Mια πολύ απλή και βοηθητική λίστα με τις διαφορές που υπάρχουν στο μητρικό γάλα και στο αγελαδινό γάλα φόρμουλα.
Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του μητρικού γάλακτος και του αγελαδινού. Το αγελαδινό γάλα δεν συστήνεται για μωρά μέχρι αυτά να γίνουν τουλάχιστον 10 με 12 μηνών και άνω (συζητήστε το με τον παιδίατρό σας). Είναι πολύ πιο δύσκολο για το πεπτικό σύστημα του μωρού να το χωνέψει και δεν είναι διατροφικά ίδιο με το μητρικό. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους του αγελαδινού γάλακτος, ανεξάρτητα απο το αν αυτό είναι φρέσκο, πλήρες, με χαμηλά λιπαρά, σε σκόνη,άπαχο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή. Οι διαφορές εξηγούνται παρακάτω:
Μητρικό γάλα
- Αντισώματα– Το μητρικό γάλα βοηθάει το ανοσοποιητικο σύστημα του μωρού σας, το δυναμώνει απέναντι στα βακτήρια και τους ιούς. Αν εσείς ή το μωρό σας εκτεθείτε σε κάποιον ιό ή βακτήριο το μητρικό γάλα αμέσως παράγει τα κατάλληλα αντισώματα.
- Νερό– Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς το νερό που χρειάζεται για να ικανοποιήσει την δίψα του μωρού σας και μπορεί να ρυθμίζεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του.
- Λιπαρά– Το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερα λιπαρά απο το αγελάδινό και απορροφάται πιο εύκολα από το μωρό σας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα θηλάζοντα μωρά έχουν διαφορετικά κόπρανα απο τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλα. Δεδομένου ότι το μωρό δεν απεκρίνει καθόλου κάποια από αυτά τα λιπαρά, τα κόπρανά του έχουν ένα κίτρινο χρώμα σαν μουστάρδας με μια ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά.
- Πρωτείνες– Οι πρωτείνες που χρειάζεται ο οργανισμός του μωρού σας για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει, βρίσκονται ακριβώς στην κατάλληλη ποσότητα και στην πιο εύκολη απορροφήσιμη μορφή.
- Υδατάνθρακες. Το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες απο το αγελαδινό γάλα φόρμουλα, που παρέχουν μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας.
- Βιταμίνες και μέταλλα– Οσο εσείς, η μητέρα, έχετε μια ισορροπημενη διατροφή, το μητρικό σας γάλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μωρου σας σε βιταμίνες και άλατα μέχρι αυτό να γίνει περίπου 6 μηνών.
- Γεύση– Το μητρικό γάλα αλλάζει στη γεύση ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνει η μητέρα.Ετσι είναι πολύ πιθανόν τα θηλάζοντα μωρά να είναι σε θέση να δεχτούν πιο εύκολα τις πρώτες στερεές τροφές οταν αυτές θα εισαχθουν στη διατροφή τους (μετά το πρώτο 6μηνο) από τα μωρά που τρέφονται με γάλα φόρμουλα κι αυτό γιατί το γάλα φόρμουλα είναι πάντοτε το ίδιο, ενώ το μητρικό περιέχει και γεύσεις απο άλλες τροφές.
Αγελαδινό γάλα
- Αντισώματα-Το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει αντισώματα και ούτε αυτά μπορούν να παραχθούν τεχνητά.
- Νερό– Η ποσότητα του νερού που υπάρχει στο αγελαδινό γάλα φόρμουλα δεν μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σας.
- Λιπαρά– Τα λιπαρά στο γάλα φόρμουλα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του μητρικού γάλακτος και το μωρό σας δεν μπορεί εύκολα να τα απορροφήσει.
- Πρωτείνες– Η ποσότητα των πρωτεινών που περιέχονται στο γάλα φόρμουλα είναι τουλάχιστον διπλάσια απ’οτι στο μητρικό και είναι διαφορετικού τύπου και λιγότερο απορροφήσιμη απο το μωρό.
- Υδατάνθρακες– Το γάλα φόρμουλα περιέχει πολύ λιγότερους υδατάνθρακες.
- Βιταμίνες και Μέταλλα– Ορισμένες βιταμίνες και μέταλα περιέχονται περισσότερο στο γάλα φόρμουλα και κάποιες άλλες λιγότερο, απ’οτι στο μητρικό γάλα. Αυτή δεν είναι η σωστή ποσότητα για το μωρό σας.
Υπάρχουν πάνω από 100 συστατικά στο μητρικό γάλα που δεν περιέχονται στο αγελαδινό γάλα φόρμουλα ακόμα και στους καινούριους τύπους με ενίσχυση DHA(λιπαρών οξέων). Το γάλα φόρμουλα προορίζεται ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος οταν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί ούτε καν να το πλησιάσει.
Πηγή: What’s the difference between breast milk and cow’s milk? The new parents guide
Μαρ. 12, 2010 @ 21:53:28
Πιστεύω στο μητρικό γάλα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει μια μητέρα για το παδί της και μην ξεχνάμαι ότι είμαστε θηλαστικά…
επίσης, το θεωρώ πιο εύκολο από το μπουκάλι που σε σηκώνει από το κρεβάτι και σε πάει νυχτιάτικα στην κουζίνα… τουλάχιστον για εμένα!
Μαρ. 12, 2010 @ 21:54:13
ξεχνάμε…sorry
Μαρ. 13, 2010 @ 08:35:47
Eλένη άσε, κι εμένα βουνό μου φαίνεται και την νύχτα και την ημέρα και οταν θέλεις να βγεις έξω, να κουβαλάς ένα σωρό πράγματα 😉
Μαρ. 13, 2010 @ 15:20:59
Δικιο εχετε στον μεγαλο μου που θυλαζε αλλα του εδινα και συμπληρωμα απο τον φοβο μου οτι δεν φτανει το δικο μου και μερα και νυχτα με τα μπουκαλια και τις αποστειρωσεις ειμουνα και βολτα οπως λετε με μια βαλιτσα! τωρα με τον μπεμπη ολα ειναι πιο γρηγορα και ευκολα απο την παραγωγη κατευθειαν στην καταναλωση….. και απιστευτο εκοψε το μεταμεσονυχτιο γευμα πολυ νωρις απο τις 10 το βραδυ υπνο και τρωει στις 7 το πρωι δεν το περιμενα αυτο με τιποτα. οσο για την βολτα ανχωθηκα τις προαλες που τον πηγαμε την πρωτη του βολτα γιατι δεν ηξερα που να τον ταισω…μια χαρα στο αυτοκινητο 10 λεπτα και η βολτα συνεχιστηκε…..
Μαρ. 13, 2010 @ 21:19:08
Φανή εσύ μπορείς να κρίνεις καλύτερα γιατί έζησες και τις δύο περιπτώσεις 🙂
Μια χαρά είναι το αυτοκίνητο αλλά να έχεις υπόψιν σου πως κυκλοφορούν στην αγορά και διάφορες μπλούζες θηλασμού που κάνουν πολύ καλή δουλειά. Εναλλακτικά μπορείς να ρίχνεις επάνω σου μια μαντίλα. Πάντα με διακριτικότητα παντού μπορούμε να θηλάσουμε 😉
Μαρ. 13, 2010 @ 21:20:39
Αυτό με τον ύπνο μην μας το ξαναπείς!!! χεχε φτου σας μη σας ματιάξουμε!!!
Ιολ. 29, 2010 @ 22:55:35
μη μας λες τετοια για τον υπνο! μη σε ματιασουμε οπως λεει και η αριαδνη..να δω τι θα κανω με τα ξυπνηματα τωρα που θα παω για δουλεια..
Μαρ. 14, 2010 @ 01:19:47
Χα χα ναι το ξερω! εχω τετοια μπλουζα αλλα εκει που τον ταισα ηταν σε μια παραλια διπλα.. εντελως μονοι μας και ειχα και τον κωστα μπαστακα απ εξω.. τι ετσι? τρωω κατι κοληματα εγω…ειμουν ικανη να γυρισω σπιτι σκοτωμου για ταισμα αλλα ηθελε ο αγγελος και αλλη βολτα τι να κανω? θυσιαζομαι η μανα… ααα και μην σου πω με τον υπνο γιατι δεν θα το πιστεψεις αλλα ειλικρινα μιλαω για τον μπεμπη μου κακοφανηκε λιγο κιολας γιατι συγκριτικα με τον αγγελο αργησε να κοψει το μεταμεσονυχτιο γευμα δηλαδη στον 3 μηνα ο αγγελος με το που σαραντησε τελος δεν ξαναξυπνησε αλλα ενταξη εκεινος επινε και ξενο που ειναι και πιο βαρυ και τον φουσκωνε μαλλον ενω ο μπεμπακος με μονο μητρικο δικαιολογημενος μιας και ειναι πιο ευπεπτο!