Πάνω από 4 κουταλιές ζάχαρη ανά μερίδα περιέχουν δημοφιλή προϊόντα
Έχω ακούσει ότι πολλά δημητριακά για το πρωινό περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα απ΄ ό,τι ένα μπολ παγωτό με μπισκότα. Είναι άραγε δυνατόν να αληθεύει κάτι τέτοιο; Και αν ναι, ποια δημητριακά είναι καλά για μας;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης καταναλωτών «Which?», η οποία εκδίδει και το ομώνυμο περιοδικό, από τα 100 δημοφιλή δημητριακά για το πρωινό που ελέγχθηκαν, 31 είχαν πάνω από τέσσερις κουταλιές του τσαγιού ζάχαρη ανά μερίδα- ποσότητα που είναι μεγαλύτερη ακόμη κι απ΄ αυτήν που περιέχει το εν λόγω μπολ παγωτού- και συνολικά 59 είχαν «υψηλή περιεκτικότητα» σε ζάχαρη.
Είναι σαφές πως το γεγονός προκαλεί ανησυχίες. Ενώ μπορεί κανείς να περιμένει ότι μάρκες όπως τα Coco Ρops και τα Sugar Ρuffs περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, πολλά από τα δημητριακά που κατατάσσονται στην κατηγορία της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι αυτά που θεωρούμε υγιεινά, όπως τα Αll Βran, Βran Flakes και Special Κ· τα τελευταία έχουν 11 γρ. ζάχαρη ανά συνιστώμενη μερίδα.
Οι εταιρείες υπογραμμίζουν τα καλά των προϊόντων τους (όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και οι πρόσθετες βιταμίνες), πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν ασχολούνται με τη ζάχαρη που τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν. Αυτό είναι εσκεμμένο και προς το παρόν νόμιμο, αν και εκφράζονται ελπίδες ότι μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία θα κλείσει τέτοια παραθυράκια ούτως ώστε μόνο προϊόντα των οποίων όλα τα συστατικά ανταποκρίνονται στα κριτήρια για την υγεία να μθεωρούνται ότι είναι υγιεινά. Μέχρι τότε, όποιος είναι ενημερωμένος είναι και κερδισμένος.
Οι σημαντικοί αριθμοί
Όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε τα δημητριακά της εβδομάδας, πρέπει να γνωρίζουμε μερικούς σημαντικούς αριθμούς. Όσον αφορά τη ζάχαρη, οποιοδήποτε προϊόν με περισσότερη από 10 γρ. ζάχαρη ανά 100 γρ. θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη· οτιδήποτε με λιγότερο από 2 γρ. ζάχαρη ανά 100 γρ. θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας. Ξεχάστε την ποσότητα της ζάχαρης που αναφέρεται ανά μερίδα στη συσκευασία, επειδή η έρευνα δείχνει πως συνήθως τρώμε πολύ περισσότερο από την ποσότητα που συνιστάται και, εφ΄ όσον το μέγεθος της μερίδας ποικίλλει από τη μια μάρκα στην άλλη, δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις.
Κωσταντινιά
Ιολ. 14, 2009 @ 19:58:26
Καλησπερα!
Κι αλλη αποκάλυψη βρε δαιμόνιο?Μία μία, ολες οι μικρες χαρες και απολαυσεις…γινονται απαγορευτικές!
Βεβαια, προτιμω τα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ κορν φλεϊκς, για να αποφευγω και τον κινδυνο των μεταλλαγμενων και μολις κοιταξα τη συσκευασια που εχω. Ειναι ALL BRAN και αναφερει το ζαχαροκαλαμο στα συστατικα, χωρις ωστοσο να αναφερεται ποσοτητα ή ποσοστό..
φιλια πολλά!
α…και για την χορτοφαγική ωμοφαγια μπες στο omofagia.com
αριαδνη
Ιολ. 14, 2009 @ 21:31:12
Μπήκα μπήκα, σιγά μη μου ξέφευγε! Ετοιμάζω φύτρα τώρα….. ρε μπας και την ψώνισα εντελώς?
Η ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο τουλάχιστον διατηρεί και κάποια θρεπτικά στοιχεία (ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνες) τα οποία χάνονται οταν η ζάχαρη ειναι ραφιναρισμένη και ειναι εντελώς ανύπαρκτα στη συνηθισμένη ζάχαρη απο ζαχαρότευτλα….. Εμείς την καταργήσαμε εντελώς, παίρνουμε καστανή ζάχαρη, την συνιθήσαμε και μια χαρά…. 🙂 5 πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε ας τα κάνουμε! 🙂
Πότε θα έρθετε????
euapap
Ιολ. 16, 2009 @ 17:58:52
Τελικά τα πιο υγιεινά είναι και τα πιο ακριβά;;; αλλα … ας είναι!! χαλάλι!!
euapap
Ιολ. 16, 2009 @ 18:00:09
με ποιά λογική η μαυρη ζάχαρη (προσθήκη μελάσσας) είναι πιο υγιεινή από την λευκή; αφου επεξεργάζεται ακόμα ενα βήμα (προσθήκη μελάσσας)
αριαδνη
Ιολ. 16, 2009 @ 19:09:25
Εuapap ακόμα και με προσθήκη μελάσσας παραμένει ακατέργαστη ζάχαρη. Η λευκή ζάχαρη υφίσταται μεγάλη βιομηχανική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην διαθέτει θρεπτικά συστατικά. Η καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (οχι από ζαχαρότευτλο) ειναι σαφώς ανώτερη γιατί παραμένει ακατέργαστη, δεν έχει ραφιναριστεί! 🙂