Απο τότε που ήρθε το παιδί στη ζωή μας και απο την στιγμή που ξεκίνησε τις στερέες τροφές προσπαθούμε να ψωνίζουμε οσο μπορούμε βιολογικά προιόντα. Ειδικά φρούτα και λαχανικά αλλά και ζυμαρικά, δημητριακά. Ζάχαρη καστανή και αλάτι αραφινάριστο. Γάλα κατσικίσιο και ρύζι καστανό. Αυτά ειναι τα στάνταρ μας. Απο κει και πέρα όλο και κάτι άλλο θα μου γυαλίσει το μάτι!

Η αξιαγάπητη Δήμητρα εχει το καταπληκτικό μαγαζάκι «Ανοιξε Σουσάμι» που προμηθεύομαι ένα σωρό βιολογικά καλούδια. Πάντα ειναι πρόθυμη να εξυπηρετεί και να εξηγεί τι ειναι το κάθε προιόν. Την ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου έδωσε για το «μπλογκάκι» μου.

TI EINAI TA BIOΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Είναι τα προιόντα εκείνα στα οποία, απο το αρχικό στάδιο της παραγωγής μέχρι το τελικό στάδιο της επεξεργασίας και της διάθεσής τους, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου συνθετικές χημικές ουσίες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, ορμόνες, συντηριτικά, βελτιωτικά χρώματα, αρώματα) που ειναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία μας.

Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται αβλαβή για τον ανθρωπο λιπάσματα φυσικής και μόνο προέλευσης και ακολουθούνται καλλιεργητικές μέθοδοι που προωθούν την βελτιστοποίηση των εδαφών (π.χ. μικτά αγροκτήματα, εναλλαγές των καλλιεργιών, κλπ)

Τα βιολογικά προιόντα εναι πλουσιότερα σε θρεπτικές ουσίες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ). Σε αντίθεση με τα βιολογικα, τα κοινά προιόντα περιέχουν περισσότερο νερό  και λιγότερες θρεπτικές ουσίες. Επομένως αγοράζοντας συμβατικά προιόντα ενώ πληρώνουμε την τιμή τους στο ακέραιο, στην πράξη έχουμε αγοράσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό νερό.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Στα χέρια μας κρατάμε κατά μεγάλο μέρος, τόσο τη δικιά μας υγεία όσο και αυτή των παιδιών μας. Βάζοντας τα βιολογικά προιόντα στη ζωή μας προστατεύουμε και βελτιώνουμε την τόσο πολύτιμη υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι, σίγουρα η πρόληψη ειναι πολύ προτιμότερη απο την θεραπεία.

Ταυτόχρονα συμβάλλουμε

α. Στην βαθμιαία αλλαγή της κατεύθυνσης της γεωργίας από την συμβατική στην εναλλακτική (οπως βιοκαλλιεέργεια, φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική καλλιέργεια), δηλαδή στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών και

β. Στην προώθηση της παραγωγής οικολογικών προιόντων (οικολογικά απορρυπαντικά, χρώματα, συσκευές και άλλα)που δεν περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες και δεν σπαταλούν τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας.

Με τα παραπάνω προστατεύουμε το περιβάλλον και βοηθάμε να προχωρήσει σταδιακά η εξυγίανση της φύσης (του εδάφους, των υπογείων υδάτων, του αέρα της χλωρίδας και της πανίδας).

Ετσι βάζουμε μια τροχοπέδη στην καταστροφή του ανθρώπου και της φύσης, καταστροφή που έχει ήδη ξεπεράσει καθε όριο, συμβάλλοντας μ’αυτό τον τρόπο στη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Προτιμώντας τα καθαρά και όχι τα επιβαρυμένα προιόλτνα αλλάζουμε καταναλωτικές συνύθειες, υιοθετώντας ένα τρόπο ζωής που σέβεται τον εαυτό μας και το περιβάλλον.

Προτιμώντας τα βιολογικά και οικολογικά προιόντα υποστηρίζουμε τους παραγωγούς που ήδη υπάρχουν και βοηθάμε να αυξηθούν βαθμιαία τόσο ο αριθμός των παραγωγων όσο και η ποικιλία και η ποσότητα των βιολογικών-οικολογικών προι΄ντων που διατίθενται. Ετσι συμβάλλουμε στο να αλλάξουν σταδιακά οι τρόποι παραγωγής και να γίνουν πιο φιλικοί στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Επι πλέον, αποκτάμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς: με την αυξημένη κατανάλωση, τα βιολογικά-οικολογικά προιόντα θα γίνονται ολοένα και πιο προσιτά  στους καταναλωτές και θα έχουν όλο και καλύτερες τιμές. Ετσι δημιουργούνται ευνοικές προυποθέσεις για τη σταδιακή εξάπλωση των προιόντων αυτων σε βάρος των συμβατικών, με αποτέλεσμα της βαθμιαία εξυγίανση της αγοράς.

Τα βιολογικά προιόντα ειναι κατα πολύ ανώτερα απο τα συμβατικά στη γεύση και στο άρωμα. Μέσα απο τα βιολογικά προιόντα μπορούμε να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες γεύσεις και απολαύσεις και οι νεότεροι μπορούν να ανακαλύψουν για πρώτη φορά ισως τις αληθινές γεύσεις και μυρωδιές φρούτων, των λαχανικών και άλλων προιόντων.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ?

Τα  προιόντα αυτά έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση

Για τα Ελληνικά προιόντα υπάρχουν τρεις πιστοιποιητικοί οργανισμοί 1)ΔΗΩ 2)ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΕ και 3) ΣΟΓΕ. Για τα εισαγώμενα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πιστοποιητικοί οργανισμοί της χώρας προέλευσής τους.

Οι βιοκαλλιεργητές επιλέγονται, μετά απο προσωπική επαφή και επικοινωνία, με βάση τη συνειδητή επιλογή τους να καλλιεργήσουν με σεβασμό τη γη.