Τι τους πυροδοτεί και πώς θα τους κατευνάσετε

Οι αδελφικοί καβγάδες των παιδιών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου και οι αντιπαραθέσεις που προκαλούν τους καβγάδες διαιωνίζονται; Πρέπει να ανησυχούμε όταν τα παιδιά μας τσακώνονται ή πρέπει να το θεωρούμε ως μία φυσιολογική συμπεριφορά; Τι πραγματικά μπορεί να κρύβεται πίσω από τους παιδικούς καβγάδες;

Είναι πραγματικά πολυάριθμες οι αφορμές για το ξέσπασμα ενός καβγά ανάμεσα στα αδέλφια. Αρκεί μόνο η εισβολή του ενός ή του άλλου αδελφού στους χώρους και τα προσωπικά αντικείμενα του άλλου, για να εκραγεί ένα ηφαίστειο αρνητικών συναισθημάτων και αντιδράσεων.

Οι γονείς ψάχνοντας τρόπους για να ικανοποιήσουν και τα δύο παιδιά τους, υιοθετούν μη αποδοτικές τεχνικές (βία, ανάκριση, υποβαθμίζουν την αιτία του καβγά) για την επίλυση της δυσαρέσκειας, ταρακουνώντας έτσι την ψυχική υγεία των παιδιών τους που έχει σαν επακόλουθο τη δημιουργία αξιοσημείωτων μελλοντικών ψυχικών τραυμάτων.

Γιατί θεωρούνται φυσιολογικοί οι αδελφικοί καβγάδες;

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι γονείς είναι ότι οι αδελφικοί καβγάδες είναι αναγκαίοι στη ζωή των παιδιών τους άρα και σημαντικοί. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι παιδικοί αδελφικοί καβγάδες εξοικειώνουν τα παιδιά στο να προβάλλουν τα επιχειρήματά τους και να σκληραγωγούνται καθώς παλεύουν για να υποτάξουν το ένα το άλλο. Μαθαίνουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να επιδεικνύουν έτσι την αξία τους. Επίσης, διδάσκονται να εξασκούν τις λεκτικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας έτσι έναν υγιή ανταγωνισμό και μια συμβιβαστική διάθεση.

Τι πυροδοτεί τους αδελφικούς καβγάδες;

Πολλές φορές οι καβγάδες γεννιούνται με κύριο συστατικό την ανάγκη για προσοχή και κατάκτηση της αγάπης των γονιών τους. Τα παιδιά αναζητούν τη μοναδικότητα και για να το θέσουμε καλύτερα την αποκλειστικότητα των γονιών τους και όχι τον ισότιμο καταμερισμό της αγάπης με τα άλλα τους αδέλφια. Ο τρόπος που αγαπάμε ένα άτομο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο, γιατί κάθε άτομο είναι μοναδικό με δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Στα παιδιά η φράση «για μένα είστε το ίδιο» δεν τα κάνει να νιώθουν καλύτερα. Θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε περισσότερο το πιο πάνω αν δούμε την αγάπη ως μια τούρτα όπου στόχος μας δεν θα είναι να τη μοιράσουμε σε ισότιμα μέρη και το κάθε παιδί μιας οικογένειας θα πάρει από ένα, αλλά να τους επιβεβαιώσουμε τη μοναδικότητα του κομματιού και τι μας ώθησε να του το χαρίσουμε με αγάπη.

Καλλιεργήστε τους την αγάπη και την ενότητα

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να πάψουν να αρπάζουν τη σκυτάλη και να επεμβαίνουν στους καβγάδες των παιδιών τους, αλλά να τα αφήσουν να διαμορφώσουν τη μεταξύ τους σχέση από μόνα τους. Ακόμα και αν προσπαθούν να σας εμπλέξουν στους καβγάδες τους εσείς πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό. Αν την τελευταία λέξη την έχει πάντα ο γονιός τότε τα παιδιά, δεν θα μάθουν ποτέ να επιλύουν μόνα τους τις διαφορές τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να τους δείξετε εμπιστοσύνη ότι μπορούν να βρουν μια αποδεκτή λύση και για τους δύο. Εξαιρείται όμως η περίπτωση κατά την οποία η παρέμβασή σας κρίνεται απαραίτητη για να αποφευχθεί κάποιος τραυματισμός. Υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας τον κανόνα «δεν χτυπάμε ο ένας τον άλλο, δεν παίζουμε βίαια» και μετά αποχωρείτε από το προσκήνιο. Επομένως, συνίσταται ηρεμία καθόσον οι παιδικοί καβγάδες κρίνονται ως οι πλέον αποτελεσματικοί διαμορφωτές του χαρακτήρα των παιδιών σας. Όταν όμως διαπιστώσετε ότι τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν, αναζητήστε τα αίτια και δράστε αναλόγως.

Πηγή