Δεν πρέπει να αφήσετε στην τύχη αυτήν τη μοναδική, την πιο προσωπική εμπειρία σας. Πρώτα από όλα, πρέπει να ενημερωθείτε για τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός σας -ο εκπληκτικός αυτός μηχανισμός με την αφάνταστη τελειότητα και «σοφία»- τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τη γέννα. Η γνώση θα είναι η κινητήρια δύναμη, η οποία όχι μόνο θα ενεργοποιήσει τις κρυφές ψυχικές σας δυνάμεις, αλλά και θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του σώματος και να εκμεταλλευτείτε δημιουργικά τις ωδίνες, δαμάζοντας τις φοβίες σας.

Ωστόσο, προκειμένου να μην επηρεαστείτε την τελευταία στιγμή αρνητικά από τη ρουτίνα του απρόσωπου μαιευτηρίου, πρέπει να εξασφαλίσετε ψυχική ηρεμία και ευχάριστες συνθήκες στο χώρο, στον οποίο θα γίνει ο τοκετός. Οι βασικές αυτές προϋποθέσεις κάθε άλλο παρά ευνοούνται από τις διάφορες, αμφισβητούμενης αναγκαιότητας, νοσοκομειακές διαδικασίες. Έτσι, λοιπόν, εβδομάδες πριν έλθει η στιγμή να υποδεχτείτε το μωρό σας, εξηγήστε στο γιατρό σας πώς θέλετε να είναι ο τοκετός σας.

Τι να ζητήσετε από το γιατρό σας

  • Να μην υποστείτε τη διαδικασία του υποκλυσμού. Το επιχείρημα που προβάλλεται γι’ αυτή την πρακτική είναι ότι, όταν το έντερο είναι άδειο, υπάρχει περισσότερος χώρος για το μωρό, ενώ η γυναίκα αποφεύγει το ενδεχόμενο να αποβάλει περιττώματα στις εξωθήσεις. Ωστόσο, με τη ρουτίνα αυτή παραβλέπεται το γεγονός ότι η κένωση των εντέρων σας μπορεί να είχε γίνει προηγουμένως, πριν φύγετε από το σπίτι, ή ότι έχετε μείνει πολλές ώρες νηστική. Αλλωστε, λίγες ημέρες πριν από την επικείμενη γέννηση του παιδιού σας, ένα από τα προειδοποιητικά μηνύματα δεν αποκλείεται να ήταν και οι διάρροιες, οι οποίες οφείλονται στην πρόνοια της φύσης, αφού αποσκοπούν στην κένωση των εντέρων πριν από τον τοκετό, ώστε να μην ασκείται πίεση στο γεννητικό σωλήνα. Ωστόσο, αν δεν σας συμβεί τίποτα από όλα αυτά, μπορείτε να συμβιβαστείτε. Αν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, φροντίστε να απαλλαγείτε από το περιεχόμενο των εντέρων σας με ένα υπόθετο, πριν ξεκινήσετε για το μαιευτήριο.
  • Να μη σας υποδεχτεί αρμόδια αδελφή με το ξυραφάκι στο χέρι, για να σας απαλλάξει από το τρίχωμα στο εφηβαίο ή στο περίνεο, όπου άλλωστε είναι αραιό. Είναι παραλογισμός ότι αποτελεί εμπόδιο ή πιθανή εστία μόλυνσης, εκτός φυσικά αν παραστεί ανάγκη για καισαρική τομή. Το επιχείρημα με το οποίο θα αντικρούσουν πιθανόν το αίτημά σας είναι ότι στο τρίχωμα μαζεύονται βακτηρίδια και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του παιδιού. Το μωρό, όμως, βγαίνει από έναν κόλπο, ο οποίος είναι γεμάτος μύκητες, σταφυλόκοκκο και ό,τι άλλο φανταστείτε. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ένας καθαρισμός και ένα ράντισμα με αντισηπτικό στην περιοχή αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο μόλυνσης. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε, αν θέλετε, να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας και να κάνετε το ξύρισμα από το σπίτι, χωρίς να περάσετε από αυτή την ψυχικά επώδυνη δοκιμασία.
  • Να έχετε τη δυνατότητα να κινείστε. Αν μένετε συνέχεια καθηλωμένη στο κρεβάτι, θα πονάτε περισσότερο και, μάλιστα, στη μέση, γιατί θα κάθεστε λάθος. Αλλάζοντας, όμως, θέσεις -όρθια, γονατιστή, καθιστή- θα αισθάνεστε πιο άνετα και οι ωδίνες θα είναι πιο υποφερτές. Αλλωστε, όταν σηκώνεστε, θα έχετε σύμμαχό σας τη δύναμη της βαρύτητας, που δίνει ώθηση στο παιδί προς τα κάτω και το βοηθά να βρει την ευθεία προς την έξοδο, διευκολύνοντας έτσι τη διαδρομή του. Είναι η πιο αποτελεσματική στάση, αλλά και η πιο βολική. Δεν είναι τυχαίο ότι τη θεωρούσαν φυσιολογική και την υιοθετούσαν οι γυναίκες ανά τους αιώνες και επιμένουν ακόμα σε αυτήν οι «πρωτόγονες» επίτοκες, όπως θα έχετε ίσως διαπιστώσει από διάφορες εξωτικές φωτογραφίες ή ταινίες ντοκιμαντέρ. Εάν είστε συνέχεια ξαπλωμένη ανάσκελα, όχι μόνο θα πονάτε περισσότερο, αλλά η μήτρα με τις συστολές της θα σπρώχνει το παιδί προς το κρεβάτι και όχι προς τα κάτω. Έτσι παρατείνονται η διαδικασία του τοκετού και οι ωδίνες του, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστούν επιπλοκές και να κριθεί απαραίτητη η περινεοτομή. Η ύπτια στάση έχει και άλλα μειονεκτήματα. Δεν ευνοεί την αυτόματη αποκόλληση του πλακούντα και μπορεί να προκαλέσει την πτώση της αρτηριακής πίεσης, με αποτελέσμα το μικρό σας να δέχεται μικρότερη ποσότητα αίματος και λιγότερο οξυγόνο. Το επιχείρημα ότι πρέπει να είστε καθηλωμένη, ώστε να είναι δυνατή η ηλεκτρονική παρακολούθηση του παιδιού, δεν ευσταθεί. Ο γιατρός είναι δυνατόν να ελέγχει σε τακτά διαστήματα την καρδιακή λειτουργία του μωρού με μόνιτορ, ενώ εσείς θα είστε -αν έτσι προτιμάτε- καθιστή.
  • Να μη σας βάλουν ορό, αν ο τοκετός εξελίσσεται ομαλά, για να μπορείτε να κινείστε ελεύθερα.
  • Να γεννήσετε το παιδί σας έχοντας το σύντροφό σας στο πλευρό σας. Μαζί ξεκινήσατε την υπέροχη διαδικασία της δημιουργίας του μικρού σας και μαζί θα τη δείτε να ολοκληρώνεται. Η παρουσία του στην αίθουσα τοκετών δεν είναι πολύτιμη μόνο επειδή χρειάζεστε συναισθηματική υποστήριξη στις σημαντικές αυτές στιγμές, αλλά και επειδή θα αποτελέσει έναν ακόμα συνδετικό κρίκο στο δεσμό σας. Αλλωστε, η συμμετοχή του σε αυτή την εμπειρία δεν θα διαμορφώσει μόνο τις συνθήκες της γέννησης του παιδιού, αλλά και τις μελλοντικές οικογενειακές σχέσεις. Επιπλέον, θα σημαδέψει και τον ερχομό του μωρού σας. Η μυρωδιά και η φωνή του πατέρα θα ανακατευτούν με τις δικές σας και το πλασματάκι που φτιάξατε μαζί, θα τις εγγράψει βαθιά μέσα στα κύτταρά του από την πρώτη κιόλας στιγμή της εξωμήτριας ύπαρξής του.
  • Οι συνθήκες στην αίθουσα τοκετών να μη θυμίζουν χειρουργείο και να μη σας κάνουν να αισθανθείτε ασθενής. Επειδή, όμως, και το καλύτερο μαιευτήριο στη χώρα μας λειτουργεί σαν νοσοκομείο, θα πρέπει να δημιουργήσετε εσείς η ίδια την ατμόσφαιρα, που επιθυμείτε. Να απαιτήσετε και να εξασφαλίσετε ένα κλίμα ηρεμίας, γαλήνης και αυτοσυγκέντρωσης. Τα φώτα να είναι χαμηλωμένα και από το κασετόφωνο να έρχονται οι ήχοι της μουσικής, που έχετε επιλέξει. Οι νότες θα διαπεράσουν το σώμα σας, φτάνοντας ως τον αγέννητο ταξιδιώτη, συνοδεύοντάς τον μελωδικά στην πορεία του προς τη ζωή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες έρευνες, η μουσικότητα υπάρχει έμφυτη στα νεογέννητα.
  • Η γέννηση του παιδιού σας είναι μια εμπειρία που σας ανήκει αποκλειστικά και έχετε δικαίωμα να τη βιώσετε όπως επιθυμείτε. Ταυτόχρονα, αξίζει όσο τίποτα στον κόσμο να την αντιμετωπίσετε με τη χαρά στην ψυχή. Όχι όμως με ελαφρότητα, γιατί αποτελεί την πιο σπουδαία στιγμή στη ζωή σας. Είναι, λοιπόν, εντελώς διαφορετικό να θέσετε τους όρους σας, για να εξασφαλίσετε ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να πετύχετε την καλύτερη δυνατή ευόδωση του τοκετού, από το να επιδιώξετε «προνόμια» για την προσωρινή βολή σας.

Τι να αποφύγετε

  • Να γεννήσετε με ραντεβού. Αφήστε να σας καλέσει στο μαιευτήριο ο γιος ή η κορούλα σας, ειδοποιώντας σας με πονάκια. Μην αποφασίσετε εσείς για λογαριασμό του πότε θα γεννηθεί, επειδή έχετε λόγους, που θεωρείτε σημαντικούς. Όπως, για παράδειγμα, γιατί επιμένετε να είναι στον αστερισμό που κατά τη γνώμη σας θα ευνοήσει την τύχη του παιδιού σας ή γιατί θέλετε να προγραμματίσετε τις διακοπές σας ή άλλες επαγγελματικές, κοινωνικές ή οικογενειακές δραστηριότητες.
  • Να επιταχύνετε τη διαδικασία του τοκετού, συμπυκνώνοντας τους πόνους. Βιάζοντας τα πράγματα, θα διαπράξετε ένα τεράστιο λάθος, γιατί η μήτρα χρειάζεται ορισμένο χρόνο για να λειτουργήσει. Είναι ένα όργανο, το οποίο σας είναι απαραίτητο, έτσι και αλλιώς, και όχι μόνο για να γεννήσετε και να ξεμπερδέψετε μια ώρα αρχύτερα. Αλλωστε, μια επιτάχυνση τώρα θα έχει αργότερα αντίκτυπο στη λοχεία. Αντίθετα, αν αφήσετε τους χρόνους να κυλήσουν φυσιολογικά σε όλα τα στάδια, θα εξασφαλίσετε καλύτερο χρόνο επαναφοράς, όπως και ένα αίσθημα σιγουριάς, γιατί δεν θα έχει γίνει παρέμβαση.

Πηγή: Health.in.gr