώμη που έχουν γι’ αυτόν οι αναισθησιολόγοι, οι προϊστάμενες μαίες και οι νοσοκόμες, που τον παρακολουθούν «εν δράσει» στην αίθουσα τοκετού και στο χειρουργείο. Από το είδος του τοκετού που προτιμά. Αν καταφεύγει συνέχεια σε καισαρικές αποφεύγοντας το φυσιολογικό τοκετό, σίγουρα δεν αισθάνεται έτοιμος να αντιμετωπίσει τυχόν απρόοπτα και δυσκολίες Aπό το πόσο συνεργάσιμος είναι. Αν, μάλιστα, δέχεται πρόθυμα την παρουσία του συζύγου την ώρα της γέννας, αυτό σημαίνει ότι δεν φοβάται την κριτική, γιατί είναι σίγουρος για τις ικανότητές του.

Λέγεται ότι η πρώτη εντύπωση που μας δημιουργείται από την επαφή μας με έναν άνθρωπο είναι και η σωστή. Προκειμένου όμως να επιλέξετε τον κατάλληλο μαιευτήρα, φρόνιμο είναι να επαληθεύσετε τη διαίσθησή σας, κάνοντας μερικές ερωτήσεις στον υποψήφιο γυναικολόγο σας για όλα όσα σας ενδιαφέρουν.

Αν εκείνος φανεί απρόθυμος να σας ενημερώσει και με ύφος ενοχλημένο απαντήσει: «Μην ανησυχείτε, αφήστε τα όλα επάνω μου. Ξέρω εγώ τι θα κάνω», τότε καλύτερα να ψάξετε για άλλον. Να του δείξετε ότι η διαδικασία του τοκετού σάς αφορά άμεσα και ότι επιθυμείτε να συμμετάσχετε ενεργά στη γέννηση του παιδιού σας. Μη διστάσετε και προπάντων μην ντραπείτε να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, όπως για το αν:

01.Θα είναι στην αίθουσα τοκετών ο σύντροφός σας;

02.Θα σας γίνει υποχρεωτικά υποκλυσμός, ακόμα κι αν το έντερό σας είναι άδειο;

03.Θα σας ξυρίσουν οπωσδήποτε;

04.Θα είναι ο γιατρός κοντά σας συνέχεια ή θα εμφανιστεί την τελευταία στιγμή;

05.Θα σας αφήσει να κινείστε ή θα σας βάλει ορό;

06.Θα σας επιτρέψει να επιλέξετε τη στάση που προτιμάτε να γεννήσετε;

07.Θα σας σπάσει τα νερά ή θα αφήσει τον τοκετό να εξελιχθεί φυσιολογικά;

08.Θα παρακολουθεί το έμβρυο με μόνιτορ;

09.Σε ποια περίπτωση θα σας κάνει περινεοτομή;

10.Πότε θα καταφύγει στην καισαρική;

11.Ποια είναι η αμοιβή του για το φυσιολογικό τοκετό και ποια για την καισαρική;

12.Θα έχετε τη δυνατότητα να έχετε το μωρό συνέχεια κοντά σας;

13.Θα μπορείτε να θηλάζετε το μωρό σας όποτε το ζητά;

Πηγή: yourbaby.gr

Advertisements