Μέχρι το παιδί να κλείσει τον 1ο του χρόνο η έννοια του καλού και του κακού δεν είναι δυνατόν να διδαχθεί. Μάλλον το μωρό που περιβάλλεται με θαλπωρή, τρυφερές αγκαλιές και στοργή έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει ένας υγιής και ευτυχισμένος ενήλικας.

Από την ηλικία του 1ου χρόνου έως και τα 2 του χρόνια, προτιμότερο είναι αντί να μαλώνετε μαζί του για τις αταξίες του, να προσπαθήσετε να προλαμβάνεται καταστάσεις, παίρνοντας τα μέτρα σας προκαταβολικά. Εάν δεν θέλετε να βγάζει πράγματα έξω από τα ντουλάπια, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε κλείσει και ασφαλίσει ώστε να μην ανοίγουν. Σ’ αυτήν την ηλικία μια μικρή προσοχή επιβάλλεται δεδομένου ότι η πειθαρχία πέρα από ένα απλό ‘όχι’ είναι περιττή και μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Στην ηλικία των 2 έως 4 χρόνων τους τα παιδιά είναι ανήμπορα να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες, όπως γενναιοδωρία και αλήθεια, απλά μιμούνται τους γονείς τους. Γι’ αυτό δίνετε το παράδειγμα. Να είστε σταθεροί στις απαγορεύσεις αναφορικά με ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αλλά κάντε το με ευγενικό και φιλικό τρόπο, χωρίς να προσπαθείτε να εξηγήσετε το γιατί.

Παιδιά 4 έως 6 χρόνων – Είναι η εποχή που μπορείτε να κάνετε κάποια θετικά βήματα για να ενισχύσετε τη θετική συμπεριφορά του παιδιού. Επαινέστε το, όταν το αξίζει. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ανταποκρίνονται σωστά στις απλές αιτιολογίες και εξηγήσεις. Γενικές έννοιες, όπως φιλαλήθεια και γενναιοδωρία, μπορούν να μπουν στο λεξιλόγιο του παιδιού. Συνεχίζετε, πάντως, να δίνετε παραδείγματα της αποδεκτής συμπεριφοράς. Τα παιδιά σ’ αυτό το στάδιο θέλουν να σας ευχαριστήσουν και να είναι αρεστά στους άλλους.

Από 5 έως 8 χρόνων αναπτύσσουν μεγαλύτερες κοινωνικές ανησυχίες. Κατανοούν τα βασικά δικαιώματα των άλλων, διδάσκονται τη δικαιοσύνη, τις αξίες και την ανάγκη να ακολουθούν βασικούς κανόνες συμπεριφοράς. Κανόνες και περιορισμοί δεν φαίνονται μόνον δίκαιοι στο παιδί, αλλά του δίνουν και ένα αίσθημα ασφάλειας.

8 έως 11 χρόνων– Εξαιτίας της σωματικής τους ανάπτυξης και τις επιρροές από τον έξω κόσμο, τα παιδιά είναι σ’ αυτήν την ηλικία πιο ανεξάρτητα. Ίσως αρχίσουν να ρωτούν για τις αποφάσεις σας, να αντιμιλούν ή και να φιλονικούν μαζί σας. Πρέπει να παραμείνετε σταθεροί στα βασικά θέματα και ευέλικτοι σε κάποια άλλα που δεν έχουν και μεγάλη σημασία. Υποδεικνύετε και συζητάτε με τα παιδιά τα καθήκοντά τους και τις υποχρεώσεις τους προς τους φίλους, τους συγγενείς και την κοινωνία. Δίνετε παραδείγματα ηθικής συμπεριφοράς. Εκπαίδευση αναφορικά με θέματα σεξ είναι σημαντική σ’ αυτήν την ηλικία.

Από την ηλικία των 12 έως 17 χρόνων οι περισσότεροι έφηβοι περνούν την εποχή της ανταρσίας. Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι που δεν επαναστατούν ποτέ πιθανόν παρουσιάζουν συναισθηματικές ανωμαλίες. Σαν γονείς πρέπει να κουμαντάρετε την καταιγίδα, όταν οι έφηβοι αρχίζουν να έχουν ερωτηματικά και ελέγχουν τις παραδοσιακές αξίες, είναι πιθανόν να δείχνουν επιφυλάξεις για πολλές ιδέες. Προσπαθήστε να κρατήσετε τους διαύλους της επικοινωνίας με τους εφήβους σας ανοιχτούς και μην πανικοβάλλεστε. Εάν κλονιστεί η επικοινωνία και δημιουργηθεί υπερένταση, τότε το μόνο που μένει είναι η συμβουλή ειδικού.

Από την ηλικία των 18 και άνω οι περισσότεροι νέοι έχουν σχηματίσει τις δικές τους αξίες. Πάντως, η ζωή τους επιφυλάσσει ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και μια θερμή ειλικρινής σχέση μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να γίνουν ώριμοι ενήλικες.

Πηγή:netfamily.gr

Advertisements