Γνωρίζοντας οτι ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία του σώματος σου, νιώσε δυνατή και κάνε τις επιλογές σου ανάλογα με τις προτιμήσεις σου για εκείνη την ημέρα. Τα βασικά βήματα για φυσικό τοκετό είναι τα εξής:

‐ Διάλεξε το μέρος του τοκετού σου ανάλογα με το που αισθάνεσαι άνετα και ασφαλής. Φρόντισε το μέρος αυτό να υποστηρίζει το φυσικό τοκετό με το κατάλληλο προσωπικό ‐ εξοπλισμό και να σέβεται τις επιλογές σου. Το μέρος αυτό μπορεί να είναι το σπίτι σου, μια κλινική, ενα νοσοκομείο.

‐ Ενημερώσου για το φυσικό τοκετό και τα πλεονεκτήματα του απο βιβλία και επαγγελματίες υγείας που τον υποστηρίζουν. Παρακολούθησε μαθήματα προετοιμασίας για φυσικό τοκετό που οργανώνουν μαίες ειδικά
εκπαιδευμένες γι’ αυτό το σκοπό.

‐ Διάλεξε ενα γιατρό που υποστηρίζει πραγματικά το φυσικό τοκετό.
Σιγουρέψου οτι δεν παρεμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία του, δεν έχει
μεγάλα ποσοστά καισαρικών και προκλήσεων. Φτιάξτε ενα πλάνο τοκετού με τις επιλογές και τις επιθυμίες σου και δείξτο στο γιατρό σου. Αν δεν συμφωνεί με τις απόψεις σου, χωρίς να βασίζει τη γνώμη του σε επιστημονικά δεδομένα, τότε ψάξε για τον επόμενο.

‐ Μην δέχεσαι ή ζητάς πρόκληση τοκετού, εκτός και αν υπάρχει πραγματική
ιατρική ένδειξη. Άφησε το σώμα σου να ξεκινήσει μόνο του τη διαδικασία του τοκετού, να είσαι σίγουρη πως και το έμβρυο θα είναι έτοιμο σωματικά να γεννηθεί. Βρες το ρυθμό σου στον τοκετό, παραμερώντας τα ρολόγια. Μη δεχτείς επίσπευση με τη χρήση οκυτοκίνης, εκτός αν υπάρχει ιατρικός λόγος.

‐ Κινήσου ελεύθερα κατα τη διάρκεια των συσπάσεων. Θα νιώσεις πιο άνετα, ο τοκετός θα προχωρήσει πιο γρήγορα και το μωρό θα κατέβει πιο εύκολα μέσα στη λεκάνη σου, αν μείνεις όρθια ή αλλάζοντας στάσεις στο σώμα σου.

‐ Διάλεξε προσεκτικά τα άτομα που θα συμμετέχουν στο τοκετό σου. Βρες μία μαία που θα σε εμπνέει, θα σέβεται τις επιλογές σου και θα σε βοηθήσει να πετύχεις ενα φυσικό τοκετό.

‐ Ζήτησε απ’τον γιατρό σου διακοπτόμενη παρακολούθηση των εμβρυϊκών
παλμών και των συσπάσεων της μήτρας σου (καρδιοτοκογραφία) στο
μαιευτήριο, για να έχεις ελευθερία κινήσεων χωρίς να σε εμποδίζουν ζώνες
και καλώδια. Εκτός και αν υπάρχει ιατρική ένδειξη για συνεχόμενη
καρδιοτοκογραφία (π.χ. φυσιολογικός τοκετός μετά απο καισαρική,
κεχρωσμένο αμνιακό υγρό).

‐ Φάε και πιές ακούγοντας τις ανάγκες του σώματος σου. Πίνοντας υγρά κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα παραμείνεις ενυδατωμένη και γεμάτη ενέργεια μέχρι το τέλος του.

‐ Προσπάθησε να αποφύγεις την επισκληρίδιο αναισθησία. Χρησιμοποίησε
φυσικές μεθόδους ανακούφισης για το πόνο, όπως το ζεστό ντούζ ή μπάνιο, το μασάζ, τη θερμοφόρα, τις αναπνοές, την κίνηση, την ανθρώπινη υποστήριξη.Μάθε περισσότερα για τις μεθόδους σε μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

‐ Προσπάθησε να εξωθήσεις και να γεννήσεις σε όποια στάση σε βολεύει.
Μερικές στάσεις που βοηθούν στη γρήγορη εξέλιξη του τοκετού (κυρίως λόγω βαρύτητας) είναι η όρθια στάση, στα τέσσερα ή ξαπλωμένη στα πλάγια. Ξεκίνα τις εξωθήσεις όταν αισθανθείς έντονη πίεση προς τα κάτω και αίσθημα αφόδευσης.

‐ Αμέσως μετά το τοκετό κράτησε το μωρό πάνω σου όσο περισσότερο γίνεται. Η επαφή δέρμα με δέρμα βοηθά το νεογέννητο να ζεσταθεί, να ρυθμίσει τον καρδιακό του παλμό, καθώς και την αναπνοή του. Αν είναι δυνατόν, επέλεξε τη «συγκατοίκηση», γνωστό και ως «rooming in», στη κλινική. Δηλαδή το μωρό παραμένει στο δωμάτιο σχεδόν όλο το 24ωρο. Θα γνωριστείτε καλύτερα με το νεογέννητο, θα εξοικιωθείτε με τη φροντίδα του καθώς και θα γίνει μια καλή αρχή για το μητρικό θηλασμό.
Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του τοκετού, ρώτησε για τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η συνιστώμενη ιατρική
παρέμβαση. Κάποιες φορές ο τοκετός δεν έχει την εξέλιξη που περιμέναμε. Αν συμμετέχεις στις αποφάσεις για τη πορεία του τοκετού, έχοντας καλή
υποστήριξη, τότε είναι πιο πιθανό να μείνεις ικανοποιημένη με την εμπειρία της γέννας σου, ακόμη και αν χρειαστεί κάποια ιατρική παρέμβαση.

Πηγές:
‐ WHO: Care in normal birth ‐ a practical guide
http://www.who.int/making_pregnancy_safer/documents/who_frh_msm_962
4/en/
‐ Lamaze International
http://www.lamaze.org/ExpectantParents/PregnancyandBirthResources/More
TipsandTools/NormalBirthTips/tabid/254/Default.aspx

Ειρήνη Aθηνά Αβραμίδου-Ανεξάρτητη Μαία για το φυσικό τοκετό