Στα πλαίσια του προγράμματος «παιδί και τηλεόραση», η ΕΚΠΟΙΖΩ συνέταξε ένα δωδεκάλογο για το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς στη σχέση των παιδιών με την τηλεόραση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με την τηλεόραση, μια και είναι γνωστό  ότι μπορεί να ασκήσει καταστροφικές επιδράσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.

1. Η τηλεόραση πρέπει να ‘ναι στο καθιστικό.

Είναι μεγάλο λάθος να υπάρχει και σε παιδικά δωμάτια. Ο χώρος παίζει σημαντικό ρόλο στην τηλεθέαση. Στο καθιστικό ελέγχεται καλύτερα το τι και πόση ώρα βλέπουν TV τα παιδιά. Επίσης μειώνονται οι πιθανότητες να ‘ναι κοντά στα μάτια των παιδιών η οθόνη και η εκπεμπόμενη από αυτήν ακτινοβολία.

2. Δημιουργήστε οικογενειακά προγράμματα για το τι θα δείτε.

Είναι αναγκαίο να προγραμματίζεται σε εβδομαδιαία βάση το τι θα δείτε, με δεδομένο την απασχόληση των παιδιών λόγω του σχολείου. Να σημειώσουμε ότι τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές που υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο χρόνο είναι λάθος να αυξάνονται οι ώρες τηλεθέασης.

3. Βλέπετε TV με τα παιδιά.

Ετσι μετατρέπεται η τηλεθέαση από παθητική σε ενεργητική. (σ.σ.: με δεδομένο ότι η παρακολούθηση αφορά συγκεκριμένες κι αξιόλογες εκπομπές).

4. Αποφύγετε την παθητική παρακολούθηση.

Οτιδήποτε παρακολουθούμε πρέπει να το συζητάμε κριτικά και να προβληματιζόμαστε. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών από την τηλεόραση είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί.

5. Κάντε κριτική στην TV.

Πρέπει να επαινείτε το καλό και να κατηγορείτε το κακό. Το παιδί δεν πρέπει να ταυτίζεται με τηλεοπτικούς ήρωες που συνήθως είναι πρότυπα με μεγάλες δόσεις βίας κλπ. Καλύτερα να φτιάχνουμε αντιήρωες.

6. Σωστή αξιοποίηση της τηλεθέασης.

Με αφορμή εκπομπές που είδατε μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιο βιβλίο ή να επισκεφτείτε κάποια έκθεση ή διάφορους πολιτιστικούς χώρους.

7. Κριτική στις ειδήσεις.

Απαιτείται κριτική τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των ειδησεογραφικών εκπομπών. Εντοπίστε τα συν και τα πλην και συζητήστε το διαφορετικό τρόπο παρουσίασης του ίδιου γεγονότος απ’ τις εφημερίδες.

8. Διαφημίσεις μόνο με κριτική.

Κριτική σε κάθε διαφήμιση, ιδιαίτερα αν είναι παραπλανητική.

9. Χρειάζεται να κλείνετε την TV.

Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι η TV δεν πρέπει να ‘ναι ανοιχτή συνέχεια. Εξηγήστε του το κακό της ακτινοβολίας στα μάτια και την αναγκαιότητα της αποφυγής σκηνών βίας, χυδαιότητας κλπ.

10. Μήπως υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση.

Πριν το παιδί ανοίξει την TV ελέγξτε αν έχει διαβάσει τα μαθήματά του και μήπως θέλει να παίξει κάποιο παιχνίδι (σ. σ.: πολλαπλάσια χρήσιμο από οποιοδήποτε τηλεοπτικό προϊόν).

11. Οχι ανταμοιβή με περισσότερη TV.

Ενα χάδι, ένα δωράκι, μια βόλτα, συμμετοχή στο παιχνίδι του είναι πολύ καλύτερη ανταμοιβή από επιπλέον χρόνο στην TV.

12. Λιγότερο TV.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει το χρόνο που η TV είναι ανοιχτή. Ετσι εμμέσως αυξάνεται κι ο χρόνος παρακολούθησης των παιδιών. Γι’ αυτό απαιτείται κι από μας περισσότερη επαγρύπνηση.