Συνεχίζω εδώ με μια καινούρια ανάρτηση μια συζήτηση που άρχισε στο άρθρο «Ανοιξε σουσάμι«. Η αγαπητή μας  Κωσταντινιά έδωσε μια ωραία συνταγή για μερέντα απο το βιβλίο της της Φλωρας Παπαδοπούλου  “χορτοφαγικη ωμοφαγια”) .

“ΜΕΡΕΝΤΑ”
Υλικα:
4 χουρμαδες, 1 πορτοκαλι (το χυμο), 1/2 φλ.κασιους αναλατα, 1 κ.σουπας κοφτη ταχινι, 1 κ.σουπας μελι, 4 κουταλακια χαρουπι, 1 κ.σουπας κακαο (προαιρετικα), 2 κ.σουπας λαδι καρυδας (προαιρετικα)

Παρασκευη:
χτυπαμε ολα τα υλικα στο μπλεντερ να γινουν μια ομοιογενης κρεμα και φυλαμε στο ψυγειο για μια εβδομαδα. Μπορουμε να την απλωνουμε επανω σε μπανανα ή οπου αλλου θελουμε

Τέλεια μου φαίνεται, ομως επειδή το φυστίκι και όλα τα υποπροιόντα του είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλές αλλεργίες στα παιδιά κάτω τον 5 ετών, καλύτερα να το αφήσουμε απ’έξω. 😉

Εμείς για το πρωινό μας κάνουμε πολύ συχνά την «σαμερέντα»… Ειναι ακριβώς οπως το ακούτε Σαν μερέντα… 🙂

Η δοσολογία που δίνω είναι η ποσότητα που μεταχειρίζομαι κάθε φορά. Οχι πως δεν γίνεται και μεγαλύτερη ποσότητα για να σας βρίσκεται, απλά εγώ δεν κάνω γιατί θα την φάω όλη σε μια μέρα….. :mrgreen:

1 κουταλιά μεγάλη ταχίνι (κατά προτίμηση ολικής, μας κάνει ομως και το απλό)

1 κουταλιά μεγάλη μέλι

3-4 κουταλιές χαρουπάλευρο

Αυτά τα ανακατεύεται προσθέτοντας ταυτόχρονα και νεράκι, τόσο ώστε να γίνει το μείγμα όσο ρευστό θέλετε και να αλείφετε στο ψωμάκι ή όπου αλλού θέλετε. Αυτη η ποσότητα φτάνει για μια φέτα, και περισσεύει για κουταλιές και για το παιδί και για μας 🙂 🙂

Και μερικές πληροφορίες

Το χαρούπι μπορεί κάλλιστα να υποκαταστήσει τη σοκολάτα και το κακάο στη μαγειρική ενώ περιέχει τουλάχιστον τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φώσφορο, σίδηρο. Επίσης περιέχει τουλάχιστον 6 διαφορετικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν το σχηματισμό όγκων,αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα και τις αποκαλούμενες ελεύθερες ρίζες,περίπου 50-60% φρουκτόζη, βιταμίνες της ομάδας Β και καροτίνης Β (προστάδιο των βιταμινών Α.Τα 100 γρ. χαρουπιού περιέχουν 753 kJoule / 18o kcal.

Το ταχίνι παράγεται από την πολτοποίηση των σπόρων του σησαμιού και είναι το κύριο συστατικό του χαλβά .
Περιέχει σημαντικά ποσά ω-6 λιπαρών οξέων τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της « κακής » χοληστερόλης , δηλαδή αυτής που ευθύνεται για την δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.Σε συνδυασμό μάλιστα με την σησαμίνη αποτελεί την ιδανική τροφή για τα άτομα που επιδιώκουν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης . Το ταχίνι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης{περιεκτικότητα 20%}και βιταμινών.
Η βιταμίνη Ε που περιέχει , ενεργεί ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας , δράση που ενισχύεται ακόμα πιο πολύ από τις λιγνάνες του ταχινιού .
Τέλος περιέχει σημαντικά ποσά θειαμίνης ( απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος ) σίδηρο ( συμβάλλει στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ενέργεια ) φώσφορο και ασβέστιο ( απαραίτητο για γερά οστά και δόντια ) .

ταχινι

Με χαρουπάλευρο επίσης μπορούμε να κάνουμε πεντανόστιμο κακάο.

Ζεσταίνουμε γαλατάκι, ρίχνουμε 2-3 κουταλιές (ή και περισσότερες αν θέλετε) χαρουπόσκονη, λίγο μέλι και έτοιμο!!! 🙂