(συνταγή της Χαρίκλειας από το βιβλίο «Θηλασμός:Μια υπέροχη σχέση Α΄τόμος)
 

Συστατικά:

  • Φυσικό κερί μέλισσας, ποσότητα που να χωράει σε μισό μέτριο καρυδότσουφλο (περίπου 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού)
  • 150ml βιολογικό ελαιόλαδο

Τα σιγοβράζετε μαζί σε ένα κατσαρολάκι ώσπου να λιώσει το κερί μέσα στο λάδι. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και ρίχνετε το υγρό σε γυάλινο βαζάκι. Οταν κρυώσει, αποκτά πιο στερεή μορφή.

Μπορείτε να διατηρήσετε την αλοιφή σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.

Την κηραλοιφή δεν χρειάζεται να την πλένεται από το στήθος σας για να θηλάσει οτ μωρό, μπορεί να τη φάει. Φροντίστε μόνο τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βιολογικά.

Η κηραλοιφή χρησιμοποιείται παραδοσιακά στα χωριά της πατρίδας μας για θεραπεία συγκαματος, σε κοψίματα και καψίματα γενικώς.

Και λίγες πληροφορίες για το κερί μέλισσας:

Είναι το προϊόν που παράγουν σε μικρά λέπια οι νεαρές εργάτριες από 4 ζεύγη κηρογόνων αδένων. Για την παραγωγή ενός κιλού κεριού οι μέλισσες καταναλώνουν 8 κιλά μέλι. Το κερί είναι ένα μίγμα από 300 περίπου ουσίες (υδρογονάνθρακες, μονοϋδρικές αλκοόλες, λιπαρά οξέα, υδροξυοξέα, διόλες) που είναι απίθανο να συνθέσει ο άνθρωπος. Το κερί χρησιμοποιήθηκε ως φαρμακευτική ουσία για αλοιφές και διάφορα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις είναι ενάντια της χρόνιας μαστίτιδας, του εκζέματος, των εγκαυμάτων, της δερματίτιδας. Περιέχει αντιβιοτικές ουσίες και παρουσιάζει θεραπευτική δράση για παρειακές στοματικές αρρώστιες και προβλήματα του άνω αναπνευστικού αγωγού. Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία καλλυντικών. Άλλες χρήσεις του είναι στη βιομηχανία των κεριών, βερνικιών κα ως μονωτικό υλικό. (πηγή:Ομοσπονδία μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδος)