Τι μας προσφέρει
Λιγότερη λακτόζη, λιγότερες ενοχλήσεις. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού. Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. (Αν όμως υπάρχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να στραφείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτήν.) Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο. Πολλοί υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν επιβαρύνει ήδη υπάρχουσες αλλεργίες ή όσους πάσχουν από άσθμα, σε αντίθεση με άλλα είδη γάλακτος. Κλινικές έρευνες σε αυτό τον τομέα -όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας- έδειξαν ότι η γαλακτοαλβουμίνη, μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα και ενοχοποιείται για αλλεργίες, στο κατσικίσιο εμφανίζεται με διαφορετική δομή, που δεν προκαλεί παρενέργειες.
Προστασία από την οστεοπόρωση και τη σιδηροπενία. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας έδειξε ότι μέσω του κατσικίσιου γάλακτος μεταβολίζονται καλύτερα μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος, και στη συνέχεια επιτυγχάνεται καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Αυτό το πλεονέκτημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι που το κάνει αποτελεσματικότερο στην αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και της οστεοπόρωσης συγκριτικά με το αγελαδινό.
Μικρότερη επιβάρυνση από αντιβιοτικά και ορμόνες. Ένας επιπλέον λόγος για να γνωρίσετε το κατσικίσιο γάλα είναι ότι οι κατσίκες ως πιο ανθεκτικοί και καλύτερα εγκλιματισμένοι στα ελληνικά δεδομένα οργανισμοί σε σχέση με τα βοοειδή, αν είναι ελευθέρας βοσκής, συνήθως δεν επιβαρύνονται με αντιβιοτικά που παρέχονται μέσω της τροφής για προληπτικούς λόγους ή με αυξητικές ορμόνες. Όσο οι έρευνες προχωρούν, θα αυξάνονται και οι γνώσεις μας γύρω από το κατσικίσιο γάλα και τις ιδιότητές του. Γεγονός πάντως είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες, καθώς περιέχει περίπου όσες και το αγελαδινό. Από εκεί και πέρα, είναι περισσότερο θέμα προσωπικής προτίμησης!
Στο μικροσκόπιο
Τρία λιπιδικά οξέα διαμορφώνουν τη γεύση του κατσικίσιου γάλακτος: το καπρικό, το καπρυλικό και το καπροϊκό οξύ. Το ολόλευκο χρώμα του το οφείλει στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών. Στην πραγματικότητα, η σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος εξαρτάται από τη «φυλή» της κατσίκας, αλλά και από την εποχή του χρόνου που έχει αρμεχτεί το γάλα. Το καλοκαίρι, το γάλα είναι περισσότερο και η περιεκτικότητά του σε λίπος και πρωτεΐνες χαμηλότερη, ενώ το χειμώνα το γάλα είναι λιγότερο και περιέχει περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες. Αυτό που πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν πρέπει ποτέ να το καταναλώνετε άβραστο (αμέσως μετά το άρμεγμα) και ότι πρέπει επίσης να είναι παστεριωμένο. Γι’ αυτό, να εμπιστεύεστε τα τυποποιημένα και ακόμη καλύτερα τα βιολογικά γάλατα.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες του διατροφολόγου Τάσου Αλεξανδρόπουλου, το κατσικίσιο γάλα είναι πιο φιλικό για τον ανθρώπινο οργανισμό:
• Η χημική δομή του ταιριάζει πολύ με το μητρικό γάλα και για αυτό μεταβολίζεται καλύτερα, ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλής λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη του γάλακτος.
• Η δομή του λίπους που περιέχει ενδείκνυται για αντιχοληστερινική δίαιτα και το καθιστά ευεργετικό για την καρδιά και τις αρτηρίες.
• Βοηθάει στην εξουδετέρωση του γαστρικού έλκους.
Αντίθετα, το αγελαδινό περιέχει κορεσμένο λίπος, ενώ λένε ότι σε ποσοστό 80% οι ενήλικες δυσκολεύονται να το χωνέψουν σωστά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσπεψία, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα. Οι αλλεργίες που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οφείλονται στην περιεκτικότητα του συμβατικού προϊόντος σε αντιβιοτικά, τεχνητές ορμόνες, παρασιτοκτόνα και διοξίνες, που έχουν χορηγηθεί στα ζώα.
Παστερίωση και ομογενοποίηση
Το γάλα που κυκλοφορεί είναι παστεριωμένο και ομογενοποιημένο. Στόχος της παστερίωσης είναι να μειώσει το ποσοστό παθογόνων οργανισμών, κάτι που επιτυγχάνεται με τη θερμότητα. Το γάλα φτάνει σε θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτή του βρασμού. Η απλή παστερίωση το θερμαίνει ως τους 71,7οC για 15-20 λεπτά και μας δίνει γάλα με σύντομη ημερομηνία λήξης, ενώ η υψηλή παστερίωση το θερμαίνει στους 138οC μόνο για 1 δευτερόλεπτο. Αυτή η διαδικασία μάς δίνει το γάλα μακράς διαρκείας, γνωστό και ως UHT. Η ομογενοποίηση αφαιρεί το λίπος που δεν χρειάζεται και κατανέμει ομοιόμορφα αυτό που έχει μείνει. Με αυτήν την επεξεργασία το γάλα γίνεται πιο εύπεπτο, χωρίς να χάνει τα διατροφικά στοιχεία του.
Η ημερήσια δόση μας
Σύμφωνα με τη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής, πρέπει να καταναλώνουμε δύο μερίδες γάλακτος ή υποπροϊόντων του την ημέρα. Οι ενήλικες μπορούν να το αντικαταστήσουν με ξινόγαλο, κεφίρ, γιαούρτι και κατσικίσια τυριά. Ολα αυτά είναι προϊόντα ζύμωσης και περιέχουν ουσίες που διευκολύνουν την πέψη.
Εναλλακτικά
Για την πρόσληψη ασβεστίου και άλλων πολύτιμων ιχνοστοιχείων που βρίσκουμε στο γάλα, μπορούμε να στραφούμε και στο πολυποίκιλο φυτικό βασίλειο και να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ξηρούς καρπούς. Π.χ. τα καρύδια, που εάν τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ μαζί με νερό φτιάχνουμε το περίφημο «γάλα της γης».
Μη γαλακτοκομικές τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι το σουσάμι, τα ξερά σύκα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η σόγια, οι ξανθές σταφίδες, το μπρόκολο, τα μπιζέλια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα καρότα, το λάχανο, η παπάγια.
Διατροφική αξία του πλήρους γάλακτος ανά 100 γραμμ.
• 65 θερμίδες
• 3,5 γραμμ. πρωτεΐνες
• 4,9 γραμμ. υδατάνθρακες
• 33 μικρογραμμ. χοληστερίνη
• 3,5 γραμμ. λιπαρά
• βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, D
• βασικά μέταλλα: ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο
εγω
Οκτ. 09, 2009 @ 11:28:56
καλά όλα αυτά μόνο που …. βρομάει λίγο….. και τουλάχιστον εμένα μου φαίρνει δυσκοιλιότητα…. αλλά το κατσικίσιο τυρί το τσακίζουμε οικογενειακώς!!!
αριαδνη
Οκτ. 09, 2009 @ 11:31:57
Nαι όντως απο μυρωδια….:roll: 🙄 βέβαια τα τυποποιημένα τα κάνουν αποσμωση και δεν μυρίζουν. Οποτε τυχαίνει να μας φαίρνουν απο κατσικούλα ομως, ναι μυρίζει δεν μπορώ να πω… χεχε 🙂
αντωνία
Οκτ. 09, 2009 @ 13:38:39
Στο σουπερ εχει κοριτσια και ποια μαρκα να προτιμώ? τουλαχιστον για την μικρή..ευχαριστώ
αριαδνη
Οκτ. 09, 2009 @ 13:51:53
Αντωνία τι ευχαριστείς?? Χαθήκαμε… 😦
Στο σούπερ βρίσκω Εβολ και Βiopan, στο Carrefour έχει και ένα μακράς διαρκείας Γερμανικό, πέρνω καμιά φορά για ώρα ανάγκης αν δεν έχω φρέσκο… 🙂
Άιναφετς
Οκτ. 09, 2009 @ 20:44:20
ΝΑριάδνη, προσωπικά αυτή η «βαρβατίλα» μου αρέσει, είμαι ένα ζωντανό παράδειγμα καταναλώτριας κατσικίσιων προϊόντων, εκτός από το κρέας, αφού χρόνια τώρα είμαι χορτοφάγος. Βλέπεις έχω δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Τώρα έχω ανακαλύψει το τυρί Κατίκι Δομοκού, που είναι από αιγοπρόβειο γάλα και έχει και έχει λίγα λιπαρά, τώρα για τα παιδάκια μας δεν έχω ερευνήσει το θέμα…
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, όπως πάντα, ευχαριστούμε!
Καλό Σαββατοκύριακο και ΑΦ από ΚΜΝΒ!
αριαδνη
Οκτ. 09, 2009 @ 21:59:39
KMΑιναφετς, το ξέρω αυτό το τυρί ομως δεν το έχω δοκιμάσει. Αν δεν είναι πολύ αλμυρό ή πικάντικο μια χαρά θα ειναι και για τα παιδάκια μας 🙂
χαχα «βαρβατίλα» ε?χαχα να σου πω, κι εγώ πλέον την συνήθισα. Ο Αχιλλέας μόνο κατσικίσιο πίνει και κοντά σ’αυτόν κι εγώ που και που (δεν είχα ποτέ καμιά τρέλλα με τα γάλατα). Γενικά πλέον μόνο κατσικίσιο μεταχειρίζομαι και σε γλυκά και παντού. Το αγελαδινό το έχουμε καταργήσει, εκτός αν πάρουμε καμιά φορά βιολογικό ή εδώ ένα τοπικό πολύ ωραίο το «φάρμα Κουκάκη». Γιαούρτι μονο πρόβειο.
Για τα μικρά μας και για μας φυσικά πολύ καλό ειναι και το ξυνόγαλο (αυτό ειναι αγελαδινό).
Για το ξυνόγαλο:
Το ξυνόγαλα είναι προϊόν εύγεστο και ευεργετικό για το στομάχι και βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Έχει ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ δράση για ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων, ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις.Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου.
Βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου, ιδιαίτερα ύστερα από την χορήγηση αντιβιοτικών.Έχει αντιχοληστερινικές ιδιότητες. Είναι καλύτερα ανεκτό, για τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα.
ΑΦ και καλό σαββατοκύριακο!!!
mamakostaki
Οκτ. 10, 2009 @ 00:35:36
emena pali me trelenei ayto to gala…mou aresei poly akoma k i mirodia toy.pairno to vero kritiko k einai teleio eidika an voutixeis mesa paximadi…..
mamalydia
Οκτ. 10, 2009 @ 03:01:04
Εγώ έπαιρνα το Όλυμπος το κατσικίσιο γιατί άρεσε παραπάνω σε μένα (το Βέρο Κρητικό μου μυρίζει ενώ το Όλυμπος καθόλου)… Έχει κάτι μήνες όμως που δεν βρίσκουμε πουθενά κατσικίσιο, οπότε περιμένουμε να γεννήσουν οι κατσικούλες μπας και ξεκινήσει πάλι η παραγωγή…
Καλό επίσης είναι και το κεφιρ και μπορείς αν το φτιάχνεις μόνος σου, να χρησιμοποιείς το γάλα που σου αρέσει. Αρέσει και στον Γιώργο και σε μένα (όπως και το αριάννι και το ξυνόγαλα) οπότε είμαστε όλοι χαρούμενοι! 🙂
Άιναφετς
Οκτ. 10, 2009 @ 11:14:04
Μπράβο μανούλες…τώρα το κατίκι είναι πολύ ελαφρύ και αρέσει στα παιδάκια και στις μανούλες τους…Τώρα ήρθε και η ώρα να δοκιμάσω ξινόγαλο!
Προσωπικά δεν πίνω γάλα χρόνια τώρα, γιατί θεωρώ ότι το γάλα, η φύση το προορίζει για όλα τα μωρά του ζωικού βασιλείου, μέχρι να μπορέσουν να τραφούν μόνα τους…ενώ αντιθέτως πρέπει να τρώμε τα παράγωγα του γάλατος, φτάνει να μην είναι πολύ βιομηχανοποιημένα…ευτυχώς τώρα πια βρίσκουμε βιολογικά.
ΝΑ, ΦΑ από ΚΜΝΒ!
αριαδνη
Οκτ. 11, 2009 @ 15:53:46
ΝΑιναφετς για το θέμα του γάλακτος συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Γι αυτό και δεν επέμεινα ποτέ στον Αχιλλέα να πιεί άλλο γάλα αν δεν ήθελε (άλλο εκτός του δικού μου αφού αποθήλασα και μετά).
Το ξινόγαλο φαντάζομαι οτι θα σου αρέσει. 😉
Λυδία κι εγώ είχα μύκητες και έφτιαχνα, μετά το παράτησα…. Ξυνόγαλο (ή κεφίρ, ή αριανι) και ο Αχιλλέας πίνει συνέχεια 🙂
Άιναφετς
Οκτ. 11, 2009 @ 18:21:30
ΝΑριάδνη, από αύριο λοιπόν πάω να πάρω ξινόγαλο μαζί με το φαγητό της ΝΣΜ, Νεράιδας, Σκύλας,Μάρθας, τέλειωσε, βλέπεις φύγαν τα παιδιά μου, ήρθε μαι σκυλίτσα!
ΑΦ και καλό βράδυ από ΚΜΝΒ
Ζωή
Δεκ. 03, 2009 @ 03:19:41
Γεια σας κορίτσια, τα περί γάλακτος πολύ ενδιαφέροντα. Συμφωνώ ότι το μοναδικό ον πάνω στον πλανήτη γη που δεν απογαλακτίζετε ποτέ είναι ο άνθρωπος…
Το κατίκι Δομοκού είναι φανταστικό, από γάλατα ξέρω πως το ΕΒΟΛ έχει σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα,τώρα πέρνω για τα παιδιά το ΑΞΙΑ από τα Γρεβενά.Πρίν 2 χρόνια είμασταν στην Αμοργό,εκεί οι κατσίκες είναι ελευθερες όπως στη Σαμοθράκη,περιτό να σας πω το γάλα δε μύριζε καθόλου σκεφτήτε πως οι κατσίκες βόσκουν βότανα!!Προς έκπληξη μου διαπίστωσα πως όλα τα παιδάκια εκέι έπειναν το φαγε το μακράς διαρκείας…τι να πει κανείς!!!!Οι συνταγές που βρήκα στο blog είναι καταπληκτικές,ότι άλλο αξίζει να μοιραστείτε σε θέματα διατροφής με ενδιαφέρει πολύ.Καλά να περνάτε……………..
mamalydia
Δεκ. 03, 2009 @ 03:44:50
To κατίκι Δομοκου, το έχω ξεσκίσει σ’αυτη την εγκυμοσύνη! Κατίκι Δομοκου και ξερό ψωμι (δηλαδή παξιμάδι) και Άγιος ο Θεός! 😉
Κατσικίσιο γάλα ρε κορίτσια εγώ ακόμα περιμένω να βρω στο σουπερ μαρκετ! Μα ΤΙΠΟΤΑ??? Τι έπαθαν οι κατσίκες?
αριάδνη
Δεκ. 03, 2009 @ 09:53:34
Γειά σου Ζωή! 🙂 Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις εδώ θέματα ενδιαφέροντα 🙂
Απίστευτο αυτό που συμβαίνει, να έχεις το αγνό, το καλό το γαλατάκι από την κατσικούλα σου και να πίνεις
το μακράς διαρκείας :shock:, δηλαδή ούτε καν κάποιο φρέσκο… μα τι να πει κανείς. Κι εσύ βλέπω Βορειοελλαδίτισα είσαι ε? Κι εμείς το Αξία παίρνουμε και το Εβόλ..
Κατσικίσιο δεν έχει γιατί γεννούν τώρα οι κατσικούλες, θα έχει κοντά στα Χριστούγεννα 😉 Ζωή άνθρωπος που ασχολείτε με τα γάλατα μας είπε αυτήν την εποχή που δεν έχει να προτιμούμε κάποιο αγελαδινό βιολογικό (εχει η biopan) ή της φάρμας Κουκάκη.
Λυδία εγώ στην αρχή το διάβαζα κατσίκι δομοκού και κοιτούσα την συσκευασία..την ξανακοιτούσα…. έλεος δηλαδή να πάω να κοιταχτώ?(τα μάτια μου καλέ εγώ τα έχω τετρακόσια) χαχα
mamalydia
Δεκ. 03, 2009 @ 21:04:15
Χαχα Αριάδνη, κι εγώ κάθε φορά που το πιάνει το μάτι μου κάπου, αρχικά κατσίκι το διαβάζω! Ε, τι να κάνουμε? Εκεί πάει το μυαλό!
Μα πόσο καιρό για να γεννήσουν οι κατσίκες? Απο πριν να μείνω εγώ έγκυος σταμάτησε το γαλατάκι τους και σε λίγο γεννάω, αυτές τι κάνουν? 😆
ΤΣΟΛΙΑΣ
Νοέ. 13, 2010 @ 18:08:45
προτιματε ντοπιο κατσικισιο με τη μυρωδια του ( συνηθιζεται ευκολα) ειναι οτι καλυτερο παιδια οχι γαλατα εισαγωγης με 80 ΕΥΡ κανετε αναλυσεις σε χημειο ολα τα ντοπια και τα εισαγωγης και θα καταλαβετε πολλα ειδικα στα μακρας διαρκειας δεν μπορω να σας πω τιποτα γιατι οι εταιριες πλακωνουν τις μυνησεις
Φανη
Νοέ. 16, 2010 @ 11:35:01
Και αν δεν εχουμε στην Αθηνα ντοπιο κατσικισιο τι κανουμε?? στο μωρο ξεκινησα σκονη βιολογικο κατσικισιο να ανυσηχω ??? Ο μεγαλος μου ουτε να το μυρισει δεν αντεχει ….αυτο με τα γαλατα πια θα τρελανει τους γονεις στο τελος!! Ουφ..
ΤΣΟΛΙΑΣ
Νοέ. 19, 2010 @ 08:39:38
ψαξε σε SM ολυμπος κατσικισιο ξεκιναει η εποχη του (γενησαν οι κατσικες) μπορεις να βρεις πολλες μαρκες γαλακτος φρεσκο επισης μια συμβουλη η σηντηρηση του γαλακτος για ολο το χρονο γινεται ως εξης ( μονο το φρεσκο) απο το μπουκαλι του λιτρου αφαιρουμε 100 περιπου γαμμαρια και το υπολοιπο το βαζουμε στην καταψυξη οταν υπαρχη ελειψη εμεις εχουμε γαλα (εγω εχω καταψυχτη και εχω ολο το χρονο γαλα) και μια συνταγη μια κουπα κατσικισιο γαλα πολυ ζεστο μισο κουταλακι ελληνικο καφε η κακαο (σπαει ημυρωδια) ζαχαρη οση θελεις το καλυτερο ροφημα για μικρους και μεγαλους ΦΑΝΗ τα παιδια οπως τα μαθεις κανουν πρεπει να επιμενης ( εδω λεμε μαθενει η αρκουδα και χορευη και δεν θα μαθη το παιδι να πινει το γαλα που θαλουμε εμεις)
αριάδνη
Νοέ. 19, 2010 @ 09:55:29
Aγαπητε ΤΣΟΛΙΑ καταπληκτικο αυτο με την κατάψυξη!! Ποτέ δεν το σκέφτηκα να αφαιρέσω πρώτα λίγο και τα βάζω έτσι οπως ειναι και φουσκωνει το μπουκάλι!! Μα τι ιδεάρα έριξες!! Ευχαριστώ πολύυυυυυυυυυυυυ!!!
Εγώ δεν βρίσκω ακομα,παιρνουμε εδώ στα βορεια Bio pan ή Εβολ. Με το που θα αρχίσει πάλι θα ξεκινήσω κι εγώ κατάψυξη κατ’αυτον τον τρόπο!! 🙂
Ας βάλω τώρα κι ενα καινουριο αρθρο για το αγελαδινο….μην ξεχνιόμαστε!
trelokomeio
Νοέ. 19, 2010 @ 13:31:11
ωραία ιδέα μπράβο, εγώ ακόμα κυνηγάω τις γελάδες που έχει ένας γείτονας να μου δίνει γάλα απευθείας απο τη πηγή, κατσίκες έχουμε μπολικες εδώ και κεί αλλά μόνο το τυρί μου αρέσει όσο και να έχω προσπαθήσει δεν μπορώ να πιώ το γάλα, γιαουρτι κατσικίσιο ναι τυρί ναί αλλά γάλα…. έτσι διατηρούμε εμείς τα τυριά που μας δίνουν απο κατσίκες και το βούτηρο, τη στάκα μου λέμε εδώ στην κατάψυξη και όντως δεν παθαίνει τίποτα για πάρα πολύ καιρό, πάνω απο χρόνο ίσως.
ΤΣΟΛΙΑΣ
Νοέ. 21, 2010 @ 00:59:25
πινω μονο εγω 150 κιλα γαλα το χρονο αγοραζω μονο απο παραγωγο κατσικισιο και ολο στην καταψυξη καθαρο και ανοθευτο μετριστε τα γαλατα του εμποριου( με ΓΡΑΔΟΜΕΤΡΟ) 15 εως 30% νερο εκτος μιας εταιριας δεν μπορω να σας πω ονομα εδρα εχει καπου μακεδονια Υ,Γ το γραδομετρο μετρα την πυκνοτητα του γαλακτος ειναι φτηνο και το βρισκεις ευκολα ρωτηστε καποιο γεωπονο ΚΑΙ ενα απλο μυστικο γαλα ζεστο που στην κουπα μετα απο 10 λεπτα δεν πιανει πετσα ειναι για τα σκουπιδια ,,,,,,,, περισοτερα αλλη φορα τα λεμε
αριάδνη
Νοέ. 21, 2010 @ 08:24:12
Αμα την ξέρετε την εταιρεία να μας την πειτε για να την προτιμούμε αν φυσικά την βρίσκουμε εδώ…. 😉
Πολύ σημαντικά όλα αυτά που μας γράψατε 🙂
trelokomeio
Νοέ. 21, 2010 @ 16:14:01
αγαπητέ φίλε εισαι φοβερός και σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. ξέρεις εχουμε χημείο εδώ στο χωριό και πήγα το γάλα που παίρνουμε να το αναλύσει αυτό μακράς διαρκείας γιατί το πίνει ο πατέρας μου και μου είπε συν τοις άλλοις οτι τίποτα σε συστατικά δεν θυμίζει γάλα, οτι έχει χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες που δίνουν την ιδιότητα του γάλακτος και είναι χειρότερο απο το εβαπορέ που θεωρεί οτι σε σύγκριση με τα άλλα γαλατα είναι κάπως καλύτερο.
ξέρεις όντως όταν έχουμε δίκιο σε κάτι και πάμε να σπάσουμε το κατεστημένο αρχίζουν οι μυνήσεις. αλλά στο διάολο να πάνε όλοι, ένα είναι σίγουρο, οτι δεν γνωρίζουμε πολλά πραματα και ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι καλοί άνθρωποι να μας ενημερώνουν όπως θεωρώ και εγώ υποχρέωση μου να ενημερώνω κόσμο για ότι είναι αληθινό και καλό για την ανρωπότητα. αλλά επειδή δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους, τουλάχιστον να σώσουμε τους ευατούς μας και τα παιδιά μας. κάποτε πιστευω που η ζωή θα έχει σκατέψει τόσο πολύ και το κάτουρο θα έχει γίνει ραδιενεργό υδράργυρο, θα μαζευτούμε όλοι εμείς που μας έχουν στην απέξω και θα τους πατάμε στο σβέρκο!!!!
μέχρι τότε θα δουλεύοιυμε υπογίως σαν τα ποντικια και ας μας λένε τρελούς!!! απο μικρό και απο τρελό μαθαίνεις την αλήθεια!!!
οτι άλλο εχεις να μοιραστείς ελεύθερα
trelokomeio
Νοέ. 22, 2010 @ 10:21:48
παιδια με το 13 φπα που θα παει το γαλα, όλοι να κανονίσουμε να παιρνουμε κατσικίσιο αν όχι απο παραγωγό αλλα τουλάχιστον αφού θα το χρυσοπληρώνουμε τουλάχιστον να είναι και της προκοπής
ΤΣΟΛΙΑΣ
Νοέ. 23, 2010 @ 16:36:34
το ξερετε το τραγουδι του Παπακωνσταντινου ( το ντερμπι ειναι στημενο και απο πριν ξεπουλημενο) ετσι ειναι και με το γαλα αγοραζουν σημερα προβειο γαλα 1 ευρω κατσικισιο 0,75 αγελαδινο 0,35 τι κανουν τωρα το προβειο φετα θελει 6 κιλα γαλα 1 κιλο φετα αυτοι τη βγαζουν στα 4 κιλα μαζι με 30% γιδινο αρα πεφτει χημεια επισης το γιαουρτι το κανουν με καλιεργεια μυκητων οχι με πυτια γιαουρτιου ( οι μυκητες στερεοποιουν ποιο πολα συστατικα απο το γαλα) παλι χημεια το μεγαλο παιχνιδι ειναι τα προιοντα με χαμηλα λιπαρα αφου αφαιρεσουν την κρεμα κατα 70% ( την που λανε 3ευρω τα 200 γραμαρια) το υπολοιπο ειναι αχρηστο διοτι δεν γινεται ουτε τυρι ουτε γιαουρτι τι το κανουμε λοιπον το πλασαρουνε στην αγορα ως προιον με χαμηλα λιπαρα καταληλο για διαιτα και ποιο υγειηνο απο το αυθεντικο τσιμπανε τα κοροιδα βλεπεις λες και ποσα λιπαρα θα παρουμε απο 1 κιλο γαλα με λιγα λογια διασπαση του προιοντος και με τη βοη θεια της χημειας ποιο πολλα κερδη ας χεστη η υγεια του καταναλωτη οι μανες γενανε και νουργιους οπου και αν το αγγιξεις το θεμα βρωμαει ασχημα (Δεν γραγω αλλα με μαλωνει η γυναικα μου ( το θηρειο))
trelokomeio
Νοέ. 24, 2010 @ 09:36:36
κα θηρίο, με το μπαρδόν αλλά καλά τα λεει ο κος θηρίος, και είναι πολύ σοβαρά τα πράματα και ενδιαφέροντα, αφήστε τον καλέ να τα πεί το παιδί!!!! ΕΜΠΕΝΕ ΓΙΟΥΤΣΟ!!!
εγώ το μόνο που ξέρω να πώ κάτι πράματα γιατι τα έχω δεί απο πρώτο χέρι ειναι για το λάδι που βγάζουν στα ελαιοτριβία. αλλη κομπίνα απο κεί, και το πληρώνει ο καταναλωτής χρυσό και είναι και σκατά. ευτυχώς εμείς έχουμε βρεί ενα ελαιοτριβίο της προκοπής και βγάζουμε το λάδι μας, αλλά μου έρχεται να πάρω ενα χειρόμυλο και να βγάζω λάδι μόνη μου,
ΤΣΟΛΙΑΣ
Νοέ. 30, 2010 @ 09:08:05
δεν ξερω απο λαδι ειμαι βουνισιος χωριατης εξωτερικος ανθρωπος ασχετα αν το συστημα τους με αναγκασε να κλειστω σε μια καμπινα ενος φορτηγου(μεσα στο συστημα ειναι και το θηριο) και να γυριζω ολη την ελλαδα τα λιγα που ξερω προσπαθω να τα κανω πραξη προσεχω τι αγοραζω και οχι εισαγωγης να μενουν τα λεφτα εδω πολλες φορες μερικοι οταν αντιδρω για τις τιμες και επιμενω ελληνικα με βλεπουν σαν ουφο αλλα δεν με πειραζει καθολου εγω τα λεφτα τα βγαζω με υδρωτα και εγω θα τα κουμανταρω οχι οι τεχνικα στημενες παγιδες τους πανω στα εγω του ελληνα
trelokomeio
Νοέ. 30, 2010 @ 11:09:55
νομίζω οτι όλους εμάς του ενναλακτικούς μας βλέπουν σαν ούφο καλέ μου. παλιά τα πρεζάκια τις πουτάνες τους κλέφτες και τους πούστηδες τους είχαν στο περιθώριο, τώρα όλους αυτούς τους έχουν άρχοντες και αρχηγούς και εμάς τους ¨»ρε παιδί μου κάτι δεν πάει καλά» μας έχουν περιθωριοποιημένους.
τί να πείς, άβυσσός η ψύχή του ανθρώπου
αριάδνη
Νοέ. 30, 2010 @ 11:27:58
Kαλά βρε Βίκυ τι είπες πάλι!!! Πραγματικά έτσι είναι… Το πιστεύετε, εμείς χάσαμε και παρέες έτσι, γιατί στην αρχή μιλούσαμε με πολύ ενθουσιασμό για όλα αυτά…Τώρα ούτε μπαίνω στον κόπο, την δουλίτσα μου κοιτάω και πορεύομαι μ’αυτά που ξέρω και δεν πάνε να κουρευτούνε.. 🙂
Τα ούφο υπάρχουν άμα τα δείτε μην φοβηθείτε…που έλεγε και ο Χάρυ Κλυν καλή του ώρα….
Τσολιά μου δύσκολη δουλειά κάνεις… (άμα θυμηθείς γράψε ρε συ εκεινη την μάρκα με τα γάλατα που λες οτι είναι σε καλή κατάσταση)
Την καλημέρα μου 🙂
trelokomeio
Νοέ. 30, 2010 @ 14:13:57
εγώ έχω χάσει την συναναστροφή με τους υπόλοιπους ανθρώπους γιατί σκέφτομαι έτσι, πάλι καλά που υπάρχετε εσείς και λέω και καμιά κουβέντα, για τους άλλους όλα αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κακόγουστα αστεία και ηλιθιότητες, η στάση μου θεωρείται κίνδυνος για το κοινό καλό, οπισθοδρομική συνήθεια και ανωριμότητα.
αυτό με εχει κάνει και εμένα να έχω κόψει τα πολλά πολλά αλλά τελικά ξέρετε δεν μου βγήκσε σε κακό. κάνω τη δουλειά μου παίρνω τα λεφτά μου (ακόμα) και άγιος ο Θεός. δεν μπορούμε να τους σώσουμε όλους χέστηκε η φατμέ μες στο γιούλ μπαχτσέ.
και ούτε και μιλάω πλέον, μπορεί να πετάω καμιά ατάκα πού και πού και αυτό ήταν. για εγώ ελληνικά προιόντα ψωνίζω και μάλιστα προσπαθώ να μην αγοράζω απο μεσάζοντα αλλά απο την πηγή γιατι και αυτοί ειναι κλέφτες και ελεηνοί. προσπαθώ να φτιάχνω πολλά πράγματα απο μονη μου και για τα υπόλοιπα που θεωρούνται είδη πολυτελείας τα πέρνω απο το ebay αφού έτσι και αλλιώς τί απο κει τι απο δώ σε ξένες τσέπες πάνε τουλάχιστον να τα παίρνω πιό φθηνά.
οφ τοπικ
ΤΣΟΛΙΑΣ
Νοέ. 30, 2010 @ 19:42:25
ΑΡΙΑΔΝΗ ειναιη ΜΕΒΓΑΛ τουλαχιστον εχει ποιο καλυτερα προιοντα απο τις αλλες (κατα την γνωμη μου που δεν παει να πει οτι ειναι και σωστη ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ)ετσι ακριβως παιδια σε οποιους αρεσουμε για τους αλλους απλως ενα μεγαλο ΟΥΣΤ και κατι αλλο παιδια φτιαξτε κηπο και αν δεν εχεται χωρο στις γλαστρες βγαζω κατι ντοματες εγω απο τις γλαστρες μουρλια τρως και μυριζει ντοματιλα και πιπεριες και μελιτζανες ολα στις γλαστρες τωρα το χειμωνα ενταξει την βγαζω με αγορασμενα
trelokomeio
Δεκ. 01, 2010 @ 09:16:10
ενα τιπ. υπάρχουν κάτι πολύ ψιλά τοματάκια σαν κεράσια μπορεί να μην γεμίζουν το μάτι και να πιάνουν πολύ χώρο αν ποτίζονται πολύ αλλά είναι πιό ανθεκτικά απο τις παραδοσιακές ντομα΄τες, βγάζουν αμέτρητα ντοματάκια φυτέυονται και σε γλάστρες αμα λάχει φτιάχνουν μια φοβερή σάλτσα για φαγητό και επειδή η ποσότητα που βγάζει είναι μεγάλη μπορείτε να τα κάνετε και πολτό για κατάψυξη.
tasos beroia
Δεκ. 05, 2010 @ 19:10:53
γεια Σας
επεσα τυχαια στην σελιδα αυτη κ διαβασα ολα αυτα τα ενδιαφεροντα κ πολυ σωστα για τα γαλατα. εγω το καλοκαιρι αποφασισα κ πηρα δυο κατσικες που θα γεννησουν φεβρουαριο.
οπως κ χειροκινητο μικρο μυλο για να αλεθω δικο μου σιταρι χωρις ζιζανιοκτονα κ νιτρικα.
βεβαια νομιζω ειμαι τυχερος γιατι εχω την δυνατοτητα να κανω καποια πραγματα. οπως για ντοματες που διαβασα φυσικα δεν εχουν καμια σχεση με του εμποριου
tasos beroia
Δεκ. 05, 2010 @ 19:18:39
το θεμα των τροφιμων ειναι σημερα δεν ειναι οπως παλια…η τεχονολογια σημερα βοηθαει την απατη. απλα σκεφτειτε αυτο που γραφτηκε πιο πανω…5 κιλα προβειο γαλα κανει 5 ευρω απο το μαντρι. υπολογιστε την τιμη που εχουν πολλα τυρια κ θα καταλαβετε οτι κατι δεν παει καλα…απλα δεν ειναι τυρια ..αλλα κατι σαν τυρι.
αν θελετε δοκιμαστε ενα ειδος τυριου που γινεται πολυ ευκολα κ γρηγορα με αυξηση της οξυτητας κ πηξη με χρηση λεμονιου αντι για πυτια
tsolias
Δεκ. 05, 2010 @ 23:39:20
φιλε ΤΑΣΟ πες μας λεπτομεριες για τη συνταγη του τυριου καλα εκανες αφου μπορεις και πηρες κατσικες οτι καλυτερο ειπαμε φιλε χημεια και ευκολο κερδος αντισταση οσο μπορουμε σε ενα χρονο περιπου τελειονω απτο φορτηγο και θα ασχοληθω με τετοια βιολογικα και κατσικες μπορει και επαγγελματικα δεν ξερω ΑΡΙΑΔΝΗ καναμε καταληψη την ιστοσελιδα sorry
αριάδνη
Δεκ. 06, 2010 @ 10:11:43
Φίλε ΤΣΟΛΙΑ γράφε ότι θέλεις, μην στενοχωριέσαι!!
Τάσο, μια χαρά με τις κατσίκες σου, μεγάλη υπόθεση….. 🙂
Τέτοιο τυρί παιδιά έφτιαχνα κι εγώ πιο παλιά που είχα άνθρωπο δικό μου που μου έδινε γάλα κατσικίσιο κατευθείαν από το μαντρί. Μετά το έδωσε (το μαντρί) κι έτσι τώρα δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια.
ΤΣΟΛΙΑ άμα θες άσε στο κοντρόλ, στο μεηλ δηλαδή κανένα τηλ. σου να σου πω πως γίνεται, εύκολο είναι ίσως προσπαθήσω να το εξηγήσω και γραπτώς… ariadni144@gmail.com
Veroniki
Δεκ. 06, 2010 @ 13:18:41
Kαλημερα σε ολους και καλη εβδομαδα!!!!Αριαδνη γραψε εδω αν δεν ειναι κοπος για το τυρι.Εχω εναν βοσκο κοντα στο σπιτι μου,που εχει προβατα και ολο μας ρωταει αν θελουμε γαλα.Εγω φυσικα ελεγα ΟΧΙ μπλιαξ,αλλα τωρα που το σκεφτομαι για το τυρι…..Και κατσικισιο γαλα απο χωριο μας προτειναν!
αριάδνη
Δεκ. 06, 2010 @ 16:25:23
Mπράβο και είπατε οχι? Βεβαια νομιζω πρέπει και να ξέρεις μη δίνουν τίποτα αντιβιωτικά στα ζώα,δεν τα ξέρω και καλά αυτά τα πραγματα πως γίνονται,ισως ο Τσολιάς ή ο Τασος ξέρουν περισσοτερα…
Την συνταγή θα προσπαθήσω να την γράψω..εχεις skype αλήθεια?
Veroniki
Δεκ. 06, 2010 @ 23:16:10
Εχω σκαιπ αλλα δεν πολυ μπαινω πλεον.Ασε που στο καινουριο λαπτοπ δεν το εχω ρυθμισει.Μολις το τακτοποιησω θα σου πω πως θα με βρεις.
tasos beroia
Δεκ. 06, 2010 @ 17:46:12
λοιπον αφου δεν ειμαστε εκτος θεματος στον χωρο αυτο θα Σας πω πως γινεται…ειναι πολυ απλο..
με προβειο γινεται πιο καλο απο ολα παντως
μολις βρασει το γαλα ριχνουμε μεσα τον χυμο απο δυο λεμονια κ κλεινουμε την φωτια κ ανακατευουμε καλα .
αμεσως το γαλα »κοβει» κ σχηματιζει νιφαδες…το αφηνουμε να κρυωσει λιγο κ το στραγγιζουμε. την αλλη μερα το αλατιζουμε με χοντρο αλατι κ ειναι ετοιμο να οτ φαμε κ αμεσως αν δεν θελουμε να παρει αλατι. απο 4 κιλα προβειο βγαινει λιγο πιο κατω απο ενα κιλο. καλα ειναι να στραγγιζιε σε θερμοκρασια περιπου 20 βαθμων κ να παραμεινει σε τετοια θερμοκρασια δυο τρεις μερες κ μετα σε ψυγειο
δοκιμασα κ με παστεριωμενο απο τα σουπερ μαρκετ αλλα δεν ειναι το ιδιο .γινεται αλλα οχι οπως το κανονικο γαλα
tasos beroia
Δεκ. 06, 2010 @ 17:52:17
επισης εγω δοκιμασα κ εκανα κεφαλοτυρι που ειναι απλο κ πολυ νοστιμο κ μπορειτε κ εσεις
αριάδνη
Δεκ. 06, 2010 @ 18:33:10
Τάσο ευχαριστουμε πολύ! Καλά με εμπορίου θέλει πολύ μεγάλη ποσοτητα γιατί ειναι ήδη βρασμένο και νερομένο οποτε δεν αξίζει τον κοπο. Εγώ συνηθως το έκανα με 5 λιτρα γάλα και 3 λεμόνια. οπως λες με το βράσιμο και το στράγγιζα στο σουρωτηρι και με ένα τουλπανι,την τσαντήλα που λένε το σούρωνα,αυτό που έμενε το εβαζα σε ένα πλαστικό τάπερ μεγάλο τετράγωνο,που είχα κάνει τρυπες από κάτω και το άφηνα ολο το βράδυ να στραγγίζει…την άλλη μέρα αλατιζα ελαφρώς,μια φορά είχα βαλει και δυοσμο μέσα και ειχε γίνει τελειο!!
Ευχαριστούμε πάρα πολυ και πάλι!!
tasos beroia
Δεκ. 06, 2010 @ 19:28:05
εγω ευχαριστω για την φιλοξενια εδω. μπορεις να βαλεις οτι σου αρεσει …πχ θυμαρι. εγω βαζω κ στις ελιες θυμαρι κ τις κανω χωρις να τις χαραξω κ χωρις να αλλαξω νερα απλα αργουν να γινουν.
για το λεμονοτυρο ..εγω εχω τρυπημενο ενα κουβαδακι απο εκεινα που εχουν ενα κιλο γιαουρτι κ ενα ακομη γεματο με νερο απο πανω του για βαρος οταν στραγγιζει.κ παιρνει ωραιο σχημα.
κ εμενα μου ελεγε συνεχεια απο τον αυγουστο ενας να μου δινει γαλα προβειο αλλα οταν αποφασισα πηρα δυο φορες κ μετα ειχε τελειωσει κ το μετανιωσα.
αν καποιοι εχετε χωρο κ θελετε να βαλετε ντοματες εχω σπορο απο μια ποικιλια που βαζω εδω κ 5 χρονια περιπου κ κραταω σπορο καθε χρονο κ απο εκει που τον πηρα τον εβαζαν για 70 χρονια .
εχει μια γλυκοξυνη γευση κ ειδικα αν την τρως χωρις αλατι ειναι πολυ καλη .
αλλα το πιο καλο ειναι οτι μπορεις να κρατησεις σπορο εσυ κ να ξαναβαλεις κ οχι σαν τις υβριδικες που πρεπει να περιμενεις οτι σπορο σου δωσουν οι πολυεθνικες που κανουν σποροπαραγωγη
Veroniki
Δεκ. 06, 2010 @ 23:23:33
Ευχαριστω για τις συνταγες σας!!!!Αληθεια ειναι εποχες που εχουν γαλα τα προβατα σαν κατσικες και αλλες οχι?Τωρα π.χ.υπαρχει γαλα να του πω?Εγω παντως θα τον ρωτησω….Αρι δεν πιστευω για αντιβιοτικα να κανει ο βοσκος,γτ εχει μονο 5 προβατακια..χεχε…Ειναι για χομπι οπως λεει!
Φιλε μας Τασο ναι θελουμε σπορο!!!Τρωμε πολυ ντοματα,ειδικα ο αντρας μου!Δυο φορες που βαλαμε μπαχτσε στην αυλη μας,μας βγηκαν λιγες και μικρες,αλλα νοστιμες.Οποτε αν ειναι τοσο καλη η δικια σου,θελουμε!!!Συγγνωμη για τον ενικο,πηρα θαρρος….
trelokomeio
Δεκ. 08, 2010 @ 13:24:06
βερόνικος να ταίζεις τα παιδιά με τέτοια προιόντα, να μου προσέχεις το γαμπρό!!! αύτή είναι η προίκα που θέλω!!! ενα υγιή άντρα για την κόρη μου.!! πολλά φιλιά
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 07, 2010 @ 02:14:02
ΤΑΣΟ εχω κι εγω σπορο παλαιο αν θες ανταλασουμε οσο για το λεμονοτυρο πρωτη φορα το ακουω θα το κανω veroniki παρε γαλα απο παραγωγο αφοβα παιδια ο παππους μου εκανε ΧΟΥΣΜΑΡΙ εβαζε ενα κιλο περιπου φρεσκο τυρι φπρεσκο ημερας που λεμε στην κατσαρολα μαζι με αρκετη ψυχα ψωμιου και λιγο δυοσμο και το εβραζε το ανακατευε συνεχεια μεχρι που ελειωνε και επιανε λιγο τσικνα υπεροχο
tasos beroia
Δεκ. 07, 2010 @ 08:46:58
πολυ ευχαριστως να δωσω σπορους το μαιλ μου ειναι tasos188@yahoo.gr
αν γεννησαν για να εχιε αρνια το πασχα δεν εχει γαλα αλλα δεν τα βαζουν ολοι να γεννανε ιδια εποχη οποτε μπορει να εχει
αριάδνη
Δεκ. 07, 2010 @ 15:36:12
Tάσο είσαι φοβερος!:) Ευχαριστούμε παρα πολύ!!! 🙂
Εμεις ευτυχώς έχουμε ολόκληρο μποστάνι στο χωριό,η πεθερά μου δηλαδή,κι ετσι τρώμε καμιά ντομάτα της προκοπης. Ντοματα ντοματένια οχι άχυρο,ούτε αλάτι δεν θέλουν τετοια νοστιμιά και μυρωδιά..και φασολάκια,μελιτζάνες,πιπεριές κλπ. να χαίρεσαι να τρως ζαρζαβάτι!
Φιλε Τσολιά,το πήρα το mail,ποιές ωρες συνηθως μπορεις για να μην ενοχλήσω? Ο παππους σου master chef βλέπω ε? 🙂
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 07, 2010 @ 16:14:35
ειμαι νυκτοβιος εγω και τα φαντασματα μετα τις 12 καθε βραδυ και σπανια το πρωι απο τις 10 εως1 λογο δουλειας παιδια δεν ειμαι καλος χρηστης του υπολογιστη με το μαλακο και σιγα σιγα
αριάδνη
Δεκ. 07, 2010 @ 16:42:34
χαχα θα τα μάθεις κι αυτά τα διαόλια που θα πάει….
Θα προσπαθήσω ένα πρωι γιατί το βράδυ ο μορφέας μας παίρνει και μας σηκωνει… 🙂
ΤΣΟΛΙΑΣ
Δεκ. 08, 2010 @ 05:37:10
προσπαθω αλλα χωρις σπουδες ψαχνομαι αυτον τον μορφεα τον μισω αλλα τον εχει αναγκη οανθρωπος ευτυχως στο σπιτι μου κοιμουντε οι αλλοι για μενα (κατι 8αωρα με καρτα που λεμε)χαχα
trelokomeio
Δεκ. 08, 2010 @ 09:20:32
τί ωραία που τα λέτε! το έχουμε ανάγκη.
trelokomeio
Δεκ. 08, 2010 @ 13:21:22
χωρίς πλάκα εγώ πήρα απο το ebay κάτι σπόρους βιολογικούς και οχι υβρίδια όπως αναφέρονται και τι να σας πώ εκτός οτι φύτρωσαν κράτησα απο την σοδιά για την επόμενη χρονιά και φύτρωσαν πάλι, δε το περίμενα. το ενα ήταν καλαμπόκι που όσα κυκλοφορούν είναι υβρίδια στανταρ. το θέμα είναι οτι ψαχνόμαστε γενικώς και μου αρέσει πολύ, και ας μας λένε τρελούς.
tasos beroia
Δεκ. 08, 2010 @ 13:57:54
δειτε αυτο … http://www.peliti.gr
ειναι μια κοινοτητα που ασχολειται με την διατηρηση κ διαδοση ντοπιων σπορων .
πηγασε αρκετες συναντησεις κ ηταν απιστευτος ο αριθμος των ανθρωπων που ηταν εκει.
ειναι παρηγορο οτι ολο κ πιο πολλοι αρχιζουν να καταλαβαινουν τι συμβαινει.
τα καλαμποκια που καλλιεργουνται μαλλον μεταλλαγμενα ειναι κ οχι απλα υβριδια.
φετος θα τους παω 600 φυτα ντοματας για διανομη.
μοιραζουν οτι σπορους συγκεντρωνουν (σε μικρες ποσοτητες στον καθενα για να παρουν οσο γινεται πιο πολλοι)κ φυσικα χωρις χρηματα.
επισης ξεκινησε κ μια κινηση ανταλλαγης εργασιωνκ τελως παντων οτι μπορει να προσφερει κανεις με ανταλαγμα κατι που δεν εχει η δεν ξερει να φτιαχνει ..ειδος με ειδος δηλαδη.
απο εδω κ περα το θεμα της διατροφης θα γινεται ολο κ πιο δυσκολη υποθεση οπως θα εχετε καταλαβει