baby-food-eating-solids

Σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείς (ΠΟΥ), της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας (AAP) και του Αμερικάνικου Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (APHA), το μητρικό γάλα είναι η μοναδική τροφή που χρειάζεται ένα υγιές, τελειόμηνο μωρό, τους πρώτους 6 μήνες τις ζωής του. Η σύστασή του αλλάζει κάθε τόσο, ετσι που να μπορεί να ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες του μωρού στα διάφορα στάδια ανάπτυξής του. Το ανθρώπινο γάλα παρέχει στο μωρό ανοσοποιητικούς παράγοντες, για όσο καιρό αυτό θηλάζει και τα οφέλη του θηλασμού συνεχίζονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού αλλά και ακόμα περισσότερο.

Οι περισσότερες στερεές τροφές είναι φτωχότερες σε θερμίδες από το μητρικό γάλα, έχουν μικρότερη θρεπτική αξία και είναι πολύ δυσκολότερες για ένα μωρό στην πέψη. Πολλές τροφές μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες αντιδράσεις, ακόμα και να πυροδοτήσουν αλλεργιες σε παιδιά που έχουν προδιάθεση, αν εισαχθούν πριν απο τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου.

Πότε ένα μωρό είναι έτοιμο για να αρχίσει τις στερεές τροφές?

Οπως το μωρό σας σας δείχνει πότε θέλει να θηλάσει και πότε έχει χορτάσει, έτσι θα σας δείξει και πότε είναι έτοιμο για να ξεκινήσει να τρώει και άλλες τροφές.

Συνήθως, τα μωρά είναι έτοιμα για να εισάγουν στερεές τροφές στο διαιτολόγιό τους οταν:

  • έχουν συμπληρώσει τους 6 μήνες
  • μπορούν να καθήσουν χωρίς υποστήριξη
  • το αντανακλαστικό εξώθησης έχει χαθεί (οταν δηλαδή δεν σπρώχνουν προς τα έξω με την γλώσσα το φαγητό που τους δίνεται)
  • όταν μπορούν να πιάσουν και να κρατήσουν  διάφορα αντικείμενα  με τα χεράκια τους.

Περιμένοντας το μωρό σας να είναι αναπτυξιακά έτοιμο για να εισάγει τις στερεές τροφές, το βοηθάτε να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία του φαγητού και οχι να ειναι απλώς ένας παθητικός αποδέκτης. Αυτό είναι πολυ σημαντικό γιατί έτσι το βοηθάτε να καταλάβει οτι ειναι στην δική του ευθύνη το πόσο θα φάει και πότε είναι ώρα να σταματήσει γιατί έχει χορτάσει.

Να θυμάστε οτι το να εισάγετε στερεές τροφές πριν το μωρό σας να είναι έτοιμο, οσο και αν επιμένουν τρίτοι «καλοπροαίρετα», δεν έχει να κάνει με την αύξηση του ύπνου του το βράδυ, με το αν το μωρό είναι ανεπτυγμένο και με την αύξηση των θερμίδων στο διαιτολόγιο του.

Μαθαίνοντας να τρώνε στερεές τροφές αποκτούν μια νέα ικανότητα. Θα πάρει καιρό μεχρι να χρειαστεί να πάρουν παραπάνω θερμίδες και θρεπτικά συστατικά άλλα απο το γάλα που παραμένει η κύρια τροφή τους γι αυτό θεωρείστε αυτά τα γεύματα σαν ένα πειραματικό και εκπαιδευτικό  στάδιο. Προσπαθήστε να κρατήστε αυτά τα «μαθήματα» ευχάριστα και άνετα για σας και το μωρό σας. Να θυμάστε οτι το παιχνίδι με το φαγητό είναι μέρος της μάθησης. Μπορεί το μωρό σας να τα κάνει άνω-κάτω αλλά ειναι κι αυτό μέρος της εκπαίδευσής του.

Το μητρικό γάλα είναι οτι πιο θρεπτικό χρειάζεται ακόμα το μωρό σας γι αυτό πρώτα θηλάζεται και μετά προσφέρεται στερεές τροφές. Ετσι και θα ωφεληθεί τα μέγιστα από το μητρικό γάλα αλλά και θα είναι έτοιμο  να μάθει αυτήν την νέα ικανότητα. Τα πεινασμένα μωρά είναι συνήθως ανυπόμονα και δεν συνεργάζονται σε νέες περιπέτειες.

Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις προτάσεις για να γίνει ευκολότερη η υπόθεση «εισαγωγή στα στερεά» :

  • Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες φαγητών. Το παιδάκι τώρα μαθαίνει να τρώει και διασκεδάσει με την καινούρια ιδιότητα και υφή των φαγητών, δεν έχει ένα πλήρες γεύμα.
  • Προσφέρετε φαγητό όταν το παιδάκι έχει διάθεση. Αυτό μπορεί να γίνει κάποια ήσυχη στιγμή της ημέρας ή ακόμα και όταν ολη η υπόλοιπη οικογένεια κάθεται στο τραπέζι για φαγητό. Αν στο παιδάκι σας φαίνεται να μη του αρέσει κάποια τροφή, δώστε την κάποια άλλη φορά. Πολλές φορές χρειάζεται χρόνος μέχρι το παιδάκι να συνηθίσει μια καινούρια γεύση
  • Οπως και με τον θηλασμό, αφήστε το παιδάκι σας να φάει την ποσότητα που θέλει και σταματήστε να το ταίζετε μόλις εκείνο δεν θέλει άλλο. Αυτό μπορεί κάλιστα να  γίνει οταν θα του δίνεται  «finger food».
  • Ποτέ μην αφήνεται μόνο του ένα μωρό να τρώει. Και επίσης ποτέ μην δίνεται τροφές σε ένα ξαπλωμένο μωρό.
  • Εισάγετε καινούριες τροφές σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ετσι μπορείτε να εντοπίσετε μια αλλεργική αντίδραση σε κάποια συγκεκριμένη τροφή. Σημάδια τέτοιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι: εξάνθημα, καταρροή ή και σύγκαμα. Αν δείτε τέτοια αντίδραση, σταματήστε να δίνεται αυτήν την τροφή για μια εβδομάδα. Αν οταν και πάλι τη δώσετε και εμφανίσει τα ίδια σημάδια, δοκιμάστε να την ξαναδώσετε μετά τον χρονο.

Οι πληροφορίες αυτού του άρθρου είναι απο την έκδοση της La leche league International «Introducing Complementary Foods to Your Breastfed Baby.»

Mπορείτε να διαβάσετε το ορίτζιναλ άρθρο εδώ απ’οπου έκανα και την μετάφραση