Από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Όταν οι γονείς σπεύδουν να δώσουν αντιβίωση στο παιδί, ακόμη και για ένα απλό κρυολόγημα ή πονόλαιμο, όχι μόνο φορτώνουν το παιδί με ακατάλληλα για την περίπτωση φάρμακα, αλλά και κάνουν τα μικρόβια να αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή. Η χρήση ασφαλέστερων, φυσικών μεθόδων θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε βρέφη και νεαρά παιδιά, που ο οργανισμός τους αναπτύσσεται.

Όλο και περισσότεροι γονείς αρχίζουν να ανησυχούν για τις παρενέργειες των κλασικών φαρμάκων. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας να έχουν παρενέργειες από τα χημικά φάρμακα (που πολλά από αυτά δεν δοκιμάζονται σε παιδιά πριν κυκλοφορήσουν). Η χρήση ασφαλέστερων, φυσικών μεθόδων θεραπείας με ομοιοπαθητικά φάρμακα, είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε βρέφη και μικρά παιδιά, που ο οργανισμός τους αναπτύσσεται, το νευρικό τους σύστημα μόλις αρχίζει να επικοινωνεί με το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό και με τα διάφορα όργανα. Οταν τα παιδιά αντιστέκονται στη λήψη κλασικών φαρμάκων ίσως κάτι προσπαθούν να πουν. Όπως και να έχει (είτε αισθάνονται ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι καλά για αυτά, είτε όχι) αξίζουν πιο ασφαλή φάρμακα.

Ήλθε η ώρα που γονείς και γιατροί θα πρέπει να στραφούν σε ασφαλέστερες, φυσικότερες και αποτελεσματικότερες εναλλακτικές μεθόδους σε σύγκριση με τα κλασικά, δυνητικά με παρενέργειες φάρμακα.

Πολλοί ασθενείς θεωρούν την Ομοιοπαθητική σαν μια άριστη μέθοδο γρήγορης και αποτελεσματικής θεραπείας της οδοντοφυΐας ή κολικών, μετατρέποντας δύσκολα και γκρινιάρικα παιδιά σε αγγελούδια.

Με την Ομοιοπαθητική μειώνεται ο πόνος της ωτίτιδας στα παιδιά, και έτσι πέφτει η ανάγκη για χρήση αντιβιοτικών ή παροχέτευσης. Μπορεί η Ομοιοπαθητική να δυναμώσει την άμυνα του παιδικού οργανισμού, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα κοινά κρυολογήματα και γρίπη κάθε μορφής, που συνήθως εμφανίζονται στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο.

Επίσης βοηθά το υπερκινητικό παιδί, μειώνοντας την ανησυχία του. Η Ομοιοπαθητική είναι ικανή να προλάβει και να σταματήσει επαναλαμβανόμενες εξάρσεις μιας παιδικής νόσου.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν και φυσικά και συναισθηματικά προβλήματα. Μεγάλη ανησυχία σε παιδί με κολικό που θέλει συνέχεια να το βαστάνε και να το κουνάνε και που μόλις το αφήσουν στην κούνια-κρεβάτι ουρλιάζει, ανακουφίζεται σε λίγα λεπτά με το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Αν και όλα αυτά ακούγονται ως θαυματουργές θεραπείες, τέτοια «θαύματα» εμφανίζονται συχνά με την Ομοιοπαθητική αγωγή.

Βέβαια, δεν συμβαίνει πάντα αυτό και η Ομοιοπαθητική όπως και κάθε άλλη θεραπευτική Ιατρική, έχει τα όρια της. Παρ’ όλα αυτά, η αποτελεσματικότητα της αναγνωρίζεται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πολλοί που μεγάλωσαν με την Ομοιοπαθητική τη χρησιμοποιούν στα παιδιά τους. Οικογένειες που δεν την γνωρίζουν, βλέπουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζονται με κλασικά φάρμακα και τα συμπτώματα να εμφανίζονται ξανά και ξανά. Με τη χρήση της Ομοιοπαθητικής θα αναρρώσουν γρήγορα και θα σταματήσουν οι υποτροπές.

Αν και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προέρχονται πολλές φορές από βιολογικά ενεργές ουσίες, είναι τόσο αραιωμένα που είναι αδύνατο να προκαλέσουν ζημιά. Οι γονείς πρέπει να είναι ήσυχοι για την ασφάλεια των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Σε μια εποχή που η πολυφαρμακία έχει επικρατήσει και που το 20% από τις επισκέψεις σε γιατρό, παιδιών κάτω των 15 ετών περιλαμβάνουν 2 ή και περισσότερα φάρμακα, η κλασική Ομοιοπαθητική είναι μια από τις ασφαλέστερες εναλλακτικές μεθόδους.

Αλλωστε σήμερα (2001) το 30% του Γαλλικού πληθυσμού χρησιμοποιεί ομοιοπαθητικά φάρμακα. Το 20% των Γερμανών γιατρών δίνουν και ομοιοπαθητικά φάρμακα. Το 42% των Βρετανών Ιατρών παραπέμπουν ασθενείς σε Ομοιοπαθητικούς Ιατρούς και το 45% των Δανών Ιατρών θεωρούν την Ομοιοπαθητική αποτελεσματική.

Αν αυτά τα στοιχεία δεν είναι αρκετά εντυπωσιακά, μια τελευταία έρευνα αγοράς έδειξε ότι το πεδίο των εναλλακτικών ιατρών (όπου συμπεριλαμβάνεται η Ομοιοπαθητική) αναπτύσσεται τόσο γρήγορα στην Ευρώπη, που ακολουθεί μόνο τη βιομηχανία των υπολογιστών.

Βάζοντας στην άκρη τους ορθο-λογιστές (sceptics) και κοιτάζοντας με ευρύ πεδίο και ανοικτό μυαλό, δοκιμάστε την ασφαλή και φυσική αυτή μέθοδο στα παιδιά. Αλλωστε, υπάρχουν και Παιδίατροι -Ομοιοπαθητικοί για βαρύτερες και εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Κ. Τσιτινίδης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Περιοδικό Ομοιοπαθητική Ιατρική, Μάρτιος 2001, τεύχος 23

www.homeopathy. gr

Από το περιοδικό Vita

Nα κάνει το παιδί μου ομοιοπαθητική;

Δοκιμάσατε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς φαρμάκων, αλλά το παιδί εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από αλλεργίες; Σας είπαν για την ομοιοπαθητική, αλλά εσείς διστάζετε, γιατί δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται; Σήμερα, ωστόσο, που έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών με αλλεργίες, άσθμα, δερματικές παθήσεις, τις οποίες η κλασική ιατρική συχνά δεν μπορεί να θεραπεύσει, η ομοιοπαθητική μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Γιατί να καταφύγετε στην ομοιοπαθητική
1.H ομοιοπαθητική ενισχύει την άμυνα του οργανισμού του παιδιού, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μικρόβια και τους ιούς πιο εύκολα, και δεν την αποδυναμώνει, όπως συμβαίνει συχνά με τα κλασικά φάρμακα.

2.Tα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, επειδή αποτελούνται από φυσικά συστατικά.

3.Σε περίπτωση υπέρβασης της δοσολογίας, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Συχνά, τα ομοιοπαθητικά δρουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής. Ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο, για παράδειγμα, δρα συνήθως μέσα σε έξι ώρες, ενώ ένα αντιβιοτικό χρειάζεται τουλάχιστον δύο 24ωρα.

4.Δεν έχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

5.Tα φάρμακα αυτά έχουν ακόμη ευχάριστη γεύση και έτσι δεν θα αντιμετωπίσετε αντιδράσεις από το παιδί στην προσπάθειά σας να του τα δώσετε.

6.H ομοιοπαθητική επιχειρεί την αιτιολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Aυτό σημαίνει ότι οι ομοιοπαθητικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν την αιτία του προβλήματος και να το θεραπεύσουν και όχι να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει
H ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στις περισσότερες παθήσεις, σε ποσοστό 99% των περιπτώσεων. Συχνότερα στους ομοιοπαθητικούς παιδίατρους οι γονείς απευθύνονται για παθήσεις που μπορούν δύσκολα να αντιμετωπιστούν από την κλασική ιατρική, όπως αλλεργίες, άσθμα, σπαστικές βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες, δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση, έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, μυρμηγκιές κτλ. Tώρα το καλοκαίρι, οι γονείς απευθύνονται συχνά στους ομοιοπαθητικούς για εξωτερικές ωτίτιδες, μύκητες, γαστρεντερίτιδες, διάρροια, δερματικά προβλήματα κτλ. Aκόμη, η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματική σε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού, στην υπερκινητικότητα και σε προβλήματα συγκέντρωσης.

Πώς να επιλέξετε γιατρό
Eίναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο ομοιοπαθητικό για το παιδί σας, ώστε να είστε σίγουροι για την επιτυχία της θεραπείας, καθώς η διάγνωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώσεις και εμπειρία. O ομοιοπαθητικός θα πρέπει να είναι γιατρός και κατά προτίμηση παιδίατρος, ώστε αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, να μπορείτε να απευθυνθείτε σε εκείνον.

Tι συμβαίνει στο ιατρείο
O ομοιοπαθητικός παιδίατρος θα πάρει το λεπτομερές ιστορικό του παιδιού και θα το εξετάσει. Πρέπει να είστε πολύ συγκεκριμένοι όταν αναφέρετε τη συμπτωματολογία που αντιμετωπίζει το παιδί, επειδή ο ομοιοπαθητικός, για να χορηγήσει στο παιδί τα κατάλληλα φάρμακα, πρέπει να γνωρίζει με λεπτομέρειες τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει και το ιστορικό του. Aν η συμπτωματολογία που θα αναφέρετε στον παιδίατρο δεν είναι επαρκής, τότε ο παιδίατρος, καθώς δεν θα είναι σίγουρος για το κατάλληλο ομοιοπαθητικό σκεύασμα, θα αναγκαστεί να δώσει στο παιδί φάρμακα κλασικής ιατρικής. Aκόμη, ο παιδίατρος λαμβάνει πληροφορίες για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του παιδιού. H ομοιοπαθητική αποτελεί μια ολιστική θεραπεία και τα στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού αποτελούν πολύτιμη γνώση για να γίνει ολοκληρωμένη διάγνωση που θα οδηγήσει σε θεραπεία.

Eρωτήσεις στον ομοιοπαθητικό παιδίατρο

Mπορούν όλα τα παιδιά να κάνουν ομοιοπαθητική;
Ναι, και επιπλέον δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την ηλικία. Aπό τις πρώτες κιόλας μέρες που ένα μωρό θα έρθει στον κόσμο, μπορεί να κάνει ομοιοπαθητική. Oι γονείς του μπορούν να απευθυνθούν σε έναν ομοιοπαθητικό παιδίατρο, ο οποίος θα το παρακολουθεί και θα του κάνει όλα τα εμβόλια κανονικά. Aν το παιδί σας κάνει ομοιοπαθητική, δεν θα πρέπει να πίνει προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη ή Coca-Cola.

Eίναι ασφαλής η μέθοδος;
Όλα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι αραιωμένα και περιέχουν φυσικά συστατικά. Aκόμη και αν το παιδί πάρει ολόκληρο το μπουκαλάκι με τα φάρμακα, δεν πρόκειται να πάθει τίποτα άλλο από μια απλή διάρροια. Eντούτοις, καλό είναι, όπως όλα τα φάρμακα, να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.

Aν παίρνει άλλα φάρμακα, μπορεί να παίρνει και ομοιοπαθητικά;
Tις περισσότερες φορές τα φάρμακα της κλασικής ιατρικής συνδυάζονται χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ή αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Tα αντιβιοτικά και η κορτιζόνη, ωστόσο, αποφεύγεται να δίνονται παράλληλα με ομοιοπαθητικά, καθώς αποδυναμώνεται η δράση των τελευταίων.

Tι λένε οι κλασικοί παιδίατροι;

Aρκετοί κλασικοί γιατροί πιστεύουν ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις και αποδέχονται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Oρισμένοι, ωστόσο, θεωρούν ότι σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στους κλασικούς γιατρούς και να λαμβάνουν τη θεραπεία που προτείνει η κλασική ιατρική. H παιδίατρος κ. Δανιηλίδου μάς είπε ότι η ίδια είναι επιφυλακτική στις εναλλακτικές θεραπείες επειδή μερικά παιδιά δεν κάνουν τα εμβόλια που πρέπει και μας επισήμανε ότι οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν εναλλακτικούς θεραπευτές. H κ. Mαίρη Kωνσταντίνου – Tζια, παιδίατρος, μας είπε ότι συχνά, εκεί όπου δεν αποδίδει η κλασική ιατρική (δηλαδή σε αλλεργίες, βρογχίτιδες κτλ.), η ομοιοπαθητική έχει αρκετή επιτυχία.