Μπορεί ένα δωμάτιο να ενθαρρύνει την κατάκτηση της γνώσης; Φυσικά και μπορεί! Και μάλιστα από τα πρώτα χρόνια ζωής…
Εκτός από τα γονίδια, τα ερεθίσματα που δέχεται καθημερινά το παιδί από το περιβάλλον του μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ευφυΐα του. Έτσι, η σωστή διαμόρφωση, ο κατάλληλος εξοπλισμός, ακόμα και η ιδιαίτερη διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορεί να εξασφαλίσουν ερεθίσματα που συμβάλλουν στη νοητική του ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας το παιδί να κατακτήσει αβίαστα τη γνώση. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

Τακτοποιήστε το χώρο
Γιατί είναι σημαντικό: η τάξη ενισχύει τη μαθηματική ικανότητα και μνήμη

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Michigan, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον όπου επικρατεί η τάξη, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, προχωρούν σε ακαδημαϊκές σπουδές και κερδίζουν περισσότερα χρήματα ως επαγγελματίες, συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου επικρατεί η ακαταστασία. Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, είναι πολύ πιθανό τα «τακτικά» σπίτια να φιλοξενούν οικογένειες με διάφορες συνήθειες οι οποίες περικλείουν μαθηματικές έννοιες όπως είναι η ταξινόμηση σε κατηγορίες, η ομαδοποίηση σε σύνολα, η σειριοθέτηση από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό. Βασική αρχή στους τακτικούς ανθρώπους είναι ο προγραμματισμός, ικανότητα εξαιρετικά χρήσιμη για το άτομο, τόσο στο σχολικό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον.
Βάζοντας εξάλλου τα πράγματα στην ίδια θέση στο δωμάτιο, βοηθάτε το παιδί σας, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και να αναπτύξει πιο γρήγορα τους μηχανισμούς ανάκλησης μιας εικόνας ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης. Με τον τρόπο αυτό είστε πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς:
• Έχετε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο.
• Το παιδί μπορεί να θυμηθεί πού είναι το κάθε παιχνίδι.
• Οργανώνει σε σύνολα τα ίδια αντικείμενα μαθαίνοντας έτσι τις πρώτες μαθηματικές έννοιες.

Βάλτε χρώμα παντού
Γιατί είναι σημαντικό: ενισχύει τα θετικά συναισθήματα του παιδιού
Tο παιδικό δωμάτιο έχει ανάγκη από χρώμα! Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε έχει όμως και επιστημονική βάση! Πλήθος ερευνών υποστηρίζουν ότι τα χρώματα μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία και ευεξία του παιδιού, όπως και στο βαθμό συγκέντρωσης. Για να ξέρετε:
• Τα μωρά δείχνουν έντονη προτίμηση στο κόκκινο χρώμα επειδή είναι το πρώτο στο οποίο μπορούν να εστιάσουν το βλέμμα και συνεπώς την προσοχή τους, ενώ το μπλε ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία. Τα απλά σχήματα σε έντονο χρώμα μέσα στο δωμάτιο μπορεί να αποτελέσουν καλά ερεθίσματα.
• Μετά την ηλικία των 2 ετών, καλό είναι να υπάρχουν στο δωμάτιο διάφορα αξεσουάρ με τα βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο) και τα συμπληρωματικά τους (πράσινο, καφέ, πορτοκαλί). Η ύπαρξη των χρωμάτων, εκτός από την ευχάριστη ατμόσφαιρα, θα σας δώσει την ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας τα χρώματα χωρίς να το καταλάβει, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να τα χρησιμοποιείται συχνά όταν μιλάτε.

Μην παραμελείτε τα μουσικά ερεθίσματα
Γιατί είναι σημαντικά: αυξάνουν το δείκτη νοημοσύνης
Η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι η από νωρίς εισαγωγή στον κόσμο των ήχων ενισχύει το δείκτη νοημοσύνης. Ακούγοντας τα ίδια νανουρίσματα την ώρα του ύπνου, το μωρό σας σύντομα θα μάθει ότι ήρθε η ώρα του ύπνου. Η μουσική είναι ένας ευχάριστος τρόπος εξάσκησης του εγκεφάλου, γι’ αυτό μην παραλείψετε να βάλετε στο παιδικό δωμάτιο ένα CD player. Οι ειδικοί επίσης λένε πως τα μαθήματα μουσικής ευνοούν την ανάπτυξη της νοημοσύνης κι ότι η μουσική ενεργοποιεί το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου με τη μαθηματική σκέψη.

Τοποθετήστε μια βιβλιοθήκη
Γιατί είναι σημαντική: αυξάνει την ικανότητα ομιλίας, ανάγνωσης και γραφής

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα παιδιά που έχουν από νωρίς επαφή με τα βιβλία έχουν καλύτερο και πιο ανεπτυγμένο λόγο και αναπτύσσουν πιο γρήγορα τις δεξιότητες ομιλίας αρχικά, της ανάγνωσης και αργότερα της γραφής. Η επαφή με τα βιβλία μπορεί να ξεκινήσει από το πρώτο εξάμηνο ζωής. Συνηθίστε να διαβάζετε στο μωρό σας από νωρίς, γιατί ακόμα κι όταν δεν έχει αναπτύξει το λόγο του, καταγράφει στη μνήμη όλες αυτές τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει αργότερα. Μην περιμένετε λοιπόν μέχρι την προσχολική ή σχολική ηλικία για να φτιάξετε την πρώτη βιβλιοθήκη στο δωμάτιο του παιδιού. Μια μικρή βιβλιοθήκη μπορεί να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο ζωής. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να είναι χαμηλή, για να μπορεί μόνο του να παίρνει βιβλία, να τα ανοίγει και να τα παρατηρεί ή να διαλέγει εκείνο αυτό που θέλει να του διαβάσετε.

Γεμίστε τους τοίχους με έργα τέχνης του παιδιού
Γιατί είναι σημαντικό: αναπτύσσουν και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού

Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η αυτοπεποίθηση -ανάλογα με το αν είναι υψηλή ή χαμηλή- μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του παιδιού σε διάφορους τομείς, όπως στα μαθήματα και τον αθλητισμό. Όσο πιο σίγουρο για τον εαυτό του αισθάνεται ένα παιδί, τόσο περισσότερο θάρρος και μεγαλύτερη επιμονή αποκτά για να συνεχίσει την προσπάθεια και να μην τα παρατά στη μέση. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστεύει στον εαυτό του, είναι να εκφράζετε την εκτίμησή σας για τα προσωπικά του επιτεύγματα. Αντί, λοιπόν, να διακοσμήσετε τους τοίχους με οτιδήποτε άλλο, βάλτε σε κορνίζα τις πρώτες ζωγραφιές του και κρεμάστε τες στον τοίχο του δωματίου του ή βάλτε σε περίοπτη θέση τις διάφορες κατασκευές του. Η αποδοχή κι ο έπαινος για τα προσωπικά έργα του παιδιού αποτελούν τα καλύτερα ενισχυτικά αυτοπεποίθησης.

Δώστε προτεραιότητα στην ασφάλεια
Γιατί είναι σημαντική: ανάμεσα σε όλα τα άλλα ενισχύει και τη νοητική ανάπτυξη

Μόλις το παιδί ξεκινήσει να περπατάει χρειάζεται ελευθερία κινήσεων, για να μπορέσει να επιδοθεί στην αγαπημένη του ενασχόληση: την εξερεύνηση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσετε έτσι το δωμάτιό του ώστε να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος, στον οποίο θα μπορεί να κινείται, να αγγίζει και να περιεργάζεται τα πράγματα γύρω του χωρίς περιορισμούς του τύπου «μη» και «όχι». Η ασφάλεια, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για ένα «έξυπνο» δωμάτιο. Θα πρέπει, λοιπόν, να προνοήσετε για όλα τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι στο δωμάτιο και το παιδί σας να μπορεί να κινείται, να ανακαλύπτει, να δοκιμάζει, να εξερευνά. Να υπάρχει, δηλαδή, μια ατμόσφαιρα ελεγχόμενης ελευθερίας, πράγμα που το βοηθάει να ανακαλύψει πιο γρήγορα τον κόσμο και τον τρόπο που λειτουργεί, ενισχύοντας έτσι τη νοητική του ανάπτυξη.

Διαμορφώστε το δωμάτιο στα μέτρα του
Γιατί είναι σημαντικό: ενθαρρύνει την αυτονομία του παιδιού

Η αυτονόμηση συντελεί στην ανάπτυξη πολλών ικανοτήτων. Εξάλλου, όσο καλύτερα αυτονομημένο είναι ένα παιδί πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό, τόσο πιο καλά θα προσαρμοστεί. Για να ενθαρρύνετε, όμως, την αυτονόμηση από νωρίς, είναι σημαντικό να φροντίσετε τουλάχιστον το δωμάτιο του παιδιού να είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα του, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό χωρίς τη συνεχή βοήθειά σας. Φροντίστε, λοιπόν, ακόμα κι από την ηλικία των δύο, τα πάντα να είναι προσαρμοσμένα στο ύψος του: οι κρεμάστρες, όπου θα μάθει να κρεμάει τα ρούχα του, τα ράφια που θα έχει τα βιβλία του, το κουτί που θα μαζεύει τα παιχνίδια του και γενικά όλα τα πράγματά του (εκτός από τα αντικείμενα που δεν είναι ασφαλή) καλό είναι να είναι τοποθετημένα σε σημεία που μπορεί να φτάσει μόνο του, χωρίς να χρειάζεται να σας φωνάζει κάθε φορά.

Μην ξεχάσετε να βάλετε ένα χαμηλό τραπέζι
Γιατί είναι σημαντικό: ενισχύει την προσοχή του παιδιού σε μία δραστηριότητα

Ένα χαμηλό τραπέζι είναι απαραίτητο αξεσουάρ για το παιδικό δωμάτιο από την προσχολική κιόλας ηλικία. Σε αυτό θα μάθει να κάθεται –στην αρχή για λίγη ώρα και μεγαλώνοντας για περισσότερη- και να ασχολείται με στατικές δραστηριότητες που ενισχύουν την προσοχή και την αυτοσυγκέντρωση. Εκεί θα μπορεί να ζωγραφίζει ή να απασχολείται με δημιουργικά υλικά, να ξεφυλλίζει τα πρώτα του βιβλία, να παίζει τα παιχνίδια με κάρτες και να φτιάχνει τα πρώτα παζλ. Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται για τη θητεία του στο σχολικό θρανίο, όταν πάει στην πρώτη δημοτικού.

Ξεχωρίστε μια γωνία για να λερώνει (και να λερώνεται)
Γιατί είναι σημαντική: ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη

Η δημιουργική σκέψη αποτελεί μια σύνθετη πνευματική λειτουργία που δίνει στο παιδί τη νοητική ευχέρεια να παράγει νέες, καινοτόμες και έξυπνες ιδέες. Η δημιουργικότητα είναι μια ικανότητα η οποία μπορεί να ενισχυθεί, όπως ακριβώς η αναγνωστική ικανότητα, η μαθηματική σκέψη και η αθλητική επίδοση ενός παιδιού. Αρκεί να εξασφαλίζονται στο περιβάλλον που μεγαλώνει οι κατάλληλες ευκαιρίες για να εκφραστεί. Φροντίστε, λοιπόν, μέσα στο δωμάτιο να υπάρχει μια γωνιά όπου το παιδί μπορεί να ασχοληθεί με καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πράγμα που συνεπάγεται ότι μπορεί να λερώσει ή να λερωθεί. Αυτό το σημείο μπορεί να είναι στρωμένο με πλαστικό τάπητα ή εφημερίδα κι εκεί να έχετε ένα τρίποδο, όπου θα ζωγραφίζει με πινέλα όρθιο ή διάφορα δημιουργικά υλικά, όπως πλαστελίνες ή πηλό.

Προσθέστε διάφορα γνωστικά ερεθίσματα
Γιατί είναι σημαντικά: αποτελούν τέλεια ευκαιρία για επανάληψη

Ένα δωμάτιο όπου η γνώση οπτικοποιείται είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εμπεδώσει το παιδί σας και μάλιστα αβίαστα όσα μαθαίνει στο σχολείο. Τοποθετήστε λοιπόν αφίσες με τους ήρωες τις μυθολογίας, ένα γεωγραφικό χάρτη, μια υδρόγειο, πίνακες από χαρτί για να γράφετε πάνω βασικά σημεία κάθε μαθήματος με μεγάλα γράμματα. Όλα αυτά αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να κάνει το παιδί καθημερινά επανάληψη χωρίς να διαμαρτύρεται. Για να θυμάται καλύτερα την ορθογραφία του ή οτιδήποτε άλλο σε μορφή λίστας ή μαθηματικού τύπου, εκτυπώστε ή γράψτε σε Α4 χαρτί με μεγάλα κόκκινα γράμματα και κολλήστε το στον τοίχο, καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι το κόκκινο χρώμα βελτιώνει την προσοχή στις λεπτομέρειες. Προσοχή, όμως, μην υπερβάλλετε και κυρίως φροντίστε να ανανεώνετε συχνά το εποπτικό υλικό.

Έξυπνες ιδέες για κάθε ηλικία
Οι συνθήκες μέσα στο δωμάτιο του παιδιού σας πρέπει ν’ αλλάζουν και να διαμορφώνονται πάντα ανάλογα με την ηλικία του, εξυπηρετώντας όλες τις φυσιολογικές ανάγκες για παιχνίδι, κίνηση, πειραματισμό και γνώση. Να κάποιες προτάσεις:

• Αν το παιδί σας είναι κάτω των 12 μηνών μπορείτε να βάλετε:
• Ένα μελωδικό κουρδιστό παιχνίδι για να παίζει κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο.
• Κρεμαστά παιχνίδια πάνω από την κούνια τα οποία κινητοποιούν την όραση του βρέφους.
• Διακόσμηση με φατσούλες: οτιδήποτε θυμίζει το ανθρώπινο πρόσωπο, διεγείρει την ικανότητα παρατήρησης.
• CD player για να ακούει νανουρίσματα, ευχάριστες μελωδίες κι αργότερα αγαπημένα παιδικά τραγουδάκια, η εκμάθηση των οποίων ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λόγου.

• Αν είναι 2 έως 3 χρόνων, μπορείτε να βάλετε:
• Ένα τρίποδο ζωγραφικής γιατί η καλύτερη θέση για να ζωγραφίζει σε αυτή την ηλικία είναι όρθιο.
• Χαμηλές κρεμάστρες στον τοίχο για να μάθει να κρεμάει τα ρούχα του.
• Ένα υφασμάτινο ή πλαστικό κουτί αποθήκευσης ανοιχτό από πάνω, για να μάθει να βάζει μέσα τα παιχνίδια του.

• Αν είναι 4 έως 5 χρόνων, μπορείτε να βάλετε:
• Διακοσμητικά τοίχου σε γεωμετρικά σχήματα και διάφορα χρώματα, τα οποία αποτελούν έναν τρόπο εκμάθησης.
• Χαμηλό τραπεζάκι με καρεκλίτσα για δημιουργική απασχόληση
• Χαμηλή βιβλιοθήκη στο ύψος του παιδιού για να είναι πιο συχνή η επαφή του με τα βιβλία
• Περισσότερα κουτιά ταξινόμησης έτσι ώστε να μάθει να ταξινομεί τα παιχνίδια του ανάλογα με το είδος τους.

ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ,
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ
ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΊΔΟΥ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥ, MΑ IN EDUCATION,
ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΚΡΕΚΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

πηγή:myworld.gr

Advertisements