Το Παρίσι αντικαθιστά όλα τα μπιμπερό που περιέχουν BPA

09/02/2010 είδηση από το Actualites Sante, healthview.gr

Ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε να αντικαταστήσει και να στείλει για ανακύκλωση 28.000 μπιμπερό που χρησιμοποιούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του, λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους από την τοξική ουσία διφαινόλη Α (BPA).

Η διφαινόλη Α είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως τα πλαστικά μπουκάλια νερού και η επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφών και αναψυκτικών, και η οποία τους τελευταίους μήνες έχει κατηγορηθεί για τοξικότητα. Ορισμένοι κατασκευαστές βρεφικών μπιμπερό δήλωσαν πρόσφατα ότι σταμάτησαν να τη χρησιμοποιούν.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο Γαλλικός Οργανισμός Ασφάλειας των Τροφίμων (AFSSA) αναγνώρισε την ύπαρξη «προειδοποιητικών σημείων» που υποδηλώνουν ενδεχόμενους κινδύνους από την έκθεση σε BPΑ, με βάση έρευνες σε ποντίκια που εκτέθηκαν στην ουσία αυτή μέσα στη μήτρα ή κατά το πρώτο διάστημα της ζωής τους. Ο AFSSA σκοπεύει να συνεχίσει να μελετά το θέμα έως ότου καταλήξει σε τελικό συμπέρασμα.

Ωστόσο, αρκετοί δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμος του Παρισιού, αποφάσισαν να μην περιμένουν την τελική ετυμηγορία, δεδομένης της πληθώρας των μελετών και των δημοσιευμάτων που υποστηρίζουν ότι η παρουσία BPA σε πλαστικά δοχεία τροφών είναι επικίνδυνη για τους καταναλωτές.

Έτσι, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε, ο Δήμος του Παρισιού έχει ήδη ξεκινήσει την αντικατάσταση των μπιμπερό. Στη νέα συγγραφή υποχρεώσεων που ισχύει από τις αρχές Ιανουαρίου προβλέπεται ότι κανένα μπιμπερό που περιέχει διφαινόλη Α δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του. Αυτό σημαίνει ότι 28.000 «ύποπτα» μπιμπερό θα αντικατασταθούν είτε με γυάλινα μπιμπερό είτε με πλαστικά μπιμπερό για τα οποία υπάρχει εγγύηση ότι δεν περιέχουν διφαινόλη Α.

Ο Δήμος του Παρισιού διευκρινίζει επίσης ότι, για να μη δημιουργήσει επιπλέον ρύπανση, όλα τα μπιμπερό που αποσύρονται θα πάνε για ανακύκλωση σε ειδικές μονάδες.


Τα πλαστικά μπιμπερό

έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν μια επικίνδυνη χημική ουσία που λέγεται δισφαινόλη Α, μια συνθετική ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα καρκίνο και ορμονικές ανισορροπίες στα παιδιά.

Η δισφαινόλη Α είναι μια συνθετική ορμόνη που έχει αποδειχθεί πλέον ότι όταν θερμαίνεται εκλύεται θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για υλικό ευρέας χρήσης .

Δεν είναι νέο αλλά μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μελέτης σχετικής με τη χρήση της δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα και με τον τρόπο που αυτή αποδεσμεύεται όταν τα προϊόντα αυτά θερμαίνονται, περιβαλλοντικές οργανώσεις υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά κάνουν εκκλήσεις για την απαγόρευση της χρήσης της χημικής ουσίας σε τέτοια αντικείμενα, κι ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση αντικειμένων για βρέφη όπως τα μπιμπερό, όλα τα τρόφιμα και τα δοχεία υγρών.

Το Περιβαλλοντικό Ταμείο Υγείας κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη αυτή την εβδομάδα περιέχοντας όλες τις δημοφιλείς μάρκες βρεφικών αξεσουάρ ευρείας χρήσης η οποία αποδυκνείει τι συμβαίνει όταν οι παιδικές φιάλες θερμαίνονται.

Σύμφωνα με την έκθεση EHF, η δισφαινόλη Α είναι μια τοξική ουσία που μιμείται τα οιστρογόνα και είναι δυνατόν να επηρεάσει την υγειή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι οι μελέτες που διεξάγονται σε ζώα έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή επίσης προκαλεί ζημιά στο αναπαραγωγικό ανοσοποιητικό και νευρολογικό σύστημα κατά την κρίσιμη φάση της ανάπτυξης ακόμα και στο εμβρυικό στάδιο. Στις ΗΠΑ το 95% των παιδικών φιαλών που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν δισφαινόλη Α. Και τα δείγματα που ελέγχθηκαν, ακόμα και εκείνα που κυκλοφορούν κάτω από διάσημα σήματα βρέθηκαν να απελευθερώνουν ανησυχητικά επίπεδα της δισφαινόλης Α όταν θερμένονταν

Πηγή: iatreion.gr


Διαβάστε τις οδηγίες για γονείς του  U.S department of  Health and Human Services

Κάποιες από αυτές:

  • Ελέγχεται τα πλαστικά μπιμπερό ή ποτήρια για τυχόν γρατζουνιές και αν υπάρχουν φροντίστε να τα αποσύρετε.
  • Μην βάζετε βραστό νερό ή οτιδήποτε πολυ ζεστό μέσα σε δοχεία που περιέχουν BPA.
  • Πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων, τσεκάρετε τις οδηγίες για να δείτε αν επιτρέπετε.

Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε πλαστικά μπιμπερό, ποτήρια κλπ. ΒPA free.