Μπορείς να σκεφθείς κάτι άλλο πιο θεσπέσιο και πιο γλυκό από το άγγιγμα ενός μωρού; Η απαλότητα, η αγνότητα, η τέλεια ομορφιά του μωρού είναι πράγματι πολύ δελεαστική, συναρπαστική για όλους μας. Είναι κάτι στα μωρά που μας γοητεύει ολοκληρωτικά και δεν μας αφήνει το περιθώριο ν’ αντισταθούμε σ’ ένα άγγιγμα.

 

Στη φύση, τα ζώα γλείφουν και προετοιμάζουν τα νεογέννητα αμέσως μετά τη γέννησή τους. Το γλείψιμο των ζώων στοχεύει στο να διεγείρει τις γαστρεντερικές, αναπνευστικές και ουρογεννητικές λειτουργίες. Στα ζώα είναι απαραίτητο για ν’ αναπτυχθούν υγιώς. Οι μητέρες των ανθρώπων δεν γλείφουν τα νεογέννητα, αλλά αντίθετα υπομένουν επί 18ωρο συνήθως τους πόνους, που είναι ένας τύπος διέγερσης του δέρματος των βρεφών. Μετά τη γέννα οι μητέρες έχουν την ανάγκη να κρατήσουν, να φροντίσουν και ν’ αγγίξουν το μωρό τους.

 

Η μητρική στοργή και η φροντίδα του μωρού είναι εντελώς απαραίτητα για την επιβίωσή του. Το 1915 ο Dr. Herny Dwight Chapin ανέφερε πως στην Αμερική παιδιά με επαρκή διατροφή και καθαριότητα πέθαιναν ένα στα δύο σε ηλικία κάτω των δύο ετών. Η θνησιμότητα έφθανε το 100%. Κάτι που έλειπε από αυτά τα παιδιά ήταν το χάδι, πέθαιναν από την έλλειψη αγγίγματος. Τα παιδιά των ανθρώπων έχουν μεγάλη ανάγκη από στοργή, αγάπη και φροντίδα για να επιβιώσουν.

 

Εξίσου σημαντικό για την επιβίωση των μωρών είναι η ευεξία. Ένα μωρό γεννιέται με ισχυρή την ανάγκη να το κρατούν. Όλος ο εαυτός του, ολόκληρη η ύπαρξή του παρακαλεί για την αγκαλιά της μαμάς. Αυτό το κράτημα και το άγγιγμα είναι αυτό που του δίνει την αίσθηση πως ο κόσμος είναι ένας τόπος ασφαλής, όπου αυτό αξίζει τον κόπο και μπορεί να τον εμπιστεύεται. Τα μωρά έχουν την ανάγκη ν’ αγγίζουν την επιδερμίδα. Μια κουβέρτα ή ένα αρκουδάκι δεν είναι επαρκή υποκατάστατα. Τα μωρά χρειάζονται συνεχή επαφή, είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτά.

 

Δεν κακομαθαίνει ένα μωρό, όπως συνηθίζουν να λένε, με την αγκαλιά, στην πραγματικότητα όσο περισσότερο κρατάμε το μωρό τόσο το καλύτερο. Η καθηγήτρια της Ψυχολογίας Mary D. Salter Ainsworth, Ph.D. στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ηγήθηκε μελέτης με 26 μωρά και τις μητέρες τους.

 

Ύστερα από μελέτες ενός χρόνου, ανακάλυψε πως τα μωρά που τα άγγιζαν οι μητέρες τους έκλαιγαν ελάχιστα, ακόμη και όταν έμεναν μόνα τους. Δεν υπάρχει κάτι τόσο ωφέλιμο για τα παιδιά, εκτός από το άγγιγμα. Τα μωρά- για να γίνουν στοργικοί, περιποιητικοί και ικανοί ν’ αγαπήσουν ενήλικες- χρειάζονται άφθονη εμπειρία αφοσιωμένου αγγίγματος και τρυφερής αγκαλιάς. Αυτό το άγγιγμα, όχι μόνον τους εξασφαλίζει την επιβίωση, αλλά τους δίνει και την αίσθηση πως είναι αξιαγάπητα και άξια να τα περιποιούνται. Εάν τα μωρά γευτούν την αγάπη, είναι ικανά να δώσουν και αγάπη. Δεν είναι υπερβολικό εάν πούμε πως το άγγιγμα είναι πηγή ζωής!

πηγη:netfamily.gr