12/03/2010

Πάρα πολλές έγκυες που θέλουν να αποφύγουν να γεννήσουν ξανά με καισαρική δεν έχουν αυτή την ευκαιρία, διότι οι μαιευτήρες ακολουθούν την παλαιά άποψη ότι «από τη στιγμή που έκανες καισαρική, θα γεννάς πάντα με καισαρική».

Αυτό ήταν το συμπέρασμα ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία συγκλήθηκε για το θέμα αυτό από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και η οποία καλεί τώρα τους γιατρούς να επανεξετάσουν τις πρακτικές τους.

Δέκα πέντε χρόνια πριν, σχεδόν 3 στις 10 γυναίκες που είχαν κάνει καισαρική μπορούσαν να γεννήσουν με κολπικό τοκετό στην επόμενη εγκυμοσύνη τους, μια πρακτική που ονομάζεται VBAC (κολπικός τοκετός μετά από καισαρική).

Τώρα, η αναλογία αυτή έχει μειωθεί σε 1 στις 10, εν μέρει επειδή το ένα τρίτο των μαιευτηρίων και οι μισοί γιατροί απαγορεύουν στις γυναίκες να επιχειρήσουν VBAC, δηλώνει η ομάδα ειδικών.

Ωστόσο, η VBAC παραμένει μια ασφαλής πρακτική για τις σωστές υποψήφιες και όταν αυτές οι γυναίκες την ακολουθούν, ένα ποσοστό 60-80% καταφέρνει πράγματι να γεννήσει με κολπικό τοκετό. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι ο γιατρός θα πρέπει να παρουσιάζει αμερόληπτα στις γυναίκες τα «συν» και τα «πλην», ώστε να μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιες.

Συνολικά, σχεδόν το ένα τρίτο των γεννήσεων στις ΗΠΑ γίνονται με καισαρική τομή – ένα ποσοστό ρεκόρ. Οι καισαρικές μπορεί να σώζουν ζωές, αλλά έχουν και κινδύνους. Όσο περισσότερες καισαρικές κάνει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος προβλημάτων σε μια επόμενη εγκυμοσύνη, όπως ανωμαλίες του πλακούντα ή αιμορραγία.

Οι αλλαγές στις απόψεις

Πριν από πολλές δεκαετίες, οι γιατροί σχεδόν πάντα συνιστούσαν νέα καισαρική, διότι ανησυχούσαν ότι οι οδύνες θα οδηγούσαν σε ρήξη της μήτρας στο σημείο της ουλής. Όμως, το 1980, οι ειδικοί γιατροί συμπέραναν ότι πολλές μητέρες μπορούν με ασφάλεια να γεννήσουν με κολπικό τοκετό την επόμενη φορά, στηριζόμενοι σε στοιχεία που έδειχναν ότι ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι μικρότερος από 1%.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η ζυγαριά άρχισε να γέρνει πάλι προς τις «δια βίου» καισαρικές: το 2006, σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ, 92% των γυναικών έκαναν ξανά καισαρική σε επόμενη εγκυμοσύνη τους. Και το 1999, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξέδωσε οδηγίες που συνιστούν ότι η VBAC θα πρέπει να επιχειρείται μόνο σε νοσοκομεία που διαθέτουν εξοπλισμό για εξαιρετικά επείγουσα χειρουργική επέμβαση – πολλά μικρότερα και αγροτικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν τέτοιο εξοπλισμό.

Όπως δηλώνει η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΙΗ, η αλλαγή αυτή οφείλεται εν μέρει στους φόβους των γιατρών για ενδεχόμενη μήνυση, διότι, παρόλο που η ρήξη της μήτρας παραμένει εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να είναι σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικογένεια και να οδηγήσει σε μηνύσεις και στην απαίτηση για πανάκριβη αποζημίωση.

Η κρίση κατά περίπτωση είναι ζωτικής σημασίας, δηλώνει η ομάδα ειδικών, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που μια νέα καισαρική μπορεί να είναι καλύτερη για το βρέφος αλλά όχι για τη μητέρα ή το αντίστροφο.

Ποιες γυναίκες είναι κατάλληλες για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική

Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΙΗ, απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με το ποιες γυναίκες είναι οι καλύτερες υποψήφιες για VBAC. Γενικά, όμως, η VBAC εφαρμόζεται σε γυναίκες που έχουν μία προηγούμενη καισαρική με «εγκάρσια» τομή – αυτήν που συνηθίζεται περισσότερο σήμερα. Κατά τα άλλα, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι χαμηλού κινδύνου: να μην κυοφορούν δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ., το μωρό να μην είναι πολύ μεγάλο, οι γυναίκες να μην είναι παχύσαρκες ή να μην έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε σχετικά με το ποιες γυναίκες μπορούν να έχουν επιτυχή VBAC, αλλά πιστεύουμε ότι είναι βασικό να γίνονται σεβαστές οι επιθυμίες και οι προτιμήσεις τω γυναικών σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων» δηλώνει ο πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Dr. F. Gary Cunningham από το Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Πηγή:
Associated Press, healthview.gr

Διαβάστε επίσης:

Panel Urges New Look at Caesarean Guidelines
Vaginal birth OK after several C-sections