H ειδική παιδαγωγός και φιλόλογος Βέρα Λεώβαρι αναλύει το γιατί η ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά κρίνεται απαραίτητη και εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να γίνεται αυτή…
Αγαπητοί γονείς, η ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών στα παιδιά ενισχύει σημαντικά τη γλωσσική, αλλά και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Προσπαθήστε να εντάσσετε αυτή τη δραστηριότητα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και ακολουθήστε κάποιες μικρές συμβουλές για το πώς να διαβάσετε μια ιστορία στο παιδί σας:
- Δραματοποιήστε την ιστορία εναλλάσσοντας τον τόνο της φωνής σας καθώς διαβάζετε. Διαβάζετε άλλοτε γρήγορα και άλλοτε αργά, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ιστορίας. Όταν τα πρόσωπα της ιστορίας είναι χαρούμενα, λυπημένα, φοβισμένα, θυμωμένα, κλπ. Προσπαθήστε να μεταδώσετε τη συναισθηματική τους κατάσταση.
- Όταν το παιδί σας έχει ακούσει πολλές φορές την ιστορία και την έχει μάθει, ζητήστε του να σας βοηθήσει να τη διαβάσετε, λέγοντας μαζί σας τα λόγια, όπου τα θυμάται. Επαινέστε το γι’ αυτή του την προσπάθεια.
- Όταν το παιδί σας κάνει μια ερώτηση καθώς διαβάζετε, δώστε του μια σύντομη απάντηση ή πείτε του ότι θα του απαντήσετε μόλις τελειώσει η ιστορία.
- Ρωτήστε το παιδί σας τι του άρεσε περισσότερο από την ιστορία και γιατί, πιο πρόσωπο ξεχωρίζει και γιατί, καθώς και ποια πράξη θεωρεί σωστή ή λανθασμένη και γιατί.
- Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τελειώνοντας την ιστορία δώστε του να καταλάβει το ηθικό δίδαγμα ή αφήστε μισοτελειωμένη την ιστορία και ενθαρρύνετέ του να δώσει ένα δικό του τέλος, παροτρύνοντάς το μερικές φορές να ζωγραφίσει τη σκηνή που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.
Μάι. 21, 2011 @ 08:01:06
καθημερινό φαινόμενο στο σπίτι μας, τα βιβλία της λουλούς ειναι περισσότερα απο οσα ειχα ολα αυτά τα χρόνια του σχολείου πανεπιστημίου συγράμματα και ρέστα… αφού πλεον στο καινούριο σπιτι θα διαμορφώσω κανονική βιβλιοθήκη με ράφια μέχρι το ταβάνι για να βάλω ολα αυτά τα παραμύθια…. καλά και εγώ βέβαια ψοφαω για παραμύθια…. και μετά φωνάζω την λουλού παξινού για τα θεατρινίστικα της….
Ιον. 06, 2011 @ 14:34:40
Γιατί τα παραμύθια είναι τόσο βίαια; Κακός λύκος τρώει τα πάντα και τους πάντες, το εκδικητικό και κομπλεξικό μυρμίγκι αρνείται να σώσει τον γλετζέ τζίτζικα από την πείνα, οι γονείς του κοντορεβυθούλη κάνουν αβέρτα παιδιά που δεν μπορούν να ταίσουν και τα παρατάνε στο δάσος, και μόνη λύση για όλα είναι ο γάμος με πρίγκηπα ή πριγκήπισσα (βλέπε παπουτσωμένος γάτος). Λατρεύω τα βιβλία και ανυπομονώ να μεγαλώσει ο μικρός Θανάσης (16 μηνών) για να ξεφύγουμε από αυτή την θεματολογία. Προς το παρών χαζεύει με τις ώρες τους καταλόγους Imaginarium, mothercare, jumbo, αλλά κι αυτό δεν είναι ακριβώς καλό, έτσι δεν είναι; Τα μόνα που μ’αρέσουν είναι κάπως διδακτικά (π.χ. πιπίλα μου γλυκεια), αλλά δεν πρέπει να διαβάζουμε και κάτι μόνο για τη χαρά της ανάγνωσης; Μήπως υπερβάλλω; Τί λέτε σοφά κορίτσια;
Μάγδα
Ιον. 13, 2011 @ 18:03:27
θα ηθελα να προσθεσω με αυτο το link γιατι τα παραμυθια ειναι τοσο σημαντικα για την ψυχη και το πνευμα του παιδιου αλλα και παραλληλα και του γονιου.
http://mamababa.gr/index.php?option=com_content&view=article&
id=75:2011-04-11-08-41-29&catid=3:2010-11-06-14-43-46&Itemid=23