«Τρως τον Ντόναλντ»; Το κοριτσάκι στο διπλανό τραπέζι έχει σχεδόν δακρύσει. Ο μπαμπάς της στέκει έντρομος με τα ξυλάκια να αιωρούνται μεταξύ στόματος και πιάτου. Δεν έπρεπε να της πω ότι παρήγγειλα πάπια Πεκίνου…

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα καρτούν και τα πιτσιρίκια των πόλεων αναγνωρίζουν και άλλα ζώα εκτός των κατοικιδίων, τα οποία φαντάζομαι θεωρούν πλέον αξεσουάρ κάθε νοικοκυριού, όπως η δεύτερη τηλεόραση ή η ελληνική σημαία στο μπαλκόνι. Παρότι δεν έχουν δει πάπια, γάιδαρο, λύκο ή ψάρια ωκεανού ποτέ ζωντανά, τουλάχιστον ξέρουν τον Ντόναλντ, τον σύντροφο του Σρεκ, τους μουργόλυκους και το Νέμο.

Μάταια προσπαθούν τα σχολεία να κάνουν περιβαλλοντική εκπαίδευση από τις τάξεις. Τα παιδιά έχουν χάσει κάθε επαφή με τον φυσικό κόσμο και δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν συνηθισμένα ζώα και φυτά, σύμφωνα με έρευνα του BBC Wildlife Magazine του 2008 στη Βρετανία. Οι μισοί πιτσιρικάδες μεταξύ 9 – 11 ετών δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν μια βελανιδιά ή έναν υάκινθο -και τα δύο πολύ διαδεδομένα στη Βρετανία-, ενώ το να παίζουν στη Φύση αναδείχθηκε ο λιγότερο δημοφιλής τρόπος για να περνούν την ώρα τους. Προτιμούν να βλέπουν φίλους ή να παίζουν στον υπολογιστή τους.

«Τα παιδιά που δεν έχουν σχέση με τη Φύση δεν θα γίνουν ενήλικοι που θα ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Κανείς δεν πρόκειται να νοιαστεί για τον πλανήτη, αν δεν τον γνωρίσει», προειδοποιεί ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο ντοκιμαντερίστας του BBC.

Εγκλωβισμένα σε αστικά περιβάλλοντα που όλο και λιγότερο θυμίζουν τον φυσικό χώρο, όπου η άνοιξη μπαίνει χωρίς μυρωδιές και το καλοκαίρι περνάει δροσερό μέσα σε υπερ-κλιματιζόμενους παιδότοπους, τα παιδιά των μεγαλουπόλεων μένουν μισά, ανολοκλήρωτα, ατελή χωρίς τη συμμετοχή της Φύσης στο μεγάλωμά τους και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ακόμη βαρβαρότερους κατακτητές του φυσικού περιβάλλοντος από τους γονείς τους. Αν δεν σας φαίνεται εύκολο να κάνετε τίποτα εσείς προσωπικά για τον πλανήτη, γνωρίστε τουλάχιστον στα παιδιά σας τη Φύση, τα ζώα και το μεγαλείο τους. Κάτι μαγικό συμβαίνει όταν παιδιά και φυσικό περιβάλλον αναμειγνύονται και τα κάνει καλύτερους ανθρώπους. Και αυτός ο κόσμος έχει τόσο ανάγκη από τέτοιους.

Μανίνα Ντάνου (από το ΟΙΚΟ της Καθημερινής ημερομηνία 7/01/09)

DSC01339
DSC01342

DSC013451