Οταν οι μητέρες ακούν οτι το πρωτόγαλα μετριέται σε «κουταλακι του γλυκού», αναρωτιούνται αν αυτό είναι αρκετό για να τραφεί το μωράκι τους. Η απάντηση είναι πολύ σύντομη. Το πρωτόγαλα είναι η ΜΟΝΗ τροφή που χρειάζεται ένα υγιές, τελειόμηνο μωρό.  Κι αυτό γιατί:

Η χωρητικότητα του στομαχιού ενός μωρού μιας ημέρας είναι 5-7 ml, το μέγεθος δηλαδή ενός μικρού βόλου.  Ερευνες έχουν δείξει οτι το στομάχι του  νεογένητου είναι άκαμπτο κι ετσι αν δεχτεί μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί  δεν μπορεί  να την κρατήσει. Από την στιγμή που τα τοιχώματα του στομαχιού του νεογέννητου μένουν άκαμπτα το πιθανότερο είναι το μωρό να «βγάλει» την περίσια ποσότητα. Το πρωτόγαλα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το νεογέννητο τις πρώτες ημέρες.

Την τρίτη ημέρα, η χωρητικότητα του στομαχιού έχει μεγαλώσει σε περίπου 0,75-1 oz , το στομάχι έχει σχεδόν το μέγεθος ενός μεγαλύτερου βόλου. Μικρά, συχνά γεύματα εξασφαλίζουν οτι το μωρό παίρνει το γάλα που χρειάζεται.

Κατά την εβδομη ημέρα η χωρητικότητα του στομαχιού είναι περίπου 1,5-2 oz, το στομαχι του μωρού είναι περίπου σαν ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ. Χρειάζονται συνεχείς, συχνοί θηλασμοί και η παραγωγή του γάλακτος πλεον αρχίζει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού.

InfantStomach

Μετάφραση από την ιστοσελίδα της LALECHELEAGUE INTERNATIONAL

Advertisements