Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ Η. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος, savvasg@otenet.gr

Στη χώρα μας, συνολικά σχεδόν, επικρατεί η πεποίθηση ότι αν μια γυναίκα γεννήσει μια φορά με καισαρική τομή, θα πρέπει και οι υπόλοιποι τοκετοί της να γίνουν επίσης με την ίδια μέθοδο.

Η διεθνής βιβλιογραφία, όμως, δεν συμφωνεί απόλυτα με αυτήν την πρακτική – τακτική. Η αντίληψη αυτή βασιζόταν στο φόβο μήπως προκληθεί μια ρήξη μήτρας σε επόμενο τοκετό, που όμως σχετίζεται με παρελθούσες εποχές, όταν οι τομές της καισαρικής ήταν κάθετες. Στις ημέρες μας, ο κανόνας είναι να γίνονται χαμηλές εγκάρσιες τομές, που κατά κανόνα είναι ασφαλείς. Υπάρχουν 2 τύποι ρήξης μήτρας: η τελεία και η ατελής. Σήμερα, τελεία ρήξη είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, για τον προαναφερθέντα λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, στον δυτικό κόσμο, πλήρης ρήξη μήτρας σε προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή μπορεί να συμβεί σε ποσοστό γυναικών λιγότερο από 1%, ενώ ατελής ρήξη μπορεί να συμβεί με πιθανότητα 1-2%, με σαφώς πολύ μικρότερους κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο-νεογνό. Με αυτά τα δεδομένα, οι πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή φθάνουν μέχρι και το 80%, υπό προϋποθέσεις. Απαιτείται αυξημένη εγρήγορση κατά τη διάρκεια του τοκετού για πιθανές επιπλοκές, ανάγκη που καλύπτεται πλήρως από την άρτια οργάνωση και τις δυνατότητες όλων των σύγχρονων μαιευτηρίων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, διεθνώς, βιβλιογραφικά αναφέρονται φυσιολογικοί τοκετοί ακόμη και μετά από τρεις (3) καισαρικές τομές.

Οι βασικότερες προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να προβούμε σε φυσιολογικό τοκετό, μετά από πρότερη καισαρική τομή, είναι οι εξής:

*Χαμηλή εγκάρσια τομή όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στη μήτρα.

*Φυσιολογικών ορίων λεκάνη.

*Επιθυμία και συνεργασία της επιτόκου.

*Μεσοδιάστημα κυήσεων κατά προτίμηση άνω των 18 μηνών.

Φυσικά, η δυνατότητα αυτή δεν συνεπάγεται και βεβαιότητα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται υπεύθυνα η έγκυος για το τι επιλογές έχει, και να μη θεωρείται δεδομένη η καισαρική τομή και για το δεύτερο ή τρίτο τοκετό. «Οπως είναι επιβεβλημένο το να έχει η γυναίκα την επιλογή από την πρώτη εγκυμοσύνη της για τον τρόπο τοκετού (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή), με την ίδια λογική θα πρέπει να της δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει και στους υπόλοιπους τοκετούς της. Το τελευταίο που χρειάζεται μία έγκυος είναι να την πανικοβάλλουμε και να την αποθαρρύνουμε από έναν φυσιολογικό τοκετό, που είναι πλέον εφικτός, φοβίζοντάς την αδικαιολόγητα για πιθανή ρήξη της μήτρας».

Πηγή: Ελευθεροτυπία 17/2/2009

im_a_vbac_baby_tshirt-p235864945016162276uh8r_210

Update 18/2/2010

Aρθρο απο το MSNBC

Eίναι ασφαλής ο φυσιολογικός τοκετός ακόμα και μετά από αρκετές καισαρικές τομές.
Νέα έρευνα δείχνει οτι οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές απ’ότι αν γεννούσαν και πάλι με καισαρική.
Κάποτε οι γιατροί ακολουθούσαν το «μια φορά καισαρική, πάντα καισαιρική», αυτό όμως αρχίζει να ανατρέπεται αφού και η καισαρική τομή έχει τις αρνητικές πλευρές της και τα ρίσκα της.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

Vaginal birth OK after several C-sections