Συνεχίζω εδώ με μια καινούρια ανάρτηση μια συζήτηση που άρχισε στο άρθρο «Ανοιξε σουσάμι«. Η αγαπητή μας Κωσταντινιά έδωσε μια ωραία συνταγή για μερέντα απο το βιβλίο της της Φλωρας Παπαδοπούλου “χορτοφαγικη ωμοφαγια”) .
“ΜΕΡΕΝΤΑ”
Υλικα:
4 χουρμαδες, 1 πορτοκαλι (το χυμο), 1/2 φλ.κασιους αναλατα, 1 κ.σουπας κοφτη ταχινι, 1 κ.σουπας μελι, 4 κουταλακια χαρουπι, 1 κ.σουπας κακαο (προαιρετικα), 2 κ.σουπας λαδι καρυδας (προαιρετικα)
Παρασκευη:
χτυπαμε ολα τα υλικα στο μπλεντερ να γινουν μια ομοιογενης κρεμα και φυλαμε στο ψυγειο για μια εβδομαδα. Μπορουμε να την απλωνουμε επανω σε μπανανα ή οπου αλλου θελουμε
Τέλεια μου φαίνεται, ομως επειδή το φυστίκι και όλα τα υποπροιόντα του είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλές αλλεργίες στα παιδιά κάτω τον 5 ετών, καλύτερα να το αφήσουμε απ’έξω. 😉
Εμείς για το πρωινό μας κάνουμε πολύ συχνά την «σαμερέντα»… Ειναι ακριβώς οπως το ακούτε Σαν μερέντα… 🙂
Η δοσολογία που δίνω είναι η ποσότητα που μεταχειρίζομαι κάθε φορά. Οχι πως δεν γίνεται και μεγαλύτερη ποσότητα για να σας βρίσκεται, απλά εγώ δεν κάνω γιατί θα την φάω όλη σε μια μέρα…..
1 κουταλιά μεγάλη ταχίνι (κατά προτίμηση ολικής, μας κάνει ομως και το απλό)
1 κουταλιά μεγάλη μέλι
3-4 κουταλιές χαρουπάλευρο
Αυτά τα ανακατεύεται προσθέτοντας ταυτόχρονα και νεράκι, τόσο ώστε να γίνει το μείγμα όσο ρευστό θέλετε και να αλείφετε στο ψωμάκι ή όπου αλλού θέλετε. Αυτη η ποσότητα φτάνει για μια φέτα, και περισσεύει για κουταλιές και για το παιδί και για μας 🙂 🙂
Και μερικές πληροφορίες
Το χαρούπι μπορεί κάλλιστα να υποκαταστήσει τη σοκολάτα και το κακάο στη μαγειρική ενώ περιέχει τουλάχιστον τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης περιέχει τουλάχιστον 6 διαφορετικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν το σχηματισμό όγκων,αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα και τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες,περίπου 50-60% φρουκτόζη, βιταμίνες της ομάδας Β και καροτίνης Β (προστάδιο των βιταμινών Α.Τα 100 γρ. χαρουπιού περιέχουν 753 kJoule / 18o kcal.
Το ταχίνι παράγεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σησαμιού και είναι το κύριο συστατικό του χαλβά .
Περιέχει σημαντικά ποσά ω-6 λιπαρών οξέων τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της « κακής » χοληστερόλης , δηλαδή αυτής που ευθύνεται για την δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.Σε συνδυασμό μάλιστα με την σησαμίνη αποτελεί την ιδανική τροφή για τα άτομα που επιδιώκουν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης . Το ταχίνι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης{περιεκτικότητα 20%}και βιταμινών.
Η βιταμίνη Ε που περιέχει , ενεργεί ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας , δράση που ενισχύεται ακόμα πιο πολύ από τις λιγνάνες του ταχινιού .
Τέλος περιέχει σημαντικά ποσά θειαμίνης ( απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος ) σίδηρο ( συμβάλλει στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ενέργεια ) φώσφορο και ασβέστιο ( απαραίτητο για γερά οστά και δόντια ) .
Με χαρουπάλευρο επίσης μπορούμε να κάνουμε πεντανόστιμο κακάο.
Ζεσταίνουμε γαλατάκι, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές (ή και περισσότερες αν θέλετε) χαρουπόσκονη, λίγο μέλι και έτοιμο!!! 🙂
Λένα
Σεπτ. 22, 2009 @ 16:15:17
ω ρε γλέντια! θα κάνουμε κάτι φαγοπότια! μα κάτι φαγοπότια!
Κωσταντινιά
Σεπτ. 23, 2009 @ 00:44:29
Αααααααχχ, σλουρπ!!! μιαμ μιαμ μιαμμμμμμμμ!
αυριο πρωί πρωί..!
και ΜΠΡΑΒΟ
αντωνία
Σεπτ. 23, 2009 @ 13:17:57
ΑΧ ΩΡΑΙΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ!!! ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ!!!
ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΑ MAIL ΠΟΥ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ?
Lydia
Σεπτ. 23, 2009 @ 13:49:33
Πολύ ωραία πρέπει να είναι η σαμερέντα! Ο Γιώργος όμως είναι αλεργικός στα κάσιους, στο ταχίνι και στο κακάο! Λέω να μην του την κάνω… Εσείς δε συμφωνείτε??? 😉
αριαδνη
Σεπτ. 23, 2009 @ 15:05:10
Δηλαδή αν του δώσεις απ’αυτό που έχει και τα τρία…απαπαπαπα!! Μακριάαααααααααααα! χαχα
mamakostaki
Δεκ. 07, 2009 @ 10:59:59
aaaaa tora 8imi8ika..k apou pou ta agorazo ayta?
αριάδνη
Δεκ. 07, 2009 @ 11:33:47
Το ταχίνι μπορείς να το βρεις και στο σούπερ μάρκετ. 🙂
anazoi
Δεκ. 07, 2009 @ 13:18:08
Ταχινι η Λημνος εχει πολυ, χαρουπαλευρο που θα βρω. Παντως μου ακουγεται πολυ ωραιο.
αριάδνη
Δεκ. 07, 2009 @ 14:28:36
Anazoi σε καταστήματα με βιολογικά σίγουρα θα βρεις. Είναι σαν κακάο, γλυκίζει κιόλας. 🙂
mamakostaki
Δεκ. 07, 2009 @ 14:45:37
gia toys xoyrmades exo aporia.poy poylane k ti einai de xero.
αριάδνη
Δεκ. 07, 2009 @ 15:03:08
Χουρμάδες είναι που θα βρεις πανεύκολα, σε όλα τα ξηροκαρπάδικα, είναι αποξηραμένος καρπός του φοίνικα. 🙂
αριάδνη
Δεκ. 07, 2009 @ 15:04:45
Βρήκα και αυτά….
Οι φρέσκοι χουρμάδες έχουν γλυκιά γεύση και δροσιστική δράση στον οργανισμό. Είναι εξαιρετικά τονωτικοί για τη γενικότερη υγεία και είναι θρεπτική τροφή για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, για ασθενείς που αναρρώνουν από μακροχρόνιες ασθένειες και εγχειρήσεις, για τις γυναίκες μετά τον τοκετό αλλά και για τα ηλικιωμένα άτομα. Η ζάχαρη που φτιάχνεται από χουρμάδες είναι ίσως καλύτερη από την αντίστοιχη του ζαχαροκάλαμου και είναι σημαντική πηγή σιδήρου για την αντιμετώπιση της αναιμίας.
Οι ξεροί χουρμάδες είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή για τον χειμώνα (προσοχή βέβαια στις θερμίδες) και μπορούν επίσης να καταναλωθούν σαν «μαρμελάδα», αφού μουλιάσουν ένα βράδυ σε νερό και την επομένη τους χτυπήσουμε στο blender (χωρίς τα κουκούτσια βεβαίως…). Ένα μωρό μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά στη διάρκεια της οδοντοφυίας του, εάν του δίνουμε να μασουλάει ξερούς χουρμάδες.
anazoi
Δεκ. 07, 2009 @ 15:45:19
Ευχαριστω αριαδνη, επειδη εδω δεν εχει βιολογικαδικο, εχει κατι λιγα βιολογικα το σμ. Θα κοιταξω εκει. Κοιταξα και στο νετ εχει βιολογικαδικα e shop, θα μαζεψω και τιποτα αλλο και θα παραγγειλω. Θα την φτιαξω θα την βαλλω σε κουτι μερεντας κανονικης και θα του την πασαρω, χαχα ο δικος μου ειναι πολυ παραξενος και δεν ειναι ευκολος στο δοκιμασε κι αν δεν σου αρεσει μην το τρως.
αριάδνη
Δεκ. 07, 2009 @ 16:28:35
Βρε τον Γιωργάκη χαχα!! Καλά όσο μεγαλώνουν γίνονται και πιο δύσκολα στο φαγητό, κι ο δικός μου που υποτίθεται είναι πιο μαθημένος με τέτοια, τελευταία πολύ τον δύσκολο μου κάνει.
Θα του αρέσει μωρέ γιατί να μην του αρέσει, δώστου το πολύ ενθουσιασμένη να τον μπερδέψεις…χαχα
Μπορείς πάντως να το βάζεις και στα κεικ ή στο γάλα για να κάνεις κακάο, ρίχνε και λίγο μέλι.
mamakostaki
Δεκ. 07, 2009 @ 16:29:22
eyxaristo gia tis plirofories.
αριάδνη
Δεκ. 07, 2009 @ 18:07:27
Τίποτα φίλη!! 🙂 🙂
ΝΙΒΙΜΑ
Σεπτ. 26, 2010 @ 14:51:28
Γεια σας,κοριτσια.Ο μικρος μου-που σας ελεγα για σαλμονελλα-εχει τελικα αλλεργια στο ασπραδι αυγου,στο αγελ,γαλα και στο μοσχαρι.Το βρηκαμε με rast αιματος και αφου το παιδακι μου εμεινε μισο απο τις διαρροιες.Το δυσκολο ειναι τι θα τρωει στα ενδιαμεσα γευματα αφου αποκλεισαμε μεχρι και το Αλτις σοφτ με ελαιολαδο.Εχει καμμια τετοια εμπειρια¨?Τα εχω παιξει τελειως!Εχω και τη μεγαλη μου που δε θελει να παει νηπειαγωγειο και πνιγομαι .ΗΕLP!!
αριάδνη
Σεπτ. 27, 2010 @ 08:26:06
Γειά σου ΝΙΒΙΜΑ 🙂 ωστε έτσι ε? Κι αυτό θα περάσει με τον καιρό?
Μπορεί να τρώει γαλακτοκομικά από κατσικίσιο ομως ή αιγοπρόβειο γάλα? Αν ναι τότε έχεις εναλλακτικές. Απλά θα τρώει οτιδήποτε δεν περιέχει αυτά τα συστατικά..χαίρω πολύ θα μου πεις…υπάρχουν ομως ένα σωρό λύσεις, σίγουρα θα βρεις άκρη… κανένα φρουτάκι,τώρα το χειμώνα έχει ωραία μηλαράκια, μπορεις να τα κάνεις και σαν κομπόστα με μέλι, ταχίνι με μέλι κλπ κλπ….
Ψάξε στο google για non dairy diet ή διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, συνταγές vegan κλπ. και σίγουρα θα πάρεις πολλές ιδέες!
Καλό κουράγιο!
ΝΙΒΙΜΑ
Σεπτ. 27, 2010 @ 13:52:01
Δυστυχώς, ούτε κατσικισιο η αιγοπροβειο κανει!
αριάδνη
Σεπτ. 27, 2010 @ 18:17:02
Α ναι? Τότε έχεις λιγότερες επιλογές….
Ψάξε για συνταγές χορτοφαγικές, όλο και ιδέες θα πάρεις και για σνακ και για γεύματα…
Θα περάσει ομως αυτό μεγαλώνοντας έτσι δεν είναι?