Της Ευφροσύνης Καλύβα*
Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που οι περισσότεροι αγοράζουν δώρα στα παιδιά και κυρίως παιχνίδια. Το παιχνίδι μπορεί να αποτελεί ένα εργαλείο μάθησης και επομένως η επιλογή του είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Τα παιχνίδια πρέπει να είναι ασφαλή, σε λογική τιμή και κατάλληλα για την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι ακριβά, αλλά ελκυστικά προς το παιδί, έτσι ώστε να ασχοληθεί μαζί τους για αρκετό χρονικό διάστημα.
Αν και τα παιχνίδια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ ως υποκατάστατο του χρόνου και της αγάπης μας, η αλληλεπίδραση μέσω του παιχνιδιού μπορεί να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων παιδιών και ενηλίκων. Ορισμένα παιχνίδια μπορεί να θέσουν το παιδί σε συναισθηματικό ή κοινωνικό κίνδυνο. Οι γραφικές απεικονίσεις βίας που παρουσιάζονται με αλληλεπιδραστικό τρόπο σε ένα παιχνίδι σε υπολογιστή ή κονσόλα μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και σε πράξεις βίας. Καλό είναι να προσπαθούμε να μην αγοράζουμε παιχνίδια που προωθούν είτε τη βία είτε αρνητικά ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα. Τα παιχνίδια που οι ενήλικες επιλέγουν (ή δεν επιλέγουν) για τα παιδιά στέλνουν ένα μήνυμα για τις αξίες που θεωρούν σημαντικές.
Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες παιχνιδιών που υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα παιχνίδια διευκολύνουν την κατάκτηση βασικών αναπτυξιακών ορόσημων. Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι υπάρχουν παιχνίδια που είναι απαραίτητα ή επαρκή για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή μάθηση. Αυτές οι διαφημίσεις μπορεί να προωθήσουν την παραπληροφόρηση, τις ανεδαφικές προσδοκίες και τα περιττά έξοδα. Ακόμα χειρότερες είναι οι αβάσιμες τύψεις που νιώθουν οι γονείς όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ακριβά παιχνίδια. Ειδικά στην περίοδο οικονομικής και συναισθηματικής κρίσης που περνάμε, το πιο σημαντικό και ανεκτίμητο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σε κάθε παιδί είναι ο χρόνος μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν φέτος τα Χριστούγεννα, μαζί με κάποιο παιχνίδι ή άλλο δώρο, να χαρίσουμε στα παιδιά την αμέριστη προσοχή μας, που την έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

* Η Ευφροσύνη Καλύβα είναι επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο City College, επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ειδικής Αγωγής “Μαθαίνω Παίζοντας”